Scheiden en inzamelen

Door goed afval te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen bewaard. Van deze grondstoffen kunnen nieuwe producten worden gemaakt. HVC haalt in Ambacht het afval op.

Afval scheiden

Goed afval scheiden scheelt in de kosten en is veel beter voor het milieu. Restafval wordt verbrand. Verbranding is heel slecht voor het milieu en wordt steeds duurder. Daarbij zitten in ons afval vaak nog grondstoffen die weer gebruikt kunnen worden om nieuwe producten van te maken. Zo kunnen van plastic, blik en drankkartons (pbd) nieuwe verpakkingen gemaakt worden. En worden groente-, fruit-, tuinafval en etensresten gebruikt als basis voor 'groen gas' en compost. Wie afval goed scheidt, houdt maar weinig restafval over en dat ziet u terug in het variabele deel van uw afvalstoffenheffing. Lees meer over afval scheiden op de website van HVC.

Soorten afval die heel goed gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten, maar die we nog vaak in het restafval zien:

Plastic, blik en drankkartons (pbd)

Plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), blik (zoals drinkblikjes en conservenblikken) en drinkpakken (zoals van sappen en zuivel) noemen we ook wel pbd. Al het pbd mag in de welbekende gele plastic zak.

Weten wat er in de pbd-zak mag? Bekijk het filmpje van HVC, kijk in de HVC afvalwijzerdownload de HVC-app of kijk op hvcgroep.nl/plastic-blik-drinkpakken.

Gratis pbd-zakken

Pbd-afval verzamelt u in de bekende gele plastic zakken die u gratis kunt aanvragen/krijgen:

  • in de HVC webshop 
  • via de HVC-klantenservice: 0800-0700
  • bij de receptie in het gemeentehuis (alleen tijdens openingstijden)
  • bij Milieustraat Noordpolder
  • in de supermarkten in Hendrik-Ido-Ambacht:
De Plus Louwersplein 27-33
Jumbo De Schoof 120
Lidl De Schoof 68
Dirk Sophiapromenade 78
AH Hoog Ambacht Sophiapromenade 14
AH Reeweg Reeweg 88
Pbd-zakken aanbieden

In heel Ambacht hangen kroonringen aan palen en lantaarnpalen. Elke week kunt u uw pbd-zak(ken) aan deze ringen hangen. Hang uw pbd-zak(ken) alléén op tussen donderdagavond en vrijdagochtend 07.30 uur. HVC haalt de zakken vrijdag op.

Extra kroonring aanvragen

In de meeste straten hangen aan verschillende (lantaarn)palen kroonringen. Zo is er voor elk huis binnen een redelijke afstand een kroonring. Mist u ergens een kroonring of heeft u een tip waar we een extra kroonring kunnen ophangen? Stuur een e-mail naar duurzaam@h-i-ambacht.nl.

DoneerRingen

DoneerRingen zijn speciale flessenhouders aan prullenbakken waar plastic flesjes of blikjes met statiegeld in gezet kunnen worden. Bewoners die het statiegeld goed kunnen gebruiken, kunnen zo de flesjes en blikjes op een waardige manier verzamelen en inleveren. Als pilot zijn op 26 prullenbakken DoneerRingen geplaatst. 

Voordelen DoneerRing

Een DoneerRing heeft verschillende voordelen:

  1. Meer plastic flesjes en blikjes kunnen worden gerecycled.
  2. Bewoners die het statiegeld goed kunnen gebruiken, kunnen de flesjes en blikjes op een waardige manier verzamelen en inleveren.
  3. De ringen zijn een herkenbare plek om lege flesjes en blikjes neer te zetten.
  4. De ringen helpen bij restafval en zwerfvuil.
  5. DoneerRingen zorgen voor meer besef over pbd en afval scheiden.
Veel gehoorde tips, vragen en opmerkingen over pbd

We krijgen regelmatig tips en vragen over hoe de gemeente Ambacht pbd inzamelt. Een reactie op vaak gemaakte opmerkingen en veel gestelde vragen:

Waarom pbd-inzameling met zakken?

Inzameling in doorzichtige zakken zorgt voor de beste kwaliteit van het pbd. Dit komt doordat de mannen en vrouwen van HVC die het pbd ophalen vervuiling door ander afval in de zakken meteen kunnen zien en zij deze zakken er dan gelijk uithalen. Hierdoor blijft het ingezamelde pbd 'schoon' en is het goed te recyclen.

De kroonringen hangen te hoog voor mensen in een rolstoel en mensen die slecht ter been zijn

Elk beroep heeft Arbo-regels. Dit zijn regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te beschermen. In de Arbo-regels voor de mannen en vrouwen van HVC die het pbd ophalen staat dat de kroonringen op ongeveer 1.20 meter moeten hangen. Dit is een wettelijk vereiste waar we ons aan moeten houden. Kent u iemand voor wie de kroonring lastig bereikbaar is, bied dan aan om een handje te helpen.

