Blog gesloten: info over coronamaatregelen op www.rijksoverheid.nl/corona
Coronamaatregelen die de Veiligheidsregio en de Rijksoverheid oplegden van feb. 2020 tot nov. 2021 en berichten van de burgemeester die de Ambachters moed insprak.
Deze pagina wordt niet langer actueel gehouden, informatie over coronamaatregelen van de Rijksoverheid vindt u op www.rijksoverheid.nl/corona
***
Update 26 november 2021
Informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/corona
***
Update 12 november 2021
U vindt de info op www.rijksoverheid.nl/corona
***
Update 9 november 2021
Het aantal mensen dat positief test op corona neemt fors toe. Voor veel zieke mensen vallen de klachten gelukkig mee. Toch worden dagelijks nog steeds meer dan 120 personen met corona in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 20 zelfs op de intensive care.
Deze zorg voor coronapatiënten veroorzaakt druk op de reguliere zorg. Veel coronapatiënten worstelen hiermee en zij voelen zich soms ook schuldig voor het bezetten van een ic-bed wat hierdoor niet beschikbaar is voor een ander ernstig zieke. Zo zijn er inmiddels ziekenhuizen, waaronder het Albert Schweitzer Ziekenhuis, die opnieuw operaties moeten uitstellen. De druk op de zorg en de coronamaatregelen veroorzaken onvrede, spanning en verdeeldheid in onze samenleving. Op social media zien we veel oordelen, aantijgingen en zeer onfatsoenlijk woordgebruik wat leidt tot verdere nadruk op de verschillen.
Laten we ons in alle omstandigheden waardig gedragen in het uiten van onze meningen. Juist nu, met een zo gevoelig en complex onderwerp als covid, is respect voor elkaars mening erg belangrijk. In Ambacht is inmiddels 81% van de inwoners boven de 18 jaar volledig gevaccineerd, landelijk is dit 84%. Dit betekent dat in Ambacht ook nog steeds 19% niet gevaccineerd is.
Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand zich niet laat vaccineren tegen covid. Bijvoorbeeld op basis van levens- of geloofsovertuiging. Maar er zijn ook mensen die het gewoon eng vinden of twijfelen. Tenslotte is er ook een groep die het gewoon niet boeit, het interesseert ze niet.
Wat ik iedereen wil vragen, is nog eens goed na te denken over de te maken keuze. Ik besef dat de keuze complex kan zijn. Ook vanuit het christelijk geloof zie ik de verschillende invalshoeken. Ziet u het vaccin als ongeoorloofd ingrijpen in een gezond lichaam of als gave om een ziekte te voorkomen?
Ga met elkaar het gesprek aan over vaccineren en laat u hierbij ook goed informeren. Ik hoop van harte dat velen in onze gemeente die niet zijn gevaccineerd, zich vrij gaan voelen om dit alsnog te doen.
Burgemeester Jan Heijkoop
***
Update 2 november 2021
Rijksoverheid: "Extra maatregelen om iedereen goede zorg te kunnen blijven bieden en kwetsbaren te beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus."
Bericht gebaseerd op tekst www.rijksoverheid.nl/corona
Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Het RIVM verwacht een piek van 500 Covid-patiënten op de IC deze winter. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Daarbij wil het kabinet de samenleving zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open houden.
Lees meer op www.rijksoverheid.nl/corona
***
Update 13 augustus 2021
Het kabinet heeft besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.
1,5 meter afstand stap voor stap loslaten
Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten. Vanaf 20 september moet er in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud.
Basisregels
De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. 1,5 meter afstand houden (tot het besluit om dit los te laten daadwerkelijk is genomen), handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes.
Lees meer informatie op www.rijksoverheid.nl
***
Update maandag 20 juli
Onderstaand bericht is gebaseerd op bericht van Rijksoverheid
Helaas is de besmettingsgraad nog hoog. Dat is ernstig en zorgelijk. Daarom gaan we terug naar het oude advies: werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Daarnaast is het advies om te zorgen voor voldoende frisse lucht, toegevoegd aan de basismaatregels.
Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes. Dat zeiden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge op 19 juli na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet over COVID. Helaas is de besmettingsgraad nog hoog. Dat is ernstig en zorgelijk. Daarom gaan we voorlopig terug naar het oude advies: werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Thuiswerken is een van de manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.
Frisse lucht als aanvullende basisregel
Ook is afgesproken dat het zorgen voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes toegevoegd wordt aan de basisregels. Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting namelijk ook plaatsvinden via virusdeeltjes in de lucht. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Het is daarom belangrijk dat lucht vaak ververst wordt.
Dat kan door thuis een raampje of ventilatierooster open te laten staan en dagelijks meerdere keren goed door te luchten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Voor ruimtes op scholen, in kantoren en in de horeca waar mensen samenkomen, geldt ook dat er regelmatig doorgelucht moet worden of dat de luchtverversingsinstallaties zo ingesteld zijn dat regelmatig verse lucht het gebouw in wordt gebracht.
Het blijft belangrijk om ook de andere basisregels in acht te blijven nemen: handen wassen, 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten en je laten testen.
Deze adviezen over thuiswerken en frisse lucht in binnenruimtes komen bovenop het maatregelenpakket van zaterdag 10 juli.
***
Update 10 juli
Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En de langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen grote impact hebben.
Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.
Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:
Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter
• Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
• Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
• Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
• Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.
Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport
• Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteitenzijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
• Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
• Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
• Evenementen duren maximaal 24 uur.
Geen verandering voor doorstroomlocaties
Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.
Houd feestjes klein en beheersbaar
De basisregels blijven belangrijk. Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.
Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook wie al gevaccineerd is.
Lezen van het hele reisadvies belangrijk
Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.
Check altijd voor vertrek het reisadvies op www.wijsopreis.nl. En kijk niet alleen naar de kleur van uw favoriete vakantieland. Maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar u naartoe wilt en de landen waar u doorheen reist. Dus bereid u goed voor: zet uw coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze uit. En als u nog niet bent gevaccineerd kunt u zich gratis laten testen voor vertrek.
***
Update vrijdag 18 juni
In hun persconferentie vanavond maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge verdere versoepelingen van de coronamaatregelen bekend:
Onderstaand bericht is gebaseerd op bericht van Rijksoverheid
"Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten.
Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs en bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.
Basisregels blijven nodig
Ondanks de positieve berichten, is het virus niet weg. Het virus is onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven zich aandienen. We moeten dus voorzichtig en alert blijven. Dat kan door ons aan de basisregels te blijven houden:
- Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog.
- Heb je coronagerelateerde klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona."
Lees meer op www.rijksoverheid.nl/corona.
***
Update vrijdag 28 mei
In hun persconferentie vanavond maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge verdere versoepelingen van de coronamaatregelen bekend. Informatie daarover vindt u hieronder en op www.rijksoverheid.nl/openingsplan
***
Update dinsdag 11 mei
Vanavond gaven demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge een persconferentie. Informatie daarover vindt u hieronder en op www.rijksoverheid.nl/corona.
***
Update 20 april
Bericht gebaseerd op bericht van Rijksoverheid
Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijk en economisch belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.
Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.
Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.
-
Eind avondklok
Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
-
Thuisbezoek naar 2 personen
Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuw advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
-
Terrassen open
Terrassen buiten kunnen -onder voorwaarden- open tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar: dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.
In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.
-
Winkels en markten open
Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.
Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.
-
Hoger onderwijs 1 dag per week
Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.
-
Theorie-examen mogelijk
Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.
-
Uitvaarten
Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.
Vervolgstappen openingsplan
De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.
Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.
Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/corona.
***
Update dinsdag 13 april
Dit bericht is gebaseerd op bericht van Rijksoverheid.nl
"We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.
Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer."
Lees meer via www.rijksoverheid.nl/corona.
***
Update dinsdag 23 maart 2021
Dit bericht is gebaseerd op bericht van Rijksoverheid.nl
"De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidig pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf woensdag 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.
Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april
Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.
Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei
Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen.
Kleine aanpassing van maatregel
Avondklok
Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden."
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl.
***
Update vrijdag 12 maart 2021
In zijn nieuwste bericht roept onze burgemeester Jan Heijkoop op moed te houden: "Ik hoop dat nu het vaccineren op gang komt, we met elkaar weer de vrijheid tegemoet gaan."
Ook vraagt hij alle stemgerechtigden om hun stem te laten horen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, aankomende week: "Stemmen is een van de belangrijkste pijlers van onze democratie. U bepaalt, samen bepalen we door wie we geregeerd worden. Maak gebruik van uw stemrecht!"
"Beste mensen,
Het is al weer enige tijd geleden dat ik op deze wijze met u in gesprek ben gegaan. En nog steeds zitten we midden in de coronacrisis. Aan de ene kant wen je eraan en aan de andere kant is het en blijft het heel beperkend. En ik merk vooral bij jonge mensen, jongeren, dat die er echt last van hebben en op tal van manieren komt dat tot uitdrukking: Depressief, zorgen over school, slapeloosheid en soms ook gewelddadigheid of overlast.
Ja, en ik moet toch ook denken aan ondernemers, horeca en anderen die het best moeilijk hebben, mensen met hun banen, kortom: best een ingewikkelde periode voor heel veel mensen en gezinnen. Toch heb ik er vertrouwen in, nu het vaccineren echt op gang komt, dat er perspectief is. En ik hoop ook dat dat heel succesvol mag zijn. En dat we met elkaar weer de vrijheid tegemoet gaan, zal ik maar zeggen.
En dan is er een andere zaak waar ik het met u over wil hebben: dat zijn de verkiezingen volgende week woensdag. En laten we wel zijn: het uitbrengen van je stem, dat is één van de belangrijkste pijlers van de democratie. U bepaalt uiteindelijk zelf, we bepalen met z'n allen door wie we geregeerd worden. Dus: stemmen is belangrijk. Maak er gebruik van!
Er is niet alleen op woensdag 17 maart de hele dag de mogelijkheid om te stemmen in 20 stemlokalen in Ambacht, stemmen kan ook op maandag en dinsdag, in De Volgerlanden en hier in het gemeentehuis bij de ingang politiebureau. Dat is met name bedoeld voor mensen die een wat kwetsbare gezondheid hebben of die het wat moeilijk vinden om op de drukke dag die daarna is, dan te gaan stemmen. Dus op maandag of dinsdag ook uitgenodigd als u in wat rustiger omstandigheden uw stem wilt uitbrengen.
