Op het stembureau

Ambachtse stembureauleden vertellen waarom zij stembureaulid zijn.

Tijdens de verkiezingen zorgen de stembureauleden ervoor dat het proces op het stembureau soepel verloopt. Op deze pagina vindt u de ervaringen van een drietal Ambachtse stembureauleden.

Op het stembureau met: Florentine

Op het stembureau: Florentine MaaslandOp haar zestiende begon Florentine Maasland als stemmenteller en inmiddels is ze twee keer voorzitter op een stembureau geweest. Ze roept Ambachters op zich aan te melden.

“Het democratisch proces interesseert mij”, begint Florentine. “Daarnaast vind ik het erg mooi dat, ondanks de verschillen in politieke keuzes, iets ons samenbrengt op zo’n verkiezingsdag: iedereen brengt zijn stem uit. Mensen zien oude bekenden, maar raken ook aan de praat met nieuwe gezichten. Dat maakt een stembureau een feestelijke ontmoetingsplek.”


Saamhorigheid

“Als voorzitter maak je een rooster van de dag en zorg je dat andere stembureauleden hun werk goed kunnen doen. Het opstarten en afsluiten van de dag zijn mijn favoriete momenten. Die zorgen voor de meeste saamhorigheid. Voor de balans in het team hoop ik dat komend jaar wat jonge mensen zich melden. Het tellen van de stemmen kan namelijk fysiek best zwaar zijn en je maakt heel wat uren. Daarnaast laten jongeren zo merken zich thuis te voelen in het democratisch proces.”

Komt u ook helpen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Meldt u zich dan via verkiezingen@h-i-ambacht.nl aan de gemeente.

Op het stembureau met: Sjoerd

Op het stembureau: Sjoerd PlompSjoerd Plomp is een oude bekende op het stembureau; sinds 2007 was hij bij alle verkiezingen aanwezig. De eerste paar jaar als lid en de afgelopen jaren als voorzitter op het stembureau in het gemeentehuis.

“Oud-wethouder Van der Giessen stopte met zijn werk als voorzitter van het stembureau in het gemeentehuis en toen ben ik in die functie gerold”, vertelt Sjoerd Plomp. “Politiek interesseerde me altijd al. Ik werk bij de Rijksoverheid en dan mag ik zo’n nevenfunctie vervullen, dat is toch geweldig! Door te helpen op een stembureau draag ik deels bij aan de maatschappelijke verantwoording.”


Voldoening

“Als voorzitter ben ik eindverantwoordelijk. Ik zorg voor een rouleerschema waarin de pauzes en de werkzaamheden staan. Het uitreiken van de stembiljetten is een van de leukere taken; de stembus in de gaten houden is misschien wat minder interessant. Daarom wisselen we om het half uur, dat vind ik wel zo eerlijk. Zo’n verkiezingsdag is een lange zit, maar het geeft echt voldoening als je het met het team goed kunt afronden.”

Komt u ook helpen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Meldt u zich dan via verkiezingen@h-i-ambacht.nl aan de gemeente.

Op het stembureau met: Susan

Op het stembureau: Susan Theis - van der KrisAls studieopdracht hielp Susan Theis-van der Kris 12 jaar geleden voor het eerst op een stembureau. Sindsdien is ze iedere verkiezing aanwezig geweest. De eerste vijf keer als stembureaulid en daarna als
voorzitter.

“Als je op een stembureau werkt, krijg je een blik achter de schermen,’’ vertelt Susan. “Vroeger dacht ik: je brengt je stem uit en klaar is Kees. Nu realiseer ik mij pas hoeveel tijd en moeite er in zo’n verkiezingsdag zit. We waren met het team vaak tot in de late uren bezig. Maar dat heeft wel iets, want je maakt er met elkaar een beetje een sport van welke locatie als eerste klaar is.”


Mooie vergoeding

“Over teamwork gesproken: het contact met anderen maakt zo’n verkiezingsdag vooral erg leuk. Je leert andere mensen kennen; je hebt tijdens zo’n dag genoeg tijd om een praatje te maken met je teamgenoten.Ik kan echt iedereen aanraden om te komen helpen. En je krijgt ook nog een mooie vergoeding voor je hulp. Zeker als je studeert, is dat mooi meegenomen.”

Komt u ook helpen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Meldt u zich dan via verkiezingen@h-i-ambacht.nl aan de gemeente.

 

Stembureaulid worden?

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en voor onze stembureaus zoeken wij extra leden. Bent u 18+, sociaal vaardig, flexibel (tijd, pauzes, locatie, tot laat moeten blijven) en betrokken bij onze gemeente? Dan bent u de persoon die wij zoeken voor onze stembureaus.

Als stembureaulid heet u alle stemmers welkom en zorgt u ervoor dat het stemproces goed verloopt. Van tevoren volgt u een digitale training die afgesloten wordt met een toets. Door deze toets bent u bekend met het stemproces en de werkzaamheden op een stembureau. Werken op het stembureau is een bijzondere ervaring die ook nog eens goed staat op uw CV. Daarnaast ontvangt een stembureaulid een vergoeding van € 176,- en een voorzitter een vergoeding van € 226,- voor de verrichtte werkzaamheden. Dit is inclusief maaltijdvergoeding (lunch en diner). Aanmelden kan door een mail te sturen naar verkiezingen@h-i-ambacht.nl.