Grondstoffen en circulaire economie

Bij een circulaire economie worden grondstoffen hergebruikt. Hierdoor zijn minder grondstoffen nodig en houden we minder afval over. Het hergebruiken van grondstoffen is van toepassing op huishoudens en ondernemers, maar ook op nieuw- en verbouwprojecten.

Hergebruik

Heeft u goederen die goed zijn maar die u niet meer gebruikt? Gooi ze niet weg, maar breng ze naar een kringloopwinkel. Natuurlijk kunt u daar ook zelf goede spullen kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij Habbekrats  , Hebbes en Nieuwe Hoop - Kringloopwinkel.

"Wie leest, leeft dubbel", schreef Jan Eijkelboom. Heeft u een (of meer) boek(en) die u niet meer wil hebben, dan kunt u ze in een minibieb plaatsen. Natuurlijk kunt u daar ook mooie boeken lenen. Enkele minibiebs in Hendrik-Ido-Ambacht vindt u op minibieb.nl.

Afval scheiden

Als gemeente streven we naar zo min mogelijk afval. Eén van de manieren om dat te doen is het verbeteren van de afvalscheiding: zo kan een deel van het afval hergebruikt worden en blijft er een steeds kleiner deel aan restafval over. Denk bijvoorbeeld aan oud papier, oude kleding en klein chemisch afval. Voor de verwerking van het afval werken we als gemeente samen met HVC. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina www.h-i-ambacht.nl/afval.   ​​​​​

Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Bedrijvenpark Ambachtsezoom is volledig gebouwd naar circulaire principes. De bedrijfskavels en het openbaar gebied vormen samen het circulaire bedrijvenpark, met gesloten kringlopen van materialen, energie en water. De gemeente heeft fors geïnvesteerd in het circulair inrichten van het openbaar gebied. De ondernemers vormen samen een duurzame gemeenschap en zijn verantwoordelijk voor het naleven van de circulaire bouwprincipes in hun bedrijf. Met het Circulaire Bedrijvenpark Ambachtsezoom als leidraad werkt de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht aan een circulair kader voor slopen, bouwen en renoveren. Kijk voor meer informatie op Ambachtsezoom.