Dan ook: Verkiezingen deze keer, het stemmen is best ingewikkeld, want we zitten nog in de coronacrisis, we hebben allerlei regels: 1,5 meter, je handen wassen, goed opletten... Dus: We zien nog al eens in de praktijk dat 's morgens en 's avonds de meeste mensen komen en dat het 's middags rustiger is. Dus een aantal van u zou ik willen zeggen: Als u gewend bent 's morgens te komen stemmen, kom gerust eens keer 's middags, zodat we misschien wat meer spreiding krijgen over de dag.
Wat ik ook wel leuk vind met deze verkiezingen: dat ook een van onze wethouders op een mogelijk verkiesbare plaats staat voor zijn politieke partij. Meestal zijn het mensen die we niet kennen of die elders wonen, ver weg of niet in de regio, maar nu een uit onze eigen gemeente en dat is toch wel erg leuk.
Dan wat de uitslag betreft: op woensdagavond dan is er de mogelijkheid om de uitslagen tussentijds te volgen, ook per wijk. We zullen dat als gemeente plaatsen op social media, van twitter, Facebook etcetera en de gemeentelijke website en daar kunt u dan volgen hoe het in Ambacht verloopt. Ik hoop dan nog een paar dingen te zeggen over het verloop in Ambacht. Dat zijn we aan het voorbereiden.
En nogmaals, ik roep u op: Ga stemmen! Maak gebruik van uw democratisch recht.
En we horen van elkaar!
Dankuwel."
Informatie over stemmen in Hendrik-Ido-Ambacht vindt u op www.h-i-ambacht.nl/verkiezingen
***
Update maandag 8 maart 2021
Bericht van Rijksoverheid:
"Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.
Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.
Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart
Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is.
De avondklok wordt verlengd tot 31 maart 04.30 uur
Dit betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Tijdens de verkiezingen gelden er een paar uitzonderingen.
Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 april
Dit betekent: blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 april. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna."
Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/corona.
***
Update dinsdag 23 februari 2021
Gebaseerd op bericht van VRZHZ:
“Verruiming is niet gratis en niet onomkeerbaar.” Met die woorden kondigde demissionair premier Rutte vanavond een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Onder voorwaarden worden er weer een aantal zaken mogelijk gemaakt die maatschappelijk gezien een positieve invloed hebben. Maar de extra ruimte betekent ook extra verantwoordelijkheid. “We maken met elke Nederlander de afspraak dat we ons extra goed aan de basismaatregelen houden”, aldus Rutte.
Naast een aantal versoepelingen, blijven de bestaande maatregelen gelden tot 15 maart. Daaronder vallen ook de avondklok, de hygiënemaatregelen en het dringend advies om thuis maximaal 1 bezoeker per dag te ontvangen. Rutte wees nog eens extra op het belang van de basisregels: “De extra ruimte wordt extra verantwoordelijkheid. Ons gedrag doet er dus toe.”
De versoepelingen zijn in te delen in vier categorieën.
- Vanaf 1 maart kunnen scholen in het voortgezet onderwijs en MBO onder voorwaarden weer open. Volgens adviseorgaan OMT (Outbreak Management Team) is dit veilig en verantwoord voor leerlingen en docenten.
- Vanaf 3 maart mogen vrijwel alle contactberoepen - de deuren weer openen. Reserveren en een check-gesprek vooraf zijn verplicht.
- Vanaf 3 maart i winkelen-op-afspraak toegestaan. Klanten moeten zich minimaal 4 uur van tevoren aan de winkelier melden en er geldt een maximum van twee personen per verdieping. Ook geldt de mondkapjesplicht en moet 1,5-meter afstand worden gehouden.
Buiten sporten bij de eigen club wordt voor iedereen tot 27 jaar mogelijk.
Een toelichting op de maatregelen en de exacte voorwaarden staan in het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl. Meer informatie over het open gaan van het voortgezet onderwijs en Middelbaar beroepsonderwijs vindt u in het betreffend nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl
***
Update maandag 8 februari 2021
Het kabinet maakte vandaag bekend besloten te hebben de huidige lockdown te verlengen tot tenminste woensdag 3 maart 04.30 uur.
Dat is nodig omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland wat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen, meent het kabinet. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl.
***
Update dinsdag 2 februari 2021
Gebaseerd op bericht van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid:
Het kabinet maakte vandaag bekend besloten te hebben de huidige lockdown te verlengen tot tenminste dinsdag 2 maart. Wel zijn basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.
De besmettingscijfers dalen langzaam, maar volgens het kabinet wijzen alle doorrekeningen op een derde golf die onvermijdelijk op ons af lijkt te komen. De belangrijke oorzaak hiervan is volgens het kabinet de Britse variant. Premier Mark Rutte: ”We krijgen straks de rekening gepresenteerd voor te veel optimisme nu”. Daarom wordt de huidige lockdown verlengd tot 2 maart. Er gaan wel een aantal zaken veranderen voor onderwijs, winkels en de avondklok. Ook is het OMT opnieuw gevraagd met een advies te komen.
Minister Hugo de Jonge: ”We worden al bijna een jaar geraakt door een zorgcrisis, een economische crisis en een sociaal-maatschappelijke crisis. We krijgen corona samen onder controle als we elkaar blijven helpen. Er is hulp, altijd. Ga naar www.steunpuntcoronazorgen.nl."
Bekijk voor meer informatie het nieuwsbericht van de Rijksoverheid
***
Update donderdag 21 januari 2021
"Beste mensen,
Corona blijft ons leven beheersen: verbeteringen wat de cijfers betreft, maar ook nieuwe bedreigingen wisselen elkaar af.
En bij velen constateer ik een soort coronamoeheid. Ook bij mezelf. Toch denk ik at we de schouders er nog onder moeten zetten. En we krijgen te maken met een aantal nieuwe maatregelen. Stevige maatregelen, die ingrijpen in onze persoonlijke levenssfeer. En ondanks die coronamoeheid, moeten we toch nog een keer stevig de schouders eronder zetten. Alleen dan kunnen we bevorderen dat er weer de situatie ontstaat waarin normaal leven mogelijk is.
Best moeilijk en ik heb vooral met jonge mensen te doen, maar laten we het proberen, want als we het willen, dan kunnen we het ook.
Ik wens u allen het beste en een goede gezondheid."
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/avondklok
***
Update woensdag 20 januari 2021
Bericht gebaseerd op bericht van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid:
Premier Rutte en minister De Jonge kondigden vanmiddag extra maatregelen aan, waaronder een avondklok. "De extra maatregelen helpen om ons leven stap voor stap terug te krijgen, maar eerst moeten we ons nog een keer schrap zetten. De Britse variant krijgt steeds meer voet op Hollandse bodem. De waarschuwing voor de derde golf moeten we serieus nemen. We moeten er alles aan doen om het aantal besmettingen te verlagen en de derde golf vooruit te schuiven. De avondklok is een heftige maatregel. Niemand staat te juichen bij een avondklok, maar we moeten dit met elkaar doen en elkaar daarin stimuleren. Door nu extra maatregelen te treffen, kunnen we eerder perspectief bieden."
Avondklok
Een avondklok betekent dat het verboden is om zich tussen bepaalde tijdstippen in de openbare ruimte te zijn. Of en wanneer de avondklok er komt, is nu nog niet bekend. De Tweede Kamer debatteert er morgen over. De premier wil en kan dit besluit niet nemen zonder parlementaire steun. Meer informatie hierover volgt zodra die bekend is.
Bezoek
Daarnaast scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
Doel
Het doel is om het huidig besmettingsniveau te verlagen, verspreiding van de huidige en nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnen komen. Zo kunnen we het moment dat de nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en zodat andere medische zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan. "Want we willen niet over een paar weken terugkijken op dit moment en constateren dat we onvoldoende hebben gedaan."
Meer informatie
Lees welke maatregelen gelden in een kort overzicht.
Lees de uitgebreide toelichting op de nieuwe maatregelen via www.rijksoverheid.nl/corona.
***
Update dinsdag 12 januari 2021
Bericht van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid:
Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland tenminste tot en met 9 februari in lockdown blijft.
"Bijna iedereen zal begrijpen dat we geen andere keuze hadden, omdat de cijfers niet snel genoeg dalen en we inmiddels ook te maken hebben met de Britse coronavariant", lichtte premier Rutte vanavond toe. "Over die variant maken we ons grote zorgen. De beelden uit Londen en Ierland zijn alarmerend en dat is nog zwak uitgedrukt. Geen verrassend besluit dus, maar wel een enorme tegenvaller. En voor veel mensen ook een ongelooflijk lastige boodschap." De premier begrijpt ook dat de maatregelen steeds moeilijker zijn vol te houden. "En toch: we moeten doorzetten. We weten dat met het vaccin licht aan het eind van de tunnel is."
De rol van het vaccin
De eerste Nederlanders zijn inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat betekent dat we aan het begin staan van een nieuwe fase in deze crisis. Maar helaas niet dat we de maatregelen los kunnen laten. "Natuurlijk snappen we dat het nu verleidelijk is om te denken: de eerste prikken zijn gezet, we zijn er bijna. Maar een ‘we zijn er bijna’-gevoel kunnen we ons nog lang niet veroorloven", aldus minister De Jonge. De meeste mensen zijn nog wel vatbaar voor het virus, en veel mensen in de samenleving zijn nog besmettelijk. Daarom zijn maatregelen onverkort nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Pas als het overgroot deel van Nederland gevaccineerd is, kunnen we de basisregels loslaten. "Dit is nog niet het eind van de crisis. Dit is wel het begin van het eind. Maar juist nu de zorg zo onder druk staat en, er een nieuwe variant van het virus rond gaat, moet we nog beter op onze tellen passen", besluit minister De Jonge.
Op www.rijksoverheid.nl/corona vindt u alle maatregelen die tenminste tot en met 9 februari gelden. Op 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn. Premier Rutte: "We komen hier samen doorheen. Door ons aan de regels te houden en elkaar te blijven helpen en ondersteunen. Gelukkig zien we overal in Nederland prachtige initiatieven. Houd dat vol."
Update maandag 14 december 2020
Bericht van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid:
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen. Dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom maakte premier Rutte vanavond, 14 december, bekend dat Nederland vanaf morgen, dinsdag 15 december, tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe gaat.
"We realiseren ons hoe heftig en ingrijpend het besluit is wat we vandaag moeten nemen", aldus premier Rutte. "Alles is er op gericht het aantal contacten tot een minimum te beperken." De minister-president gaf ook aan hoe ernstig de situatie is: "We maken met 17 miljoen mensen iets mee dat ongekend is."
