Een verstopping: wat nu?

Hoe gemakkelijk het riool is, merkt u pas als het verstopt is. Wie moet de verstopping oplossen en voor de oplossing betalen?

Signalen voor een verstopping

Het riool verstopt niet opeens. Vaak zijn er dagen eerder al tekens dat het riool slechter werkt. Bijvoorbeeld water dat langzaam weg loopt of borrelt, opvallende geluiden in de afvoer of een vreemde geur. Wacht niet tot de rioolafvoer helemaal niet meer werkt, maar neem op tijd maatregelen.
Als u het riool gebruikt waarvoor het bedoeld is, heeft u er meestal weinig zorgen over. Lees op de pagina 'Niet in het riool' wat er wel, maar vooral niet in het riool mag. Of bekijk de tabel op riool.info.

Wie moet de verstopping oplossen en betalen?

Wie de verstopping moet oplossen en hiervoor moet betalen ligt aan:

  1. wat de oorzaak van de verstopping is en
  2. waar de verstopping zit

De oorzaak van de verstopping bepaalt uiteindelijk of de gemeente door u gemaakte kosten voor het onderzoeken en in sommige situaties ook het oplossen van het probleem terugbetaalt.

1. Wat is de oorzaak van de verstopping?
  Eigenaar woning/gebouw Gemeente
Oorzaken

Dingen die niet in het riool mogen:
in het eigenaarsdeel én het gemeentelijk deel zijn de kosten voor de eigenaar

Denk bijvoorbeeld aan doekjes, medicijnen, vet en olie en verf, maar ook nog vloeibaar cement, etensresten en kattenkorrels

Verzakking in gemeentelijk deel
Wortelgroei van boom bewoner: in het eigenaarsdeel én het gemeentelijk deel zijn de kosten voor de eigenaar

Wortelgroei van boom gemeente: in het gemeentelijk deel én het eigenaarsdeel zijn de kosten voor de gemeente

Breuk in eigenaarsdeel

Breuk in gemeentelijk deel

Eigenaarsdeel ligt niet onder afschot (afschot is een bewust gemaakte helling in de leiding om vloeistoffen te laten stromen)

Gemeentelijk deel ligt niet onder afschot (afschot is een bewust gemaakte helling in de leiding om vloeistoffen te laten stromen)

Laat camerabeelden maken

Onderzoekt een door u gekozen loodgieter of erkend bedrijf de oorzaak van de verstopping? Laat het bedrijf dan met een camera digitale beelden maken van de binnenkant van de huisaansluiting. Deze beelden dienen als bewijs voor de oorzaak van de verstopping. Met alleen een ontstoppingsspiraal kan de oorzaak van de verstopping vaak niet worden vastgesteld. Dit kan later gevolgen hebben op de beslissing van de gemeente om door u gemaakte kosten voor het oplossen van de verstopping terug te betalen.

2. Waar zit de verstopping?

Als eigenaar van de woning/het gebouw is het uw verantwoordelijkheid om uit te (laten) zoeken waar de verstopping zit. Dit kan op verschillende manieren:

  1. via de kruipruimte: een door u gekozen loodgieter (of u) maakt met een camera beelden van de binnenkant van de huisaansluiting en bepaalt zo waar (waarschijnlijk) de verstopping zit en wat de oorzaak is.
  2. via het ontstoppingsstuk of inspectieputje: dit 'luikje' geeft toegang tot de rioolbuis en zit meestal op de grens van uw terrein en de openbare ruimte. Als eigenaar van de woning/gebouw moet u weten of er op uw terrein een ontstoppingsstuk is en waar deze zit. Een door u gekozen erkend bedrijf (of u) graaft het ontstoppingsstuk open: 
    1. Is het ontstoppingsstuk leeg en droog? Dan zit de verstopping op uw eigen terrein of in uw eigen woning. Als eigenaar moet u het probleem zelf (laten) oplossen en de kosten hiervan betalen. Huurt u de woning of het gebouw? Neem dan contact op met de verhuurder.
    2. Staat er rioolwater in het ontstoppingsstuk? Neem dan contact op met de gemeente. Maak een melding via Fixi.nl of bel met 14 078. In overleg wordt dan besloten hoe verder gehandeld wordt. 
      Als het ontstoppingsstuk niet op de erfgrens zit, maar vlak bij de gevel, schakel ook dan een loodgieter in. De loodgieter (of u zelf) legt het ontstoppingsstuk bloot en probeert aan te geven waar de verstopping zit en wat de oorzaak is.
  3. door op uw eigen terrein het riool open te graven: een door u gekozen erkend bedrijf* (of u) graaft het riool open en onderzoekt waar (waarschijnlijk) de verstopping zit en wat de oorzaak is. Let op: u mag niet (laten) graven in de openbare weg; dit mag alleen gedaan worden door door de gemeente goedgekeurde aannemers.

Laat camerabeelden maken

Laat de loodgieter of het erkende bedrijf met een camera beelden maken van de binnenkant van de huisaansluiting. Deze beelden dienen als bewijs voor de oorzaak van de verstopping. Met alleen een ontstoppingsspiraal kan de oorzaak van de verstopping vaak niet worden vastgesteld. Dit kan later gevolgen hebben op de beslissing van de gemeente om door u gemaakte kosten voor het oplossen van de verstopping terug te betalen.

Kosten onderzoek

Als eigenaar betaalt u de kosten voor het onderzoek naar de oorzaak van de verstopping en waar de verstopping zit. Komt uit het onderzoek dat de gemeente verantwoordelijk is voor de oorzaak en het oplossen van de verstopping? En heeft u de juiste stappen gezet? Dan betaalt de gemeente u mogelijk de kosten die u al betaald heeft terug. 

Tips voor het kiezen van een loodgieter

Een betrouwbare loodgieter vindt u via een bekende, de branchevereniging Techniek Nederland of het internet. Een paar tips voor het vinden van een loodgieter:

  • Zoek een erkende loodgieter uit de buurt/regio
  • Controleer of het bedrijf staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel
  • Onderzoek op internet of er klachten zijn over het bedrijf
  • Vraag wat de loodgieter kan: kan hij onder hoge druk een leiding reinigen, zelf een camera-inspectie uitvoeren en dit digitaal aanleveren, enzovoorts. Heeft een loodgieter alleen een ontstoppingsveer? Zoek dan een ander bedrijf.
  • Vraag vooraf een prijs op; bespreek alle kosten, zoals voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag, materiaalkosten en btw. Vergelijk de prijzen met de prijzen van andere loodgieters. Kies voor een bedrijf dat vooraf een duidelijke schatting van de kosten kan geven.

Lees meer tips op de website van de Consumentenbond