Sophiawoud tiny forest een feit

De eerste van drie tiny forests die in Ambacht verrijzen, is vandaag geopend: Sophiawoud, in het Sophiapark!

Midden in het Sophiapark staat het eerste tiny forest in Hendrik-Ido-Ambacht: een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Door het bos 'Sophiawoud' te noemen, geven scholieren van basisschool De Wijngaard het kleine bos grootse aspiraties mee. De kinderen hebben een bijzondere band met het minibos: ze hielpen bij de aanleg van het bos, krijgen straks les in het buitenlokaal en kunnen er volop spelen.

Tiny Forest Rangers

Als Tiny Forest Rangers beschermen en verzorgen scholieren van De Wijngaard het bos. Een bijzondere taak. Ook gaan ze onderzoek doen in het bos en er leren over de natuur. Ralph Lafleur, wethouder Duurzaamheid, is blij met de komst van de Tiny Forests. Bij de officiële opening van Sophiawoud, samen met scholieren van De Wijngaard, zei hij: “We hebben in Ambacht een bijzondere band met groen en bomen. Hier in het Sophiawoud kunnen kinderen al jong leren over de Nederlandse natuur. Bovendien is het een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren èn mensen in de buurt!"

Eerste van drie

Ambacht moet in totaal drie tiny forests krijgen. Binnenkort krijgt ook buurt Kruiswiel een eigen tiny forest. Dat minibos wordt dan beheerd door scholieren van basisscholen Tweestroom en Villa Ambacht. De gemeente zoekt nog een basisschool die het derde minibosje onder haar hoede wil nemen: www.ivn.nl/tinyforest/adopteer-een-tiny-forest-met-jouw-school

Verrassing: nóg een boom

Bij de aanleg van de Tiny Forest werd de wethouder verrast door adjunct-directeur Marloes Tolsma van Omgevingsdienst OZHZ. Omdat OZHZ 10 jaar bestaat, bood zij aan de wethouder een cheque voor een extra boom in Hendrik-Ido-Ambacht.

Onthulling bord Tiny Forest met wethouder Ralph Lafleur
Wethouder Ralph Lafleur opent met scholieren van De Wijngaard het eerste Tiny Forest van Ambacht: Sophiawoud. 

Natuur dichterbij

Het opzetten van de minibossen doen we als gemeente samen met IVN Natuureducatie. Die organisatie wil dat elke buurt een eigen Tiny Forest krijgt zodat contact tussen mens en natuur weer vanzelfsprekend is. Provincie Zuid-Holland draagt financieel bij.