Lees alle maatregelen die vanaf morgen, dinsdag 15 december gelden op Rijksoverheid.nl
Rutte benadrukt: "Waar het de komende weken op aankomt is nog meer veerkracht. Dat klinkt makkelijk, maar wat is het moeilijk. Blijf elkaar helpen. Blijf geduldig naar elkaar."
***
Update dinsdag 8 december 2020
Bericht van VRZHZ:
Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg blijft onverminderd hoog. “Dit hadden we graag anders gezien en gehoopt. Voor onszelf, horeca, maar ook voor andere sectoren,” zei premier Rutte vanavond in een persconferentie. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen.
Dat betekent dat de huidige maatregelen, naast de basisregels, blijven:
- Maximaal 3 personen per dag op bezoek.
- De horeca blijft gesloten.
- Mensen ouder dan 18 jaar sporten op anderhalve meter afstand
- Dringend advies: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Reis niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.
Meer informatie vindt u op www.zhzveilig.nl/algemeen/gedeeltelijke-lockdown-ook-tijdens-feestdagen
src="/Gewoon_Ambacht/Overzicht/actueel/nieuwsarchief/2021/Blog_gesloten_info_over_coronamaatregelen_op_www_rijksoverheid_nl_corona/factsheet_gedeeltelijke_lockdown_ook_tijdens_de_feestdagen_8_december_2020.std?disposition=inline"
***
Update donderdag 3 december 2020
Dinsdag 1 december trad de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in werking. Bedoeling is daarmee de coronamaatregelen wettig en democratisch te maken. In deze wet staan maatregelen die eerder via regionale noodverordeningen werden geregeld. Daarom is de regionale noodverordening overbodig en heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de noodverordening ingetrokken. Op de noodverordening gebaseerde besluiten zijn ook vervallen.
De Rijksoverheid besloot onlangs dat het dragen van mondkap verplicht is op bepaalde locaties. Die verplichting geldt sinds dinsdag 1 december en geldt:
- in openbare locatieszoals musea, winkels, restaurants en theaters.
- in scholen en onderwijsinstellingen, uitgezonderd basisscholen.
- voor mensen in contactberoepen, zoals kappers en de fysiotherapeuten.
- in het openbaar vervoer zoals treinen en lijnbussen. Ook op perrons en bij haltes.
- in touringcars en
- in vliegtuigen en op luchthavens.
Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/mondkapje en Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19.
***
Update dinsdag 17 november 2020
(Dit bericht is gebaseerd op informatie van www.rijksoverheid.nl/corona)
Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het belangrijk dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. Contactmomenten en reisbewegingen blijven beperkt. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.
Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open. Ook mag u weer sporten in groepslessen. U mag per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in een groep buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. We adviseren nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en horeca gesloten.
Houden aan de basisregels
Het volhouden van de basismaatregelen blijft cruciaal om het aantal besmettingen terug te dringen. Wie klachten heeft, ook als ze mild zijn, blijft thuis en laat zich zo snel mogelijk testen. Bent u besmet, roep dan hulp in van anderen voor het doen van boodschappen en andere klusjes. U blijft thuis. Iedereen houdt anderhalve meter afstand en wie op een drukke plek is, gaat weg. Er is een dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.
Steunmaatregelen en aandacht voor elkaar
Deze maatregelen hebben forse impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers, werkenden en werkzoekenden met steunmaatregelen. En er is aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen of in de financiële problemen raken. Maar het is ook belangrijk dat we ons aan de maatregelen blijven houden. Om zelf gezond te blijven en om anderen gezond te houden. En om ervoor te zorgen dat we zicht krijgen op meer vrijheden in ons dagelijks leven, zolang het coronavirus er nog is – samen zijn met familie en vrienden, samen sporten en samen naar evenementen of een restaurant gaan.
Vooruitzicht
Begin december beslist het kabinet of de maatregelen kunnen worden aangepast. Dat betekent dat sinterklaasvieringen gevierd kunnen worden, maar we houden afstand van anderen en ontvangen maximaal drie personen thuis. Maar met wat creativiteit kunnen wellicht oplossingen worden gevonden om pakjesavond te vieren, bijvoorbeeld in kleine groepjes verspreid over meerdere dagen of via een digitale verbinding. Daarnaast doet Sint er goed aan om op tijd en bij voorkeur alleen zijn inkopen te doen en waar mogelijk lokaal of anders online te winkelen.
Het kabinet heeft nog niet besloten welke maatregelen gelden rondom de Kerstdagen en tijdens oud en nieuw. Maar hoe beter we ons nu aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op aanpassing van de maatregelen.
Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
Op dinsdag 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan gaat onder andere een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Het kabinet zal daar binnenkort verder over communiceren.
De maatregelen vanaf donderdag 19 november
Groepen
- Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag. U ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag.
- Buitenshuis mag u met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
- In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
Het dagelijks leven
- Reis zo min mogelijk.
- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV (openbaar vervoer).
- In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
- Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
- Hotels voor hotelgasten die er overnachten.
- Uitvaartcentra.
- Luchthavens voorbij de security check.
- Bedrijfskantines.
- Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten.
- Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk 20.00 uur.
- Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, mogen wel langer openblijven.
- Tussen 20.00 uur en 07.00 uur wordt geen alcohol verkocht of bezorgd.
- Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol bij zich te hebben of te drinken in de openbare ruimte.
- Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
- Warenmarkten (weekmarkten).
- Beurzen en congressen.
- Bioscopen, theaters, concertzalen, musea, enzovoort.
- Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen bij de eigen club.
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.
- In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Wordt het te druk in een locatie, of worden de basisregels niet nageleefd, dan kan (een deel van) die locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
- Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (weekmarkten).
- Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:
- Professionele zangers.
- Kinderen tot en met 12 jaar.
- Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging.
- Zingen als onderdeel van een demonstratie.
- Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen zijn.
Sporten beperkt mogelijk
- Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:
- Topsporters met status in aangewezen locaties.
- Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
- Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
- Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
- Geen publiek bij sport.
Reizen
Voor reizen in Nederland geldt:
- Reis zo min mogelijk.
- Gaat u toch op vakantie? Blijf dan zoveel mogelijk op uw vakantieadres.
- Beperk uw uitstapjes en vermijd drukte.
Voor reizen naar het buitenland geldt:
- Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari, tenzij strikt noodzakelijk.
- Vakantie en familiebezoek zijn geen strikt noodzakelijke reizen.
- Controleer voor uw reis altijd het actueel reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.
- Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga dan 10 dagen in thuisquarantaine.
- Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Controleer hiervoor het actueel reisadvies.
***
Update maandag 16 november 2020
Burgemeester Jan Heijkoop ziet een metafoor in de overzeese tocht van Sint Nicolaas en de huidige coronatijd: We hebben wat tegenslagen, maar komen er wel. Ook toont hij begrip voor de moeilijkheden waar jongeren mee worstelen, nu ze niet kunnen samenkomen. Maar dat is geen excuus om spullen in de buitenruimte te slopen: "Ik hoop echt dat jongelui erin slagen hun gedrag te beheersen. En ik hoop dat ook u de coronamaatregelen nog op een goede wijze inhoud kunt geven."
"Beste mensen en ook jongelui,
Ik zit nu achter mijn bureau in plaats van voor ons mooi gemeentehuis, tussen de bloemen. En ik zit net te bekijken de tekeningen die kinderen ingestuurd hebben voor Sint Nicolaas. Want u zult ongetwijfeld ook wel het Sinterklaasjournaal hebben zien langskomen. Wat heel leuk is en waarin kinderen ook zijn uitgenodigd om tekeningen in te sturen bij de gemeente. Nou, in Ambacht zijn er ook al heel veel binnengekomen. En die ga ik binnenkort aan Sint Nicolaas overhandigen. Hele mooie zitten ertussen.
En om die metafoor van Sint Nicolaas verder te gebruiken, als je die reis volgt -en ik word er wel aan herinnerd door mijn kleinkinderen- dan gaat dat niet bepaald over rozen. Het kost veel moeite om op het eindpunt, in Nederland, uit te komen. En dan maak ik het overstapje naar corona, want dat houdt ons toch allemaal bezig.
Na van het voorjaar een heftige explosie, toen weer een afname, optimisme, nu weer: een heftige explosie achter de rug, met veel ziekenhuisopnamen en veel zorgen. En nu ook weer een langzame daling. En ik ben wel optimistisch. Want het testen gaat steeds beter, het vaccin zit er aan te komen en de daling lijkt zich door te zetten.
Maar tegelijkertijd ook wel zorg. Want er zijn nog mensen ziek, ernstig ziek. En mensen die overlijden. En de druk op de ziekenhuizen, de verpleeghuizen, doktersposten, die is nog steeds groot. En ook bij de politie. Bij de politie zijn verhoudingsgewijs ook veel zieke mensen of die in quarantaine zijn.
En hoe we het ook wenden of keren, corona doet iets met ons allemaal. Of u nou thuiswerkt, of wat het ook zij, of u oud bent en weinig visite krijgt, maar ook de jonge mensen, die op dit moment veel minder mogelijkheden hebben elkaar te ontmoeten, leuke dingen te doen met elkaar. En ook dat merken we. En wat dat laatste betreft: vooral op straat.
Ik heb het nog nooit meegemaakt dat er een kwartaal was met zoveel vernielingen, brandstichtingen, noem maar op en zwaar vuurwerk. Dat loopt de spuigaten uit. In andere gemeenten ook, omliggende gemeenten, het is een landelijke trend, en dan zie je dus wat het doet, als op een bepaalde wijze er zoveel regels zijn, die heel beperkend zijn voor jongeren, zeker in de leeftijd van 15 tot 18. Ik hoop echt dat jongelui erin slagen hun gedrag te beheersen.
We gaan de goede kant op. Ik hoop ook dat u de coronamaatregelen op een goede wijze nog inhoud kunt geven. Ik zou zeggen: volhouden! Want ik hoop echt dat het testen en de vaccins en de afname van het aantal zieke mensen, het aantal geteste mensen, ertoe leidt, dat we weer op weg gaan naar normale omstandigheden.
Hier wil ik het bij laten.
Dankjewel."
***
Update donderdag 5 november 2020
Sinds gisteren, woensdag 4 november 22.00 uur, geldt een nieuwe noodverordening. Daarin staan de regels waar we ons aan moeten houden om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.
Politie, Handhaving en de gemeente werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zij kunnen organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet-naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of boete voor kan worden opgelegd.
Meer informatie over de Noodverodening vindt u op www.zhzveilig.nl/algemeen/noodverordening.