Door de zakken is er minder ruimte op de stoep voor kinderwagens en rolstoelen

Als een kroonring tussen donderdagavond en vrijdagochtend volhangt met zakken is er inderdaad even minder ruimte op de stoep. Dit kan lastig zijn voor inwoners met een kinderwagen of in een rolstoel. Door genoeg kroonringen op te hangen en deze een beetje te verspreiden, proberen we overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn er plekken waar het echt niet goed gaat, meld dit dan via Fixi. Per geval kijken we hoe we de situatie kunnen verbeteren.

Kan de gemeente de pbd-zakken vaker ophalen?

HVC haalt elke vrijdag de pbd-zakken op. Het vaker ophalen van pbd-zakken leidt tot veel hogere inzamelkosten. En op nog meer dagen méér zakken in het straatbeeld.

Kan de gemeente op de plekken waar ondergrondse containers stonden ondergrondse pbd-containers plaatsen?

Om twee redenen is er niet gekozen voor ondergrondse pbd-containers:

  • Inzameling in doorzichtige zakken zorgt voor de beste kwaliteit van pbd waardoor het goed te recyclen is. Bekend is dat de kwaliteit van pbd die in ondergrondse containers wordt ingezameld slechter is doordat inwoners ook ander afval in de containers gooien. Dat pbd moet dan alsnog verbrand worden, wat leidt tot dubbele kosten én slecht is voor het milieu. 
  • Inzamelen met ondergrondse containers is een stuk duurder dan inzameling met zakken. De prijs van een geschikte container, het regelmatig schoonspuiten van de containers en de jaarlijkse onderhoudsbeurt zijn extra kosten die doorberekend moeten worden in de afvalstoffenheffing. 

Waarom geen minicontainer of bak-aan-huis voor pbd?

We kunnen minicontainers of een bak-aan-huis gebruiken om pbd in te zamelen. Maar ook hier zitten nadelen aan. Want bewoners moeten deze minicontainer of bak-aan-huis in hun voor- of achtertuin zetten. Niet iedereen wil dit. Daarbij zorgt een extra minicontainer in de tuinen en langs de weg ook voor een minder mooi beeld van de openbare ruimte. Ook wordt bij deze manier van inzamelen de kwaliteit van het ingezamelde pbd slechter dan met een zakkeninzameling. 

Waarom zet de gemeente de verzamelcontainers niet terug?

Ook bij inzameling met verzamelcontainers is de kwaliteit van pbd een stuk minder goed, doordat inwoners ook ander afval in de containers gooien. Dit pbd moet dan alsnog verbrand worden, wat leidt tot dubbele kosten én slecht is voor het milieu.

Groente-, fruit-, tuin- en etensresten 

In Ambacht zamelen we steeds meer groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft-e) apart in. Gft-e kan alléén opnieuw gebruikt worden als er geen vervuiling in zit. Zoals plastic (vuilnis)zakken, restafval of hout. Vervuiling uit gft-e halen is een ingewikkeld en duur proces. Daarom vragen we alle inwoners: 'Help mee en gooi alléén natuurlijk afval bij het gft-e! Gooi uw gft-e los in de bak of gebruik een biologisch afbreekbare zak'. Twijfelt u weleens over wat bij het gft-e hoort? Kijk in de HVC afvalwijzerdownload de HVC-app of kijk op hvcgroep.nl/gft-etensresten.

Textiel

Heeft u kleding, gordijnen, lakens of schoenen die u niet (meer) gebruikt, maar die goed genoeg zijn voor een ander om te gebruiken? Gooi dit textiel in een van de bovengrondse containers van Kledinginzameling Nederland of lever het in bij Milieustraat Noordpolder. 

Vloerbedekking en zwaar vervuilde, kapotte of natte kleding kunt u bij het restafval kwijt. Matrassen en kussens kunt u naar de milieustraat brengen.

De textielcontainers staan bij de volgende adressen:

  • Burgemeester Broekhuisplein (parkeerterrein winkelcentrum De Schoof)
  • Parkeerterrein ter hoogte van Louwersplein1 / Avelingen
  • Halfweg ter hoogte van Opvliet 29
  • Perengaarde 18
  • Tegenover Pompe van Meerdervoortsingel 21
  • Reeweg 88
  • Tesselschadestraat 24
  • Van Godewijckstraat 231 / kruising P.C. Hooftsingel
  • Tegenover Watermunt 71
  • Agnes Bartoutslaan 31
  • Dreef (naast de glascontainer, bij kruising met Hooftlaantje)
Afvalwijzer: wat hoort waar?

Het is niet altijd meteen duidelijk in welke bak afval mag. In welke bak horen bijvoorbeeld de chipsbus, lege medicijnstrips of het restje jus? Check het in de afvalwijzer. Hierin staan ruim 1.000 producten. In één oogopslag ziet u wat in welke bak of container mag.

U vindt de afvalwijzer op de website van HVC of in de HVC-app.

Inzamelen: wanneer komt HVC?

HVC haalt het afval in onze gemeente op. Wanneer zij bij u in de buurt komen voor welk afval ziet u in de HVC-afvalkalender.

Bedrijfsafval

Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van bedrijfsafval. U mag bedrijfsafval niet in de ondergrondse containers gooien. Ook mag u bedrijfsafval niet als particulier afval aanbieden bij de Milieustraat. De Wet Milieubeheer bepaalt dat een onderneming moet samenwerken met een erkende afvalinzamelaar, zoals Netwerknv.nl.