Leerlingenvervoer
Zit uw kind op een school voor speciaal basisonderwijs of op een school voor speciaal onderwijs? Dan kunt u als ouder of verzorger in bepaalde gevallen een vergoeding krijgen voor leerlingenvervoer van en naar school.
Er zijn kinderen voor wie het vervoer naar school ingewikkeld is. Bijvoorbeeld vanwege een blijvende beperking of omdat ze naar een speciale school gaan die ver uit de buurt ligt.
Leerlingenvervoer is bedoeld voor leerlingen met een blijvende beperking. Dat betekent dat de beperking langer dan 3 maanden duurt. Bijvoorbeeld slechtziendheid, blind of doof zijn, psychische problemen, een lichamelijke of verstandelijke beperking.
Leerlingenvervoer is ook bedoeld voor kinderen die naar een school met bijzondere richting gaan (op basis van geloof of levensovertuiging) en hiervoor verder moeten reizen.
Volgt uw kind speciaal (basis)onderwijs? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor leerlingenvervoer van en naar school wanneer:
- De afstand van de woning naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school voor basisonderwijs meer dan 6 km is.
- De afstand van de woning naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school voor speciaal basisonderwijs meer dan 6 km is.
Leerlingen op het voortgezet onderwijs komen niet in aanmerking voor leerlingenvervoer behalve:
Dit kan een vergoeding zijn voor:
- fiets
- openbaar vervoer
- eigen vervoer (auto)
- aangepast vervoer met taxi(bus)
Wanneer uw kind vanwege godsdienst of levensbeschouwelijke grondslag naar een andere basisschool gaat kunt u, onder bepaalde voorwaarden, een vergoeding krijgen voor openbaar vervoer of fiets.
Wilt u gebruikmaken van de regeling leerlingenvervoer? Dan kunt u hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente via dashboarddoelgroepenvervoer.nl/hendrik-ido-ambacht
Let op! Voor de aanvraag kunt u aanvullende documenten nodig hebben. Vraag deze op vóórdat u een aanvraag doet. Zo zorgt u ervoor dat de gemeente uw aanvraag sneller kan afhandelen.
De documenten die u nodig kunt hebben, zijn:
- Vervoersadvies als u aangepast vervoer aanvraagt. Hierin is uitgelegd waarom de leerling niet met de fiets of openbaar vervoer (ook niet onder begeleiding) kan reizen. Dit is een verklaring van een specialist of van een bij de school betrokken orthopedagoog.
- Inkomensverklaring van de Belastingdienst als uw kind het gewone basisonderwijs bezoekt. Hiermee kunt u aantonen dat uw gezamenlijk belastbaar inkomen over 2023 lager is dan € 31.500,-.
Lukt de aanvraag niet?
Vraag dan hulp bij Stroomlijn. Zij behandelen de aanvragen voor de gemeente. Stroomlijn is bereikbaar via: 088-5058555 of per email: leerlingenvervoer@stroomlijn.nl
De gemeente is verplicht binnen 8 weken een beslissing te nemen. Dit termijn mogen wij met maximaal 4 weken verlengen. Soms is dit nodig, bijvoorbeeld als de leerling gekeurd moet worden of als er meer informatie nodig is. U ontvangt hier dan een brief over.
De regels voor het leerlingenvervoer zijn vastgelegd in de Verordening Leerlingenvervoer Hendrik-Ido-Ambacht 2025.
Voor vragen, opmerkingen, klachten of wijzigingen over leerlingenvervoer neem contact op met Stroomlijn. Dat kan via:
• de website www.stroomlijn.nl
• telefonisch op nummer 088 505 85 55 of
• per e-mail leerlingenvervoer@stroomlijn.nl
Uw aanvraag voor leerlingenvervoer gaat wel via de website van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.