Zich aan die regels houden doet u niet alleen voor uzelf. U doet het ook voor anderen, zoals de winkel om de hoek. Hoe eerder we het aantal besmettingen flink laten dalen, hoe eerder we weer wat vrijheid winnen op het virus.
Daarom:
- Vermijd handcontact
- Houd 1,5 meter afstand tot elkaar
- Was uw handen
Houd u zich aan de overige regels, te vinden in de noodverordening: www.zhzveilig.nl/algemeen/noodverordening
***
Update dinsdag 3 november 2020
Bericht gebaseerd op www.rijksoverheid.nl
Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.
Volhouden
Het risico om besmet te raken blijft hoog: op dit moment testen in Nederland 1 op de 6 mensen positief. Dus het volhouden van de maatregelen is cruciaal. Thuisblijven en testen bij klachten. Drukte vermijden en afstand houden. Dit doe je voor jezelf en voor je naasten. Voor de winkeliers die open willen blijven en voor de horeca die weer open wil.
Donderdag 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg, voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.
Blijf zoveel mogelijk thuis
Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken, grijpen we in op die plaatsen waar risico op overdracht van het virus het grootst is. Het motto voor de komende 2 weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.
De verscherping van de maatregelen heeft helaas ook impact op ons welzijn en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich ook weer sneller een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we zo goed mogelijk omgaan met het virus. In de zorg en in ons dagelijks leven. Waar we samen kunnen zijn. Met familie en vrienden, tijdens blije en verdrietige momenten. Tijdens het sporten of in een restaurant.
Vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november gelden de volgende maatregelen.
Samenvatting maatregelen dinsdag 3 november (geldend van woensdag 4 november 22.00 uur tot en met 18 november)
Groepen
- Thuis ontvangt u maximaal 2 personen per dag.
- Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens. Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.
- Bij uitvaarten geldt vanaf 9 november een maximum van 30 personen.
- Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.
Het dagelijks leven
- Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.
- Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Wie ouder is dan 13 jaar draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV (openbaar vervoer).
- In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
- Gesloten zijn alle publiek toegankelijke locaties, zoals musea, theaters, sexclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.
- Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
- Hotels voor hotelgasten
- Uitvaartcentra
- Luchthavens voorbij de security check
- Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur, levensmiddelenwinkels mogen wel langer open zijn.
- Koopavonden zijn afgeschaft.
- Warenmarkten blijven open.
- Tussen 20.00 uur en 07.00 uur wordt geen alcohol verkocht of bezorgd.
- Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
- Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van:
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
- In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Waar het te druk is, of de basisregels niet worden nageleefd, kan (een deel van) de locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk
- Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen.
- Wedstrijden zijn niet toegestaan, uitgezonderd
- Topsporters met status in aangewezen locaties
- Voetballers (inclusief overig personeel in 'bubbel') van de Eredivisie en Eerste divisie.
- Kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
- Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
- Groepslessen zijn verboden.
- Geen publiek bij sport.
Reizen
Voor reizen in Nederland geldt:
- Blijf zoveel mogelijk thuis.
- Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
- Gaat u toch met vakantie? Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres.
- Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
Voor reizen naar het buitenland geldt:
- Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij strikt noodzakelijk.
- Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.
- Controleer voor uw reis altijd het actueel reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.
- Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.
Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Controleer hiervoor het actueel reisadvies.
***
Update vrijdag 23 oktober 2020
"Beste mensen,
Het is al weer een aantal weken terug, dat ik me op deze wijze tot u heb gewend. Er is best veel veranderd de afgelopen weken. Toch ga ik het niet uitgebreid hebben over allerlei corona-aspecten, wat betreft het virus en het verloop.
Maar waar ik het wel met u over wil hebben, is wat je ziet op social media en op internet. Soms bijzondere opvattingen en complottheorieën. Een voorbeeld? Bijvoorbeeld dat Trump via Rutte samen de wereldregering zouden gaan vormen, dat soort zaken zie je volop op social media.Heel bijzonder wat dat aangaat. Ook zie je mensen die in een volstrekte lockdown zouden willen gaan. Kortom: mensen die in een bepaalde bubbel zitten, dan via social media veel volgers krijgen en je krijgt zo heel aparte opvattingen in onze samenleving.
Maar ik wil u vragen eens wat verder te kijken... En dat we ons eens even verplaatsen in de schoenen van anderen. Hoe die op dit moment deze periode ondergaan. Dan denk ik bijvoorbeeld aan verpleegkundigen in een ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis, De Blije Borgh... Dan denk ik aan mensen die op punt staan hun baan te verliezen, dan denk ik aan een directeur wiens bedrijf op omvallen staat, en zijn levenswerk ziet verdwijnen...
Mensen kunnen niet meer sporten, mensen kunnen niet naar concerten toe en voor mensen hoe je dat heel belangrijk is is dat een groot gemis. Mensen kunnen niet naar hun kerk toe, krijgen geen troost wat dat betreft, mensen kunnen niet zingen...
Kortom: heel veel beperkingen voor heel veel mensen. En ik denk dat we daar begrip voor moeten hebben.
En zo ontstaat er ook eenzaamheid en hier en daar depressiviteit. Ook onder de jonge mensen, met name jonge mensen. Neem bijvoorbeeld 18-jarigen, die gewend zijn volop met leeftijdsgenoten om te gaan. Dat kan niet meer. En dat is heel anders als je 18 jaar bent als bijvoorbeeld 65 jaar.
Daarom, tegen die achtergrond: laten we inleven dat er eenzaamheid is, dat mensen het moeilijk hebben, en dan juist die social media, juist de telefoon et cetera benutten om toch contact te houden met elkaar. Zodat die eenzaamheid niet ontstaat, zodat ook het leven in kleine kring dragelijk blijft op een prettige manier.
Tot een volgende keer."
***
Update woensdag 14 oktober 2020
Informatie over de nieuwe noodverordening vindt u op www.zhzveilig.nl Daar vindt u ook de nieuwe noodverordening die sinds vandaag 22.00 uur geldt.
***
Update dinsdag 13 oktober 2020
Bericht gebaseerd op www.rijksoverheid.nl
Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen en zich daardoor veel meer kunnen verspreiden. Het kabinet besloot vandaag tot strengere maatregelen. Die moeten er voor zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.
Meer dan we zouden willen heeft de verscherping van de maatregelen invloed op de samenleving en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich daarna een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we het virus onder controle houden. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen kunnen houden en de basisregels blijven volgen. Iedereen met klachten laat zich testen en mensen met een positieve testuitslag blijven thuis. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen.
Voorspelbaarheid
Wat we willen is zo gericht mogelijk ingrijpen. Maar hoe hoger het aantal besmettingen, hoe minder fijnmazig de maatregelen. Het zicht op en de voorspelbaarheid van de verspreiding van het virus wordt versterkt door het testbeleid, het coronadashboard met hieraan toegevoegd een routekaart met 4 risiconiveaus waarbij voor iedereen duidelijk is welke maatregelen op welk moment nodig zijn, de app CoronaMelder als ondersteuning bij het bron- en contactonderzoek en aangescherpte wetgeving en handhaving. Zo versterken we het zicht op en de voorspelbaarheid van de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.
Vervolg
De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.
De maatregelen
Groepen
- Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag.
- In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
- Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens. (Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.)
Het dagelijks leven
- Werk thuis, tenzij dat echt niet kan.
- Ben je 13 jaar of ouder, draag dan altijd een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het Openbaar Vervoer.
- In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
- Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten, afhalen is wel mogelijk.
Uitgezonderd zijn: Hotels voor hotelgasten | Uitvaartcentra | Luchthavens voorbij de security check
- Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
- Winkels in de detailhandel sluiten om uiterlijk 20.00 uur. Koopavonden zijn afgeschaft.
- Levensmiddelenwinkels mogen wel langer openblijven.
- Tussen 20.00 en 07.00 uur worden alcohol en softdrugs niet verkocht en niet bezorgd.
- Tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol en/of softdrugs bij je te hebben of te gebruiken in de openbare ruimte is verboden.
- Evenementen zijn verboden, met uitzondering van: Markten voor levensmiddelen | Beurzen en congressen | Bioscopen en theaters | Wedstrijden | Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
- In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de maatregelen. Als het te druk wordt, of de basisregels niet gevolgd worden, kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
- Op zogenaamde doorstroomlocaties (zoals monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Detailhandel en markten voor levensmiddelen zijn hiervan uitgezonderd.
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk
- Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn topsporters met status in aangewezen locaties en voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
- Voor kinderen tot 18 jaar is sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
- Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
Reizen/vakantie
- Reis zo min mogelijk
- Ben je met vakantie, blijf dan zoveel mogelijk op je vakantieadres
- Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
- Voor reizen naar het buitenland geldt: volg reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
***
Update vrijdag 2 oktober 2020
"Beste Ambachters,
Het is al weer geruime tijd geleden dat ik op deze manier met u heb gesproken.
Toen: afname van het aantal zieke mensen, Teruggedrongen: het virus, Verruiming van de maatregelen en het ontstaan van een zeker optimisme.
En dat is inmiddels wel heel anders. We zitten middenin een tweede golf: heel veel mensen die positief getest zijn. In Ambacht de afgelopen weken 80, gelukkig geen ziekenhuisopnames, want we hebben wel geleerd van de eerste golf en ook de behandelmethodes lijken beter op dit moment, zodat mensen niet opgenomen behoeven te worden.
at jammer is: Dat de aangekondigde maatregelen zo rommelig zijn aangekondigd. Veel mensen wisten niet precies waar ze aan toe zijn. Dat is ook de reden dat we deze week zullen komen, volgende week, met posters en u ook wijzen op de site voor wat precies nu de maatregelen zijn.
Wat me opvalt is dat op dit moment, ook in Ambacht, mensen heel verschillend aankijken tegen de ernst van het virus. Sommigen zijn nonchalant: die zeggen: dat valt wel mee, gebruiken letterlijk de woorden van "het is eigenlijk een soort griep", en andere mensen zijn echt bang.
En tegen degenen die nonchalant zijn, zou ik willen zeggen: Houd je toch aan de regels, doe het dan voor anderen, die wel bang zijn, en ouderen in familie, kwetsbare groepen. En mensen die bang zijn zou ik willen zeggen: Als u zich aan de regels houdt en veel thuis blijft, hoeft u eigenlijk ook niet bang te zijn, want dan is de kans op een besmetting heel heel klein.
