Eerste paal Bedrijvenpark Ambachtsezoom
Waar enkele jaren gelden voornamelijk vervallen kassencomplexen stonden, bouwen we Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom. Onlangs werd daar de 1e paal geslagen.
De eerste paal van het allereerste bedrijfsgebouw op Bedrijvenpark Ambachtsezoom zit in de grond.
“Na jaren van voorbereiding en procedures is dit een belangrijke stap, echt een bijzonder moment", zegt verantwoordelijk wethouder André Flach. Ambachtsezoom is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Oftewel: er wordt demontabel gebouwd volgens de hoogste duurzaamheidsstandaarden, met materialen die eenvoudig opnieuw gebruikt kunnen worden. De gebouwen worden aardgasvrij en op zijn minst energieneutraal.

Beloning
“Maar circulair bouwen gaat verder”, vertelt André: “We houden rekening met de bodem, de lucht, de biodiversiteit en vooral ook met de gezondheid en het welzijn van mensen. Dat is best spannend. Want nog niet in alle gevallen heeft de bouw oplossingen voorhanden om dit waar te maken, maar we blijven die uitgangspunten hooghouden. En we belonen ondernemers die hier een stapje verder in gaan zelfs met een korting op de grondprijs. Dus: bouwen met zo klein mogelijke blijvende impact op de omgeving.”
25 jaar
De eerste besprekingen over Ambachtsezoom werden meer dan 25 jaar geleden gehouden. Nu zit er echt vaart in de zaak en ook in de komende maanden worden belangrijke stappen gezet. André: “Ambachtsezoom is nu echt uit de startblokken. Bijna het hele terrein is nu klaar voor bebouwing en de bouw op het eerste perceel is nu dus begonnen. Hoe denkt hij over de kritiek dat voor de bouw van Ambachtsezoom 'groen' verdwijnt? "Ik hoor dat vaker, maar ik zie dat echt anders: Ambachtsezoom grenst aan de A16 en de tuinbouw daar is verdwenen. Het gebied was geen natuurgebeid en het was niet toegankelijk voor publiek. Ambachtsezoom wordt echt een bedrijvenpark", benadrukt André. "Hier staan straks evenveel bomen als er stonden voor we aan de heronwtwikkeling begonnen. Ook komt er meer en ander groen."
Werkgelegenheid
Ambachtsezoom ontwikkelen tot een bedrijvenpark is niet alleen een positvie ontwikkeling voor de biodiversiteit, het is ook goed voor de Ambachtse werkgelegeneheid. André: "Hier is straks werk voor 450 tot 750 mensen. Werk dicht bij huis voor Ambachters, ook dat is positief. En voor Ambachtse ondernemers is Ambachtsezoom belangrijk: die hebben nu de kans om hun onderneming binnen Ambacht te laten groeien."
Meer informatie over Ambachtsezoom vindt u op www.ambachtsezoom.nl.