Asbest
Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke materialen die bestaan uit kleine naaldachtige vezels.
Sind 1993 is de verkoop, het gebruik en het bewerken van asbest verboden omdat het gevaarlijk is voor de gezondheid. Zolang asbest vastzit in ander materiaal is het niet per se gevaarlijk. Maar als asbestvezels vrijkomen en dus kunnen worden ingeademd, vormt het een risico voor de gezondheid. Daarom wil de overheid blootstelling aan asbestvezels voorkomen.
De Rijksoverheid heeft bepaald dat vanaf 2024 asbestdaken in Nederland verboden zijn. Door verwering van asbestdaken komen steeds meer ongezonde asbestvezels in de lucht. Ook neemt ieder jaar de kans op asbestverspreiding door brand of storm toe. Daarom mogen bewoners, bedrijven en (overheids-)instellingen in 2024 geen asbestdaken meer bezitten. Dat verbod geldt voor de asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, bijvoorbeeld golfplaten en asbest bevattende dakleien.
ta
- Wel of geen asbest?
Weet u dat u in het bezit bent van een asbestdak? Mail dan uw gegevens naar inspectie-bouw@h-i-ambacht.nl of neem contact op met team Vergunningverlening en Handhaving via het algemeen telefoonnummer 14 078.
Weet u het niet zeker? Dan blijkt vanzelf uit onze gemeentelijke inventarisatie welke daken van asbest verdacht worden. De inventarisatie bestaat onder andere uit het nemen van luchtfoto's en (bouw)archiefonderzoek.
- Melden
Gaat of laat u asbest verwijderen? Meld dat dan altijd bij de gemeente via omgevingsloket.nl.
- Verwijder asbest
Als particulier eigenaar van een asbestdak bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest. U kunt hierbij gebruik maken een landelijke subsidieregeling. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl. U mag als particulier een asbestdak tot maximaal 35 m2 zelf verwijderen. Daar gelden wel strikte regels voor. Wilt u meer weten, neem dan gerust contact op met team Vergunningverlening en Handhaving via het algemeen telefoonnummer 14 078. Asbest op/in daken van bedrijven en instellingen moeten door een gecertificeerd bedrijf verwijderd worden.
Bij het vervangen van uw dak kunt u direct uw dak verduurzamen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zonnepanelen, een groen dak, dakisolatie, een duurzame dakbedekking of een combinatie daarvan. Kijk voor meer informatie op regionaalenergieloket.nl.
Voorbeelden duurzame daken