Wat ik me ook bewust ben, is dat de nieuwe maatregelen ook best ingrijpen bij de horeca, bij theaters en op tal van terreinen, waar toch weer sprake is van nieuwe beperkingen. Ik hoop echt dat het meevalt en dat we snel weer in een andere situatie komen.
En tenslotte, en daar wil ik mee afsluiten: kijk naar elkaar om, want bij het strikter worden van de maatregelen, zie je dus ook weer dat met name ouderen die kwetsbaar zijn, weer helemaal alleen thuis zijn, dat de eenzaamheid weer ontstaat, dus ik zou zeggen: Heb oog voor elkaar. Dankuwel."
***
Update dinsdag 29 september 2020
Sinds vandaag, dinsdag 29 september, 18.00 uur is de nieuwe noodverordening van kracht in Zuid-Holland Zuid en dus Hendrik-Ido-Ambacht.
De oplopende besmettingen in Nederland hebben ertoe geleid dat aanvullende landelijke maatregelen noodzakelijk zijn om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De extra maatregelen moeten de kans op grote drukte verkleinen en sociale contactmomenten zoveel mogelijk beperken, zonder de samenleving en economie op slot te doen. De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot 20 oktober.
Kijk voor het overzicht van alle maatregelen die op dit moment gelden op de pagina Huidige maatregelen in de regio Zuid-Holland Zuid van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.
De nieuwe, bijkomende maatregelen vanaf vandaag, 29 september, staan hieronder.
Horecamaatregelen
Voor de horeca betekenen de nieuwe landelijke maatregelen het volgende:
- Vanaf 21.00 uur mogen geen nieuwe bezoekers naar binnen.
- Horecagelegenheden moeten uiterlijk 22.00 uur gesloten zijn.
- Reserveren is verplicht, vooraf of aan de deur.
- Een gezondheidscheck en een vaste zitplaats zijn te allen tijde verplicht.
- Bezoekers wordt gevraagd zich te registreren.
- Afhaalrestaurants sluiten uiterlijk 02.00 uur ’s nachts en verkopen geen alcohol na 22.00 uur.
Sportmaatregelen
Voor de sportsector gelden de volgende nieuwe maatregelen:
- Publiek is niet toegestaan, zowel bij de amateurs als bij professionals.
- Sportkantines zijn te allen tijde gesloten.
(Openbaar) vervoer
Voor het (openbaar) vervoer geldt:
- Reizen dient zoveel als mogelijk te worden beperkt.
Werk
Voor heel werkend Nederland geldt:
- Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis, tenzij het ècht niet anders kan.
- Bij contactberoepen worden klanten gevraagd zich te registreren.
Thuis
In de thuissituatie geldt:
- Maximaal 3 personen (exclusief kinderen t/m 12 jaar) op bezoek.
- Bij thuiskomst uit een land/gebied met oranje reisadvies ga je direct 10 dagen in thuisquarantaine (kinderen t/m 12 jaar mogen wel naar de kinderopvang, school en sport).
Binnen en buiten
Voor gezelschappen, zowel binnen- als buitenshuis, gelden nieuwe regels:
- Gezelschappen mogen bestaan uit maximaal uit 4 personen, zowel binnen als buiten.
- Binnen zijn in totaal 30 personen toegestaan.* (Ter verduidelijking: in een restaurant mag een gezelschap van maximaal 4 personen naar binnen, maar de limiet van het totale aantal aanwezigen in het restaurant is 30 personen.)
- Buiten mogen maximaal 40 personen bij elkaar zijn.*
- Op doorstroomlocaties, zoals musea en monumenten, geldt dat bezoek altijd moet plaatsvinden op basis van reservering per tijdvak.
*Uitzonderingen gelden voor onder andere uitvaarten, detailhandel en scholen. Voor culturele instellingen kunnen lokaal uitzonderingen worden gemaakt.
Kijk voor het overzicht van alle maatregelen die op dit moment gelden op de pagina Huidige maatregelen in de regio Zuid-Holland Zuid van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.
***
Update maandag 28 september 2020
Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maakten vanavond nieuwe maatregelen bekend in het tegengaan van het aantal coronabesmettingen. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en in ieder geval in de komende drie weken.
De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.
***
Update zondag 27 september 2020
De Noodverordening Veiligheidsregio ZHZ 27 september 2020, geldig sinds vandaag 18.00 uur.
***
Update vrijdag 25 september 2020
Vanaf aanstaande zondag, 27 september, 18.00 uur gelden extra maatregelen voor regio Zuid-Holland Zuid en dus Hendrik-Ido-Ambacht. Dat is vandaag in samenwerking met het kabinet besloten. In onze regio gaat de situatie van waakzaam naar zorgelijk. Het aantal besmettingen loopt stevig op. Vandaar dat ook in regio Zuid-Holland Zuid extra maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit is nodig om kwetsbare groepen te beschermen, maar ook om ervoor te zorgen dat de druk op de zorg niet toeneemt.
"Terug naar de scherpte"
Voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff: "Alleen wij als samenleving kunnen ervoor zorgen dat dit niet verder escaleert. We moeten terug naar de scherpte van maart/april, waarbij ondernemers, supermarkten, bouwmarkten, andere detailhandel en inwoners zich goed hielden aan alle hygiëne-maatregelen, de afstandsmaatregelen en maatregelen van looproutes. Als we nu geen actie ondernemen, glijden we door naar een veel ernstiger situatie. We móeten een 2e golf voorkomen. Houd je daarom aan de maatregelen."
Extra maatregelen
De extra maatregelen die gelden voor regio's in een zorgelijke situatie zijn:
- Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht, dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
- De maximale groepsgrootte voor bijeenkomsten (zowel binnen als buiten) is beperkt tot 50 personen. Voor uitvaarten, demonstraties, scholen en religieuze bijeenkomsten wordt een uitzondering gemaakt.
- Maximaal 50 mensen mogen bijeenkomen. Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht aan VRZHZ: coronavragen@vrzhz.nl
Regionale maatregelen
In onze regio wordt voornamelijk ingezet op extra handhaving en extra voorlichting op de plekken waar veel mensen samenkomen. Dit doet Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid samen met GGD Zuid-Holland Zuid en de 10 gemeenten. U vindt de maatregelen op www.zhzveilig.nl.
Meer handhaving
Er gaat gerichter gecontroleerd worden op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bij (feest)zalen en sportaccommodaties. Wouter Kolff: "We gaan nog meer in gesprek met ondernemers over de regels in de horeca, bij supermarkten of winkels en hoe wij kunnen helpen die regels toe te passen, voor we overgaan tot het uitdelen van waarschuwingen en boetes. Als we de maatregelen goed opvolgen, dan voorkomen we dat het virus zich verder verspreidt."
Zuid-Holland Zuid
Regio Zuid-Holland Zuid bestaat uit de 10 gemeenten Dordrecht, Hoeksche Waard, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht.
Meer informatie
Bezoek bovenstaande informatie op www.zhzveilig.nl Informatie van de Rijksoverheid over corona vindt u op www.rijksoverheid.nl/corona. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het landelijke publieksinformatienummer voor corona: 0800 - 1351.
***
Update dinsdag 18 augustus 2020
“Het gaat niet goed met de ontwikkeling van het coronavirus in ons land.” Dat benoemden premier Rutte en minister De Jonge in de persconferentie van 18 augustus. “Als we niet oppassen, zijn we terug bij af.”
Op dit moment vinden de meeste besmettingen plaats achter de voordeur: bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen.
Daarvoor gelden vanaf 19 augustus de volgende dringende adviezen:
- Blijf zo veel mogelijk thuiswerken;
- Ontvang je mensen thuis? Houd je dan aan een maximum van 6 gasten, exclusief kinderen onder de 12 jaar, en houd je aan de 1,5 meter afstand;
- Houd thuis geen feesten, borrels, andere bijeenkomsten voor grote groepen, ga daarvoor liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op anderhalve meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek.
Kortere quarantainetijd
De tijdsduur van quarantaine wordt verkort van 14 naar 10 dagen. Premier Rutte en minister de Jonge roepen daarnaast op om de quarantainemaatregelen strikt op te volgen. Ben je op vakantie geweest naar een gebied waar het reisadvies op code oranje staat of ben je in contact geweest met iemand die positief is getest, ga dan thuis in quarantaine. Ook benoemden ze dat het belangrijk blijft om je snel te laten testen bij klachten en de adviezen van de GGD op te volgen als je gebeld wordt in een bron- en contactonderzoek. Door deze maatregelen en onderzoeken verbetert het zicht op de verspreiding van het virus. En kan snel en gericht worden bijgestuurd om de verspreiding tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.
Scholen
Nu de scholen weer starten wordt ook daar met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving. Rutte en de Jonge benadrukken: kinderen blijven thuis als ze klachten hebben. Kinderen blijven ook thuis als iemand in het gezin positief test op corona.
Aangepaste noodverordening
In geel de aanpassingen in de noodverordening ten opzichte van de vorige.
***
Update maandag 10 augustus 2020
Sinds vandaag, maandag 10 augustus, geldt een nieuwe noodverordening. Deze noodverordening vervangt de versie van 15 juli en geeft veiligheidsregio’s meer bevoegdheden om lokaal en regionaal maatregelen te nemen om uitbraken tegen te gaan of in te perken. Ook landelijke regels zijn aangescherpt. De noodverordening en een samenvatting van de aangescherpte regels vind je in dit bericht.
Bekijk hier de noodverordening.
De nieuwe maatregelen:
Introducties door onderwijsinstellingen en studentenverenigingen:
- Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen geen fysieke activiteiten organiseren als die nodig zijn voor de introductie van de studie of sport.
- De voorzitter van de Veiligheidsregio kan wel onder bepaalde voorwaarden een ontheffing verlenen aan onderwijsinstellingen, studentenverenigingen of studentensportverenigingen als zij voor introductieactiviteiten fysieke bijeenkomsten willen organiseren.
Horeca: contactgegevens achterlaten
De horeca moet binnen én buiten blijven werken met reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Voortaan worden alle bezoekers ook gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
Recreatieve instellingen: sluiting bij besmetting
Blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD, dat een recreatieve instelling (zoals horecaondernemingen en pretparken) de bron is van meerdere besmettingen, dan wordt de instelling gesloten. De voorzitter van de veiligheidsregio kan de instelling voor max. 14 dagen sluiten.
Teststraat op Schiphol en andere locaties
Op Schiphol – en mogelijk later ook op andere locaties – komt een teststraat voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst in Nederland laten reizigers uit oranje gebieden zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.
