"Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving"

Burgemeester Patrick van der Giessen spreekt met voorzitter van de Vereniging Ambachtse Ondernemers Gert de Jong over het belang van vrijwilligerswerk:

Zonder vrijwilligers geen Zomerparkdag, Koningsdag of andere evenementen. En verenigingen en vele organisaties vallen om, aldus burgemeester Patrick van der Giessen. Hij maakt zelfs een speerpunt van vrijwilligerswerk. De Vereniging Ambachtse Ondernemers (VAO) helpt op de voorgrond mee vanuit het thema sociaal ondernemen.

Vanzelfsprekend

Patrick van der Giessen groeide op in een gezin waar vrijwilligerswerk doen vanzelfsprekend is. Het is hem door zijn ouders met de paplepel ingegoten: je doet iets voor een ander. Nu weet en begrijpt hij waarom: “Het is wetenschappelijk bewezen dat het doen van vrijwilligerswerk goed is voor je sociale contacten, dat je je ontplooit en je je waardevol voelt. Het heeft bovendien een positieve invloed op je gezondheid. Nog los van de effecten voor de samenleving.” Gert de Jong sluit zich van harte bij die woorden aan.

Jongeren enthousiast maken

“Daarom stel ik me graag op als aanvoerder van de vrijwilligers”, vervolgt de burgemeester. “Ik wil me de komende tijd met hart en ziel inzetten voor de grote betekenis van vrijwilligers en hun taken. En ook om jongeren enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Want over 10 of 15 jaar is het enorme belang van vrijwilligerswerk minstens net zo groot en daarom is verjonging van het vrijwilligerskorps, ook in Hendrik-Ido-Ambacht, noodzakelijk. Tegelijkertijd koesteren we al onze huidige vrijwilligers. Dat blijven we doen.”

Ruimte voor vrijwilligerswerk

Aan vrijwilligerswerk zitten alleen maar voordelen, bevestigt Gert. “Door je in te zetten voor de samenleving, zonder iets terug te verwachten, groei je als mens en dus ook als werknemer. De VAO probeert bedrijven en ondernemers te laten zien wat het oplevert om werknemers ruimte te bieden voor vrijwilligerswerk, dus om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Daarbij zoeken we samen naar een vorm die bij het bedrijf of de ondernemer past. Die gedachte en uitvoering sluiten prima aan bij het sociaal ondernemen, zoals we dat hebben opgenomen in het Actieplan Lokale Economie 2023-2027.”

Burgemeester Patrick van der Giessen en VAO-voorzitter Gert de Jong spreken over vrijwilligerswerk
Gert de Jong, voorzitter VAO, legt aan burgemeester Patrick van der Giessen (links) uit wat de VAO zoal doet om vrijwilligerswerk te promoten bij bedrijven en ondernemers.

"Wie geeft, ontvangt"

Voor de VAO is sociaal ondernemen een van de speerpunten. “We bekijken bijvoorbeeld momenteel of we Oekraïners in ons dorp aan werk kunnen helpen”, zegt voorzitter Gert de Jong. “Ook richten we ons op mogelijke verborgen armoede bij werknemers en mogelijkheden om hen hierbij te helpen. Maar we onderzoeken dus ook of bedrijven hun werknemers ruimte willen en/of kunnen bieden voor het doen van vrijwilligerswerk. Wie geeft, die ontvangt, daar geloven we in. Zeker wanneer dat gaat om zaken die belangrijk zijn om de samenleving in stand te houden. En ik onderschrijf van harte wat de burgemeester zegt: het resulteert voor het bedrijf en de ondernemer in voldoening en zorgt tegelijkertijd voor commitment bij de werknemers.”

Beter voor iedereen

Tot slot zegt burgemeester Patrick van der Giessen: “Zonder vrijwilligers komt de samenleving tot stilstand. Er zijn nauwelijks evenementen meer, niemand die onze kinderen leert sporten en het aantal brandweermensen neemt behoorlijk af, om maar een paar voorbeelden te noemen. Mijn pleidooi is dus: "Maak ruimte voor vrijwilligerswerk! Het is onbetaalbaar; iedereen wordt er beter van.”