Afvalpas
In Ambacht verzamelen we huishoudelijk restafval, gft-e en ook oud papier en karton in ondergrondse containers. U heeft een afvalpas nodig om de containers te openen.
Een afvalpas helpt voorkomen dat bedrijven óf inwoners uit andere gemeenten afval in de containers gooien. Met de afvalpas kunt u elke ondergrondse restafvalcontainer in Hendrik-Ido-Ambacht openen. Als een ondergrondse restafvalcontainer vol is, kunt u uw restafval dus in een andere container gooien.
Dit is anders voor de gft-e containers. Met uw afvalpas heeft u toegang tot 2 gft-e containers in de buurt van uw huis. Dit doen we omdat de regels voor gft-e steeds strenger worden. Het is dus belangrijk dat er echt alléén groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-e containers komen.
Door het aantal containers waar u terechtkunt voor gft-e te verminderen, weten we welke inwoners toegang hebben tot een bepaalde container. Als we in een container veel of vaak vervuiling tegenkomen kunnen we gerichte acties uitvoeren. Bijvoorbeeld de inzet van afvalcoaches, flyers, enzovoorts. Wilt u toegang tot een andere gft-econtainer? Neem hiervoor contact op met de klantenservice van HVC.
U gebruikt de pas om de ondergrondse containers te openen. In het pasje zit een chip. Door het pasje voor het scherm te houden, opent de ondergrondse container.
Bij de ondergrondse containers voor restafval kiest u of u een kleine zak (maximaal 30 liter) of een grote zak (maximaal 60 liter) wilt weggooien. Houd de afvalpas een paar seconden voor het venster om het deksel van de ondergrondse container te openen. U kunt nu een kleine zak (tot 30 liter) inwerpen. Bied uw afvalpas nog een keer aan om een grote zak (tot 60 liter) weg te gooien. In de instructiefilm hieronder wordt uitgelegd hoe de container precies werkt.
Buig of beschadig de pas niet. De chip op de pas kan daardoor kapot gaan, waardoor de container niet meer opengaat.
Ook mag u met uw afvalpas grofvuil aanbieden bij de Milieustraat. De afvalpas is uw toegangsbewijs.
De afvalpas hoort bij de woning. Als u een woning koopt of huurt, hoort de pas in de woning te liggen. Is dat niet zo? Vraag er dan naar bij de vorige bewoner. Gaat u verhuizen? Laat de afvalpas dan in de woning liggen. Bent u de pas kwijt, bent u de eerste bewoner van een nieuwbouwwoning of is er geen afvalpas in uw nieuwe woning aanwezig, dan kunt u bij HVC een nieuwe Afvalpas aanvragen. Een nieuwe afvalpas kost €5,-.
Bent u uw pas kwijt of is deze gestolen? Meld dit direct bij de klantenservice van HVC . HVC laat dan de bestaande pas blokkeren. Zo wordt voorkomen dat anderen uw afvalpas kunnen gebruiken om afval weg te gooien. Dit is vooral belangrijk omdat in Hendrik-Ido-Ambacht het recycletarief geldt en u betaalt voor elke keer dat u een ondergrondse restafvalcontainer opent. U kunt bij HVC ook een nieuwe afvalpas aanvragen. Een nieuwe afvalpas kost €5,-.
Nee, dit mag niet. Het lijkt handig: een kopie van uw afvalpas als 'druppel' aan uw sleutelhanger. Of een tweede pas voor als u de eerste niet kunt vinden. Maar u mag een afvalpas niet (laten) kopiëren. Ook niet in de vorm van een zogenaamde 'druppel'. Dit is wettelijk verboden. Kijk voor meer informatie op de website van HVC.
In de afvalpas zit een chip die registreert dat de container wordt geopend en de dag en het tijdstip waarop dit gebeurt. Zowel de gemeente als HVC zijn verantwoordelijk voor naleving van de privacyregels. Via de pagina hvcgroep.nl/privacy vindt u hoe de organisatie uw persoonsgegevens verwerkt.