Regionale en lokale maatregelen
Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen nieuwe bevoegdheden om verschillende lokale en/of regionale maatregelen toe te passen en zo lokale uitbraken van het virus te voorkomen of tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen ook landelijk ingevoerd worden als dit nodig blijkt. Het gaat om:
- Grootschalige samenkomsten verbieden, zoals de aanwezigheid van publiek bij sportwedstijden weren;
- Openingstijden voor horeca en nachtwinkels beperken.
Daarnaast hadden zij ook al een aantal andere bevoegdheden voor regionale maatregelen, zoals:
- Het invoeren van eenrichtingsverkeer in winkelstraten;
- Gedragsmaatregelen nemen zoals een mondkapjesplicht in bepaalde gebieden;
- Locaties of parkeergelegenheden afsluiten.
***
Update vrijdag 7 augustus 2020
Nu verantwoordelijkheid nemen om 2e golf te voorkomen
“Het coronavirus is bezig aan een gevaarlijke opmars. We dreigen de winst te verspelen.” Met deze woorden zette Premier Rutte de toon voor de persconferentie van 6 augustus. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te houden. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Houd altijd afstand, was je handen stuk, werk zo veel mogelijk thuis en vermijd drukte.
Rutte kondigde de volgende nieuwe landelijke maatregelen aan:
Introducties door onderwijsinstellingen en studentenverenigingen:
- Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten alleen in kleine groepen (max. 20 personen) en informatief van aard.
- Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren als die nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten mogen alleen in kleine groepen, tot uiterlijk 22.00 uur en zonder alcohol. De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten.
- Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
Horeca: contactgegevens achterlaten
De horeca moet binnen én buiten blijven werken met reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Voortaan worden alle bezoekers ook gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
Recreatieve instellingen: sluiting bij besmetting
Blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD, dat een recreatieve instelling (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theaters, musea, enz.) de bron is van meerdere besmettingen, dan wordt de instelling gesloten. De voorzitter van de veiligheidsregio kan de instelling voor max. 14 dagen sluiten.
Teststraat op Schiphol en andere locaties
Op Schiphol – en mogelijk later ook op andere locaties – komt een teststraat voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst in Nederland laten reizigers uit oranje gebieden zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.
Regionale en lokale maatregelen
Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen nieuwe bevoegdheden om verschillende lokale en/of regionale maatregelen toe te passen en zo lokale uitbraken van het virus te voorkomen of tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen ook landelijk ingevoerd worden als dit nodig blijkt. Het gaat om:
- Grootschalige samenkomsten verbieden, zoals de aanwezigheid van publiek bij sportwedstijden weren;
- Openingstijden voor horeca en nachtwinkels beperken.
Daarnaast hadden zij ook al een aantal andere bevoegdheden voor regionale maatregelen, zoals:
- Het invoeren van eenrichtingsverkeer in winkelstraten;
- Gedragsmaatregelen nemen zoals een mondkapjesplicht in bepaalde gebieden;
- Locaties of parkeergelegenheden afsluiten.
Lees hier de samenvatting van de maatregelen van het rijk.
Deze maatregelen komen bovenop de al geldende maatregelen sinds 1 juli.
Oproep aan jongeren
De premier legde uit dat veel besmettingen in thuissituaties plaatsvinden. En dat een groot deel van de besmettingen nu onder jongeren plaatsvindt. “Er zijn te veel mensen, te dicht op elkaar. Vooral voor jongeren geldt: als te veel van jullie de regels aan de laars lappen, dan zitten we binnenkort allemaal binnen. Dan ben je een gevaar. Corona is níet voorbij, het is géén grap, en het is oerstom om te doen of dat wel zo is. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen.”
Hij deed hierom een aantal specifieke oproepen:
- Hij roept jongeren die zich in de afgelopen periode niet voldoende aan de maatregelen hebben gehouden op om niet in de buurt te komen van kwetsbaren en ouderen;
- Hij roept alle mensen op om het aantal mensen bij bezoek aan familie en vrienden te beperken en ook thuis de maatregelen te blijven volgen.
- Hij roept toeristen en bezoekers van Amsterdam op om drukke plekken te vermijden;
Samen tweede golf voorkomen
Minister Hugo de Jonge lichte toe dat er reden tot zorg is: “We hebben de herinnering aan maart nog op ons netvlies, we moeten ons herpakken. Door de situaties lokaal goed in de gaten te hebben, en dáár de maatregelen te treffen. We hebben het virus eerde onder controle gekregen. Dat heeft ons veel gekost. Laten we met elkaar een tweede golf voorkomen. We kunnen de zorg niet laten dweilen terwijl wij met z’n allen de kraan open laten staan.”
***
Update woensdag 30 juli 2020
"Beste mensen,
Het is al weer enige tijd geleden,dat ik me op deze wijze tot jullie gewend heb.
We zitten midden in de vakantie, ook nog in de vakantiesfeer. Ik ben zelf ook een paar weken weggeweest en nu weer volop bezig. En ik hoop dat u een mooie vakantie hebt gehad, of ook zult hebben. En als u thuis blijft: ook veel plezier toegewenst.
We hebben een periode achter de rug van een steeds grotere daling van het aantal zieke mensen wat corona betreft. En die trend is veranderd. Het aantal positief geteste mensen neemt toe. Gelukkig niet het aantal ziekenhuisopnames en op de IC.
En dat is op zich mooi. We zien wel op dit moment dat gelukkig weer veel meer mensen zich laten testen en dat een op de honderd positief wordt getest. En ik raad u ook aan bij klachten: Direct laten testen, want dan weet u meestal direct na 24 uur zeker of u wel of niet positief bent.
Ik zei al: Het is vakantietijd, en ja dan gaan mensen allemaal op vakantie en zo ook de voorzitter van de Veiligheidsregio, dat zijn de Zuid-Holland Zuid-gemeenten: Alblasserwaard, Hoeksche Waard, de Drechtsteden en ik mag deze week mijn collega-burgemeester Kolff, de voorzitter van de veiligheidsregio, vervangen. En gisterenmiddag was ik in het veiligheidsberaad, waar ik samen met de kabinetsleden en 24 collega's uit andere veiligheidsregio's in Nederland het gesprek voerde over meer vrijheid voor eigen beleid van de veiligheidsregio's. Zo zal er in Rotterdam en Amsterdam waarschijnlijk op korte termijn al op onderdelen
een verplichting komen wat het dragen van mondkapjes betreft. Een heel interessante discussie en ook goed dat we hier in Zuid-Holland Zuid die vrijheid hebben.
Op dit moment is het zo dat waarschijnlijk controle op het naleve .van de voorschriften vergroot zal worden, we zullen mensen toch wat meer voorlichten, ook jongelui, dat het risicovol is wat feesten betreft met name, grote feesten met name, en daarom ook toch even weer herhalen: Die 1,5 meter blijft belangrijk,je handen wassen, drukte vermijden: Dat zijn echt zaken om in acht te nemen. En als we dat doen, dan kan er heel veel. Hoe meer we de regels in acht nemen, hoe meer ruimte er is.
En ik wil ook nog even stilstaan ja bij mensen die heel ziek geweest zijn of iemand verloren zijn, da's best heftig, maar ook die ondernemers, die op het ogenblik nog grote zorgen hebben over de toekomst van hun bedrijf. Die wens ik toch ook heel veel sterkte hierbij.
En ten slotte: als u nog op vakantie gaat, of anders thuis: hele fijne tijd toegewenst en tot de volgende keer.
Dankjewel."
***
Update woensdag 15 juli 2020
Sinds vandaag, woensdag 15 juli 2020, geldt een nieuwe noodverordening. Deze noodverordening vervangt die van woensdag 1 juli. Aanpassingen zijn onder andere zingen en de bezoekersregeling aan verzorg- en verpleegtehuizen.
De belangrijkste regel is en blijft: houd afstand voor elkaar. Je vindt hier ook de belangrijke andere regels.
Basisregels
- Bij klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen
- Houd 1,5 meter afstand
- Was vaak je handen
- Werk zoveel mogelijk vanuit huis
- Vermijd drukke plekken en
- Reis zoveel mogelijk buiten de spits.
Algemene regels voor binnen
- 1,5 meter afstand bewaren
- Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel)
- Geen maximumaantal personen bij vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf
- In locaties met doorstroom van bezoekers zoals winkels, musea, bibliotheken en andere geldt geen maximumaantal personen, wel de 1,5 meter afstand.
Algemene regels voor buiten
- 1,5 meter afstand bewaren
- Maximaal 250 personen (exclusief personeel)
- In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats
- Géén maximumaantal personen als voldaan wordt aan de voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf
- In buitenlocaties met doorstroom van bezoekers, zoals dierentuinen en pretparken geldt geen maximumaantal personen per ruimte (natuurlijk wel de 1,5 meter afstand - locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel).
Kinderen en jongeren
- Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden
- Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
Onderwijs
- Op de kinderopvang en in het basisonderwijs hoeven kinderen onder de 12 jaar geen afstand te houden van volwassenen
- Middelbare scholen mogen na de zomervakantie weer volledig open. Leerlingen onder de 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, wel moeten leerlingen en leraren 1,5 meter afstand houden
- Vanaf de start van nieuwe studiejaar mogen er weer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten en docenten 1,5 meter afstand tot anderen.
Lees meer in de uitgebreide toelichting van de Rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl.
Vervoer
- In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen zijn beschikbaar. Blijf wel de spits mijden
- Voor overig vervoer (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje is verplicht
- In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd als mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in één auto reizen
- In overig vervoer: 1,5 meter afstand.
Lees meer in de uitgebreide toelichting van de Rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl.
Horeca
- Aanvullend op de binnen- en buitenafspraken geldt dat op de terrassen geen anderhalve meter tussen de tafels verplicht is, als er kuchschermen tussen de tafels zijn geplaatst
- In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats
- Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.
Sport
- Alle binnen- en buitensporten zijn toegestaan, ook contactsporten voor jong en oud, zowel recreatief als wedstrijdsport. Hierbij geldt geen 1,5 meter afstand.
- Sportscholen mogen weer open, met 1,5 meter afstand en aanvullende adviezen.
Evenementen
- Het is toegestaan om evenementen te organiseren, volgens de algemeen geldende regels voor buiten. Daarnaast gelden de regels en de procedures van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.
Contactberoepen
- De uitzondering van de 1,5 meter afstandsregel geldt sinds 1 juli ook voor sekswerkers.
Cultuur
- Voor cultuur gelden de algemene regels voor zowel binnen als buiten. Lees de uitgebreide toelichting van de de Rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl.
