Achternaam kind kiezen
U kunt voor uw kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. Is uw kind op (of na) 1 januari 2024 geboren? Dan kunt u uw 1e kind de achternamen van beide ouders geven.
Er is sinds 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren.
Keuze van de achternaam kan alleen bij het 1e kind
Heeft u een keuze gemaakt voor de achternaam van uw 1e kind? Dan geldt de gekozen achternaam ook voor alle volgende kinderen.
Voorbeelden gecombineerde achternamen
Sinds 1 januari 2024 zijn er verschillende combinaties van achternamen mogelijk. In het overzicht Naamkeuze: gecombineerde achternaam staan voorbeelden van de verschillende combinaties.
De keuze voor een achternaam legt u vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte vast. U gaat samen naar de Gemeentewinkel om uw naamskeuze vast te leggen. Dit kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk.
Als u uw kind eerst moet erkennen, maakt u de naamskeuze tijdens de erkenning. U en uw partner komen dan samen naar de Gemeentewinkel. Naamskeuze kan ook bij adoptie en bij de gerechtelijke vaststelling van het ouderschap.
Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunt u als ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mag u vanaf 1 januari 2024 alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor uw kinderen. U kiest samen welke namen u doorgeeft en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van deze ouders. Deze overgangsregeling geldt voor 1 jaar, van 1 januari tot en met 31 december 2024.
De keuzemogelijkheid is er ook voor het ná 1 januari 2016 geboren en overleden kind of het levenloos geboren kind.
U komt voor het vastleggen van de achternaam van uw kind samen naar de Gemeentewinkel. Wij verwachten hiervoor veel afspraken. Houd er rekening mee, dat uw keuze uiterlijk 31 december 2024 bij de gemeente vastligt.
Afspraak maken naamskeuze kind
De kosten voor de akte van naamskeuze is voor
- € 75,- voor het 1e kind
- € 50,- voor elk volgend kind van dezelfde ouders
Let op: verandert u de achternaam van uw kind en heeft het een eigen identiteitsbewijs? Dan vraagt u deze opnieuw aan na de wijziging. U betaalt de kosten voor een nieuw paspoort of ID-kaart.
Kiest u geen achternaam of heeft u de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie: wel of niet getrouwd / wel of niet geregistreerde partners.
Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over
- Achternaam kind bij nieuwe partner
- Achternaam veranderen bij huwelijk of partnerschap
- Naamrecht andere nationaliteit
Op deze pagina staan de veelgestelde vragen en antwoorden over de gecombineerde achternaam.