Laadpalen elektrisch rijden

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht stimuleert het gebruik van elektrische auto’s.

Elektrisch rijden is beter voor het milieu en uw omgeving, dan het rijden op een normale verbrandingsmotor. Er komen namelijk geen uitlaatgassen vrij tijdens het rijden op een elektrische motor. Bovendien maken de laadpalen gebruik van groene stroom.

Laadpalen

Elektrische voertuigen kunnen aan elektrische laadpalen worden opgeladen. U kunt daar namelijk in de meeste gevallen geen gewoon stopcontact voor gebruiken, want dat is niet berekend op het doorgeven van een continue hoge piekstroom van 16 ampère. 

Openbaar of privé

Er zijn 2 mogelijkheden voor opladen van elektrische voertuigen: 

  • U parkeert op eigen terrein, met een oplaadpaal op eigen terrein;
  • U parkeert in de openbare ruimte, bij een oplaadpaal in de openbare ruimte. 

Bij de privémogelijkheid zijn er vele aanbieders die u op weg kunnen helpen. De gemeente is hierin geen partij. 

Verderop in dit artikel gaan we verder in op de openbare mogelijkheid. Andere mogelijkheden zijn niet toegestaan. Er mag niet in de openbare ruimte geparkeerd worden met een kabel naar een privé-oplaadpaal. Ook mag er niet op privégrond geparkeerd worden met een kabel naar een openbare oplaadpaal. 

Openbaar, (meestal) niet gratis

De laadpalen zijn openbaar, maar in de meeste gevallen niet gratis. Ze zijn geen eigendom van de gemeente, maar worden geplaatst en geëxploiteerd door verschillende (commerciële) aanbieders.

Huidige locaties van de laadpalen vindt u op oplaadpalen.nl

Laadpalen

Bij de laadpalen staat een bord met een witte P en het onderschrift 'Opladen elektrische voertuigen'. Alleen elektrische en hybride-auto’s die op de laadpaal zijn aangesloten en aan het opladen zijn, mogen daar geparkeerd staan. Foutparkeerders riskeren een boete.

Aanvragen

In Hendrik-Ido-Ambacht werken we met het open marktmodel. Openbare laadpalen worden geplaatst en geëxploiteerd door commerciële aanbieders. Particulieren kunnen via de website van deze marktpartijen een aanvraag indienen voor een openbare laadpaal in hun buurt. De gemeente is daarbij geen aanspreekpunt. 

In Hendrik-Ido-Ambacht zijn momenteel de onderstaande aanbieders bekend:

Park&Charge

Logo_park&charge

City Charging

Logo CityCharging

Opcharge

Logo Opcharge

Power Go

Logo PowerGo versie2

Den Hartog Charging

Logo Den Hartog Charging

Qwello                    

Logo Qwello

Stella Power

Logo Stella Power

 

 

Klik op het logo van de aanbieder om uw aanvraag in te dienen.
 
De aanbieder dient de aanvraag daarna in bij ons. Wij toetsen de aanvraag aan de beleidsregels voor oplaadinfrastructuur en letten daarbij onder andere op spreiding over de gemeente, vindbaarheid, parkeerdruk in de omgeving en eventuele belemmeringen in het openbaar gebied. Na goedkeuring verstrekken we een vergunning en nemen we een verkeersbesluit. De behandeling van een aanvraag duurt in de regel meer dan 18 weken.

Eigen laadpunt

Voor een laadpunt op eigen terrein heeft u geen vergunning nodig. Houdt u er rekening mee dat u geen openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf mag reserveren voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen op deze plek niet hun auto mogen parkeren. Ook voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan.

Gebruik en tarief

De laadpalen worden geplaatst op openbare locaties, maar opladen is niet gratis.De prijs voor het opladen wordt afgerekend met een oplaadpas, die u zelf kunt aanvragen bij commerciële aanbieders. 

De hoogte van het tarief voor het gebruik van de laadpaal wordt bepaald door de aanbieder van de laadpaal en de aanbieder van uw oplaadpas. Dus niet door de gemeente. Voor vragen over de tarieven voor het opladen of gebruik van een oplaadpas of laadpaal kunt u rechtstreeks contact opnemen met de betreffende aanbieder(s).  

N.B. De laadpaal bij De Ridderhal is wel in eigendom van de gemeente, daar kunt u uw voertuig gratis laden. Voor het gebruik van deze laadpaal kunt u bij De Ridderhal of het gemeentehuis een oplaadpas lenen. 

Informatie voor commerciële aanbieders

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft beleidsregels voor oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen vastgesteld. Op basis van deze beleidsregels kunnen marktpartijen een vergunning aanvragen voor het plaatsen van oplaadinfrastructuur en verzoeken om een verkeersbesluit waarbij een of meerdere parkeerplaatsen worden aangewezen voor het opladen van elektrische voertuigen. De gemeente betaalt niet mee aan de plaatsing en de exploitatie/ het beheer van een oplaadpaal.

Meer informatie

Voor vragen over het gebruik van een laadpaal, laadtarieven of storingen kunt u contact opnemen met de aanbieder van de oplaadpaal. De contactgegevens zijn op de paal te vinden.