Geloofsdiensten
Zingen in de kerk wordt afgeraden tot het RIVM (Rijksinstituut Volksgezondheid & Milieu) met een richtlijn hierover komt.
Verpleeg- en verzorgingstehuizen
De verpleeghuizen mogen weer bezoek ontvangen. Het hoeft niet meer beperkt te worden, als de locatie coronavrij is. De precieze regels kunnen per verpleeghuis verschillen.
Uitzonderingen
De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:
- Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders
- Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs)
- Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
- Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden binnenkort weer mogelijk. Het RIVM komt snel met een advies.
Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan. Discotheken en nachtclubs blijven tot dinsdag 1 september 2020 gesloten.
Meer informatie
Bezoek bovenstaande informatie op www.rijksoverheid.nl, vind antwoorden op vaakgestelde vragen op www.vrzhz.nl of neem telefonisch contact op met het landelijke publieksinformatienummer: 0800 - 1351.
***
Update dinsdag 7 juli 2020
Zijn 11e bericht richt burgemeester Jan Heijkoop speciaal aan alle hulpverleners die zich inzetten in Hendrik-Ido-Ambacht en dat in de afgelopen maanden onder extra moeilijke omstandigheden moesten doen. En dat nog moeten doen. De burgemeester deed dat tijdens een bijeenkomst van hulpdiensten bij de brandweerkazerne van Hendrik-Ido-Ambacht gisteravond. Uiteraard werd 1,5 meter afstand tot elkaar gehouden.
Veiligheidsadviseur Jan Maaskant kondigde de burgemeester aan.
Jan Maaskant:
"Hartelijk welkom op deze bijzondere gelegenheid. Ik wil graag vragen of iedereen naar buiten gaat, want de burgemeester gaat zo speechen. En als we dan ook de 1,5 meter in acht willen nemen,dan is dat ook heel erg mooi. Dank voor de gastvrijheid aan de Brandweer en welkom aan alle diensten die hier ook zijn.Ik geef graag het woord aan burgemeester Heijkoop."
Burgemeester Jan Heijkoop:
"Dankjewel Jan. Beste mensen ik vind het heel plezierig dat ik jullie hier allemaal tref, want ik wil wel een paar dingen kwijt.
We hebben een heel bijzondere periode achter de rug. Ik werd er door iemand op geattendeerd, dat we ons begin maart nog druk maakten om het hoge water. Ik weet niet of sommigen van jullie daar waren,maar die erg hoge rivierstanden, daar waren ze mee bezig en dat was nog niet achter de rug, of corona kwam.
Iets wat we helemaal niet kenden, maar wat heel snel op kwam, echt een epidemie, en per week zag je de ic's vol lopen, kwamen allerlei maatregelen, de eerste mensen overleden aan corona. Kortom: er was best wat angst: Wat is hiervan het eind?
En je merkte dat op tal van plaatsen:"die IC's lopen binnenkort vol en wat zijn de gevolgen?"
Toen kregen we de nou ja, de 'lockdown': allerlei maatregelen en als je daar naar kijkt, wat daarvan de effecten zijn...
En we zitten nu al weer in een periode met een zekere gewenning en verruiming. Maar als je alles bij elkaar neemt: het thuiswerken, 1,5 meter, kerken sluiten, scholen sluiten, bedrijven voor een flink deel, zeker als het gaat over heel de horeca: geen werk. Kortom: je ziet enorm veel effecten.
En wat te denken van de verpleeghuizen? Wat te denken van oudere mensen die geen bezoek meer krijgen? Wat te denken van de eenzaamheid die ontstond? Kortom: een hele heftige periode.
En een aantal van jullie heeft in de directe omgeving ook wel mensen gehad die ziek werden, of ziek waren. Ik heb dat zelf ook meegemaakt. En dan heb je best een paar spannende dagen. Ik zie Adrie Hage daar staan, die kan er ook van mee praten. En ik mag hem best feliciteren dat hij alweer hier staat. Want, beste mensen, er zijn er ook die het gehad hebben, die zitten nog volop in de revalidatie en dat kan best nog een half jaar duren. En als je dan hier al bij staat, dan mag je je gelukkig prijzen.
Tegelijkertijd moest al het werk wel doorgaan. Nog sterker: er ontstond veel extra werk. Dat was voor de ambulance het geval,dat was voor de politie het geval, dat was voor toezicht het geval,
Bij tijd en wijle was het zo voor de brandweer met name dat alles wat risicovoller werd. Want op het moment dat mensen ziek zijn: in een ambulance is 1,5 meter soms moeilijk.
Als bij samenscholingen of mensen in supermarkten zich niet gedragen, jongelui zich niet gedragen,dan is het als BOA of politie best wel lastig op precies die 1,5 meter. Kortom: in al zulke situaties hebben jullie harder moeten werken en meer risico's gelopen. En dat zijn we ons bewust, ook als gemeentelijke overheid.
Ik ben erg blij dat er inmiddels meer ruimte is, dat stap voor stap het virus lijkt uit te doven.Ik hoop dat het met die haarden hier en daar, ook in de landen om ons heen, dat dat beperkt blijft.Ik hoop dat we weer naar een normale situatie toegroeien.
Kortom: Ik ben jullie namens het gemeentebestuur buitengewoon erkentelijk voor jullie inzet en voor jullie moed om de risico's te lopen. Hartelijk dank daarvoor en eigenlijk is de traktatie die er is, het gebakje, een symbool van waardering en ik hoop echt dat jullie allemaal binnenkort weer in een rustiger tempo jullie werk kunnen doen, zodat jullie met z'n allen bij kunnen komen en het risico van deze epidemie achter de rug is.
Het ga jullie goed. Dank je wel."
***
Update woensdag 24 juni 2020
Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), Hugo de Jonge lieten in hun persconferentie vanavond weten welke versoepelingen van de coronamaatregelen woensdag 1 juli 2020 ingaan. Ze roepen iedereen op samen een tweede golf te voorkomen. Het belangrijkst daarin is: afstand houden.
Discipline en zelfbeheersing
Minister-president Rutte: “Geniet van de vrijheid, maar gedraag je verantwoordelijk. Het is een groot gevaar om te denken: mooi dat was coronatijd, nu terug naar de onze. We moeten samen zorgen dat er geen tweede golf komt. Door afstand te houden, geven we elkaar ruimte. Dat vraagt nog meer discipline en zelfbeheersing. Minister Hugo de Jonge: “Wij kunnen klaar zijn met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons. Waar het virus de kop opsteekt, moeten we het de kop weer indrukken. Dus als je klachten hebt, laat je testen."
Vanaf woensdag 1 juli geldt:
Algemene maatregelen
- Bij klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk onderzoeken op corona
- Houd 1,5 meter afstand
- Was vaak je handen
- Werk zoveel mogelijk vanuit huis
- Vermijd groepen en drukke locaties en
- Reis zoveel mogelijk buiten de spits.
Algemene regels voor binnen
- Houd 1,5 meter afstand
- Maximaal 100 personen (exclusief personeel) per ruimte met vaste zitplaatsen
- Geen maximumaantal personen als er vaste zitplaatsen zijn, met reservering en gezondheidscheck vooraf
- In locaties met doorstroom van bezoekers, zoals winkels, musea, bibliotheken en andere voorzieningen, geldt géén maximumaantal personen, wel de 1,5 meter afstand.
Algemene regels voor buiten
- Houd 1,5 meter afstand
- Maximaal 250 personen (exclusief personeel)
- In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats
- Géén maximumaantal personen als voldaan wordt aan de voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf
- In buitenlocaties met doorstroom van bezoekers, zoals dierentuinen en pretparken geldt geen maximumaantal personen per ruimte (natuurlijk wel de 1,5 meter afstand - locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel).
Kinderen en jongeren
- Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot andere kinderen tot en met 12 jaar
- Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot volwassenen (18+)
- Jongeren tot 18 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot andere jongeren tot 18 jaar
Onderwijs
- Op de kinderopvang en in het basisonderwijs hoeven kinderen onder de 12 jaar geen afstand te houden tot volwassenen.
- Middelbare scholen mogen na de zomervakantie weer volledig open. Leerlingen onder de 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, wel moeten leerlingen en leraren 1,5 meter afstand houden
- Vanaf de start van nieuwe school/studiejaar mogen er weer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden leerlingen/studenten en docenten 1,5 meter afstand tot anderen.
Lees meer in de uitgebreide toelichting op www.rijksoverheid.nl.
Vervoer
- In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen zijn beschikbaar. Mijd reizen in spits
- Voor overig vervoer (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje is verplicht
- In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje als meerdere mensen in één auto reizen die niet tot hetzelfde huishouden behoren
- In overig vervoer: 1,5 meter afstand.
Lees meer in de uitgebreide toelichting op www.rijksoverheid.nl.
Horeca
- Aanvullend op de binnen- en buitenafspraken geldt dat buiten op de terrassen geen 1,5 meter tussen de tafels verplicht is wanneer kuchschermen worden toegepast
- In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats
- Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.
Sport
- Alle binnen- en buitensporten zijn weer toegestaan, ook contactsporten voor jong en oud, zowel recreatief als wedstrijdsport. Hierbij geldt de 1,5 meter afstand niet.
- Sportscholen mogen weer open, met 1,5 meter afstand en aanvullende adviezen.
Evenementen
- Het is toegestaan om evenementen te organiseren, volgens de algemeen geldende regels voor buiten. Daarnaast gelden de regels en de procedures van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Vergunningsaanvragen voor evenementen kunnen – zeker in eerste instantie – langer duren dan voorheen, omdat veel veiligheidsstandaarden opnieuw bepaald moeten worden door de eis om 1,5 meter afstand te (kunnen) houden. Voor de 2e helft van augustus zullen daardoor waarschijnlijk nog geen evenementen plaatsvinden.
Contactberoepen
- De uitzondering op de 1,5 meter afstandregel geldt vanaf woensdag 1 juli ook voor sekswerkers.
Cultuur
- Voor cultuur gelden de algemene regels voor zowel binnen als buiten.
Lees meer in de uitgebreide toelichting op www.rijksoverheid.nl.
Geloofsdiensten
- Religieuze bijeenkomsten zoals kerkdiensten zijn toegestaan, onder voorwaarde dat er niet gezongen wordt.
Verpleeg- en verzorgingstehuizen
- De verpleeghuizen mogen weer bezoek ontvangen. Dat bezoek is niet meer beperkt, als de locatie coronavrij is. De precieze regels kunnen per verpleeghuis verschillen.
Uitzonderingen
De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:
- Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders
- Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs)
- Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
- Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden binnenkort weer mogelijk. Het RIVM komt snel met een advies.
Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan. Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.
Bezoek deze informatie op www.rijksoverheid.nl.
***
Update vrijdag 19 juni 2020
Beste Ambachters,
Het is al weer een aantal weken geleden, dat ik op deze manier naar buiten ben getreden. En dat had zo zijn reden. Ik heb namelijk een paar weken in isolatie geleefd, want mijn vrouw Ria is pittig ziek geweest van de corona. Echt ziek.
Gelukkig is ze weer helemaal hersteld en ze werkt weer. En ook ik ben weer aan het werk. Maar het komt dan wel heel dichtbij en je bent je wel bewust, hoe ziek je hiervan kan zijn. Maar gelukkig is het allemaal goed gekomen.
Inmiddels is het zo dat het totaal aantal zieke mensen en mensen die aan corona overlijden heel sterk afneemt.
En er zijn ook meer vrijheden gekomen:
met name de kinderen, die gaan weer naar de basisschool en naar de middelbare school een aantal dagen. We hebben de examens gehad, voor zover mogelijk, mensen zijn geslaagd. Jongelui: jullie nog van harte gefeliciteerd! En degene bij wie het niet gelukt is: veel sterkte de volgende keer.
En ja, we zien weer dat terrassen weer bevolkt zijn.Iets dunner bevolkt dan anders, maar we kunnen er weer heen. Allemaal illustratief voor een stuk extra vrijheid.
En wat je ook weer ziet, is dat de mensen weer aan het werk kunnen. Jonge mensen aan het werk kunnen bij die terrassen, bij die restaurants. En dat is heel goed, wat dat betreft.
En dan, beste mensen, nog even iets over een trend die we nu we waar kunnen nemen. Van minder zieke mensen, minder mensen die overlijden, en stap voor stap meer vrijheden.
Ik hoop dat dat zich echt doorzet, want dat is voor ons allemaal van belang. Niet alleen voor onze persoonlijke vrijheidsbeleving, maar ook bijvoorbeeld voor de baan van de mensen, voor werk, voor bedrijven, het voortbestaan ervan, voor onze economie in het algemeen: Echt heel belangrijk. En ik hoop dat dat ook zal doorzetten.
Dan krijgen we nog te maken met de nieuwe coronawet, best ingewikkeld: Welke maatregelen kun je opleggen en wanneer is het echt democratisch? Wanneer worden grondrechten aangetast? Dat is nog best ingewikkeld en het laatste woord niet over gezegd. Ik wens ook de bewindslieden die daarmee bezig zijn, heel veel sterkte.
En ook u, in uw bedrijf, in uw gezin, op school, noem maar op: veel sterkte! En ik hoop dat het snel allemaal een goede kant op gaat. Fijn weekend verder!
***
Update donderdag 4 juni 2020
Vandaag is bekend geworden dat burgemeester Jan Heijkoop de komende 14 dagen vanuit huis werkt, omdat zijn echtgenote positief testte op corona.
De burgemeester, die zelf geen klachten heeft, blijft dus de komende tijd wel actief voor onze gemeente bezig, maar dan vanuit de thuissituatie. Taken van de burgemeester die buitenshuis plaatsvinden worden de komende twee weken waargenomen door wethouder André Flach.
Gemeentesecretaris Dré Martens: "We leven allemaal mee met de burgemeester en zijn vrouw en we wensen haar veel beterschap."
***
Update woensdag 3 juni 2020
1. Basisscholen weer volledig open - Zomervakantie: “Denk goed na wat u doet en ga wijs op reis”
Woensdagavond 3 juni gaf Mark Rutte tijdens een persconferentie meer duidelijkheid over de openstellen van de basisscholen en de zomer van 2020. Op vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, is het advies je goed te voorbereiden en te informeren. “Denk goed na wat je doet en ga wijs op reis”.
Basisscholen vanaf 8 juni2020 weer volledig open
Vanaf maandag 8 juni kunnen basisscholen weer volledig open. Dit besluit kan doorgaan, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Deze datum was al eerder aangekondigd, maar is vanavond definitief gemaakt. “Het is in belang van de leerlingen, maar we houden de vinger aan de pols”, aldus Mark Rutte.
Zomer 2020: op vakantie en toerisme in Nederland
Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:
- Volg de basisregels, vermijd drukte. Heb je klachten: blijf thuis en laat je testen.
- Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto.
- Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.
Reizen in binnen- en buitenland
Vakantie houden in het eigen land kan. Hierbij geldt net als nu: vermijd drukte en bezoek andere bestemmingen of regio’s. Ga je toch naar het buitenland? Vanaf maandag 15 juni geldt in 12 Europese landen een geel reisadvies. Dit betekent dat u mag reizen, maar dat u dit wel verantwoord moet doen. Kijk regelmatig op Nederlandwereldwijd.nl, op Rijksoverheid.nl of download de reisapp van Buitenlandse Zaken. Blijf goed op de hoogte van de adviezen en regels van je vakantiebestemming. Voor vakanties buiten Europa geldt voorlopig nog een negatief reisadvies om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken.
Toeristen in Nederland
Buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in ons land mogen deze zomer naar Nederland komen. Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.
Premier Rutte: “Zo wordt de zomer van 2020 een zomer van wel ontspannen, maar niet verslappen. Want zo houden we corona onder controle”.
Lees het volledige nieuwsbericht op rijksoverheid.nl.
2. Meer dan een bezoeker in coronavrije verpleeghuizen
Minister Hugo de Jonge maakte tijdens de persconferentie van woensdag 3 juni bekend dat vanaf maandag 15 juni bewoners van verpleeghuizen die coronavrij zijn, weer meer dan één bezoeker mogen ontvangen. Onder de huidige afspraken mochten verpleeghuizen tot woensdag15 juli maar één bezoeker toelaten. Minister De Jonge over deze ingrijpende maatregel: “Wat we zien is dat die bezoekersregeling natuurlijk heel heftig is geweest en dat die eigenlijk bijna niet meer vol te houden is. Het was nodig, het was ongelofelijk nodig om die besmettingen in die verpleeghuizen uiteindelijk tot stoppen te dwingen, maar het was ongelooflijk zwaar.”
3. Bel 0800-1202 voor test coronavirus
Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan sinds 1 juni een afspraak maken om zich bij de GGD te laten testen op besmetting. Heeft u klachten als verkoudheid, keelpijn, hoesten, verhoging en/of plotseling verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en bel gratis 0800-1202 om een afspraak te maken bij een locatie in de buurt. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties.
Behoort u tot een risicogroep of heeft u ernstige klachten zoals benauwdheid of koorts? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.
Alleen getest bij klachten
Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Het gaat dan om verkoudheidsklachten zoals neusverkouden, loopneus, niezen, hoesten, keelpijn, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van een afspraak wordt kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt uw BSN-nummer gevraagd ter identificatie. Daarna krijgt u gelijk de tijd en plaats te horen waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.
Uitslag testen
U wordt binnen 48 uur gebeld met de uitslag van de test. Zowel bij een positieve als een negatieve uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en starten zij het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat u klachten heeft, blijft u thuis. Je bent dan in isolatie. Blijkt uit de test dat u inderdaad besmet bent met het coronavirus, dan blijft u thuis in isolatie. Uw huisgenoten krijgen ook het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
Mogelijk langere wachttijd bij opstart
De verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen. Het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van het werk van de GGD. Maar het uitvoeren op deze schaal is een enorme klus. Hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden. Maar GGD’en zullen ervoor zorgen dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt.
Meer informatie
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest vindt u informatie over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Heeft u een andere vraag over het coronavirus dan het maken van een testafspraak, bel dan 0800-1351. Of bekijk eerst de veelgestelde vragen over de noodverordening in regio Zuid-Holland Zuid. Veel informatie is ook te vinden op www.rijksoverheid.nl/corona.
***
Update vrijdag 29 mei 2020
Sinds maandag 1 juni is een aantal regels versoepeld. Die regels moeten gehandhaafd kunnen worden. Daarom is vanaf maandag een aangepaste noodverordening van kracht. De noodverordening van maandag 11 mei vervalt dan. De nieuwe noodverordening sluit aan bij het landelijk model.
De belangrijkste veranderingen zijn:
Samenkomsten tot 30 personen
Samenkomsten in publieke gebouwen en bijbehorende erven en besloten plaatsen mogen met maximaal 30 personen, exclusief personeel. Daarbij houden alle personen 1,5 meter afstand van elkaar. De 1,5 meter afstand geldt niet voor:
- mensen uit hetzelfde huishouden
- kinderen tot en met 12 jaar
- een persoon met een beperking en diens begeleiders.
Eet- en drinkgelegenheden en terrassen
Eet- en drinkgelegenheden en terrassen mogen vanaf maandag 1 juni, 12.00 uur weer open. In de binnenruimte van eet- en drinkgelegenheden en op binnenterrassen mogen maximaal 30 gasten aanwezig zijn. Binnen deze gelegenheden moeten de aanwezigen 1,5 meter afstand houden, met uitzondering van personen die een gezamenlijk huishouden vormen. Alle gasten moeten gebruik maken van een zitplaats aan een tafel of bar. Gasten dienen vooraf te reserveren. Voor buitenterrassen geldt onder andere dat gasten gebruik maken van een zitplaats aan tafel en 1,5 m afstand kunnen houden, met uitzondering van personen die een gezamenlijk huishouden vormen.
Onderwijs
Scholen voor voortgezet onderwijs zijn vanaf dinsdag 2 juni weer open. Basisscholen gaan maandag 8 juni weer volledig open. Vanaf maandag 15 juni zijn onderwijsactiviteiten op locatie voor het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs weer gedeeltelijk mogelijk, zodat examens, tentamens, toetsen, praktijk(gericht)onderwijs en begeleiding van kwetsbare studenten op de onderwijsinstelling weer mogelijk zijn, voor zover dit online niet kan.
Afstand houden bij sporten/bewegen jongeren 13 t/m 18 jaar
Jongeren van 13 tot en met 18 jaar die georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals buiten sporten en bewegen, hoeven geen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.
U vindt de noodverordening op www.zhzveilig.nl/algemeen/noodverordening. Extra informatie over de nieuwe noodverordening vindt u op www.zhzveilig.nl/algemeen/veelgestelde-vragen-noodverordening-per-1-juni/.
Handhaving noodverordening
Politie, Handhaving en gemeente werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zij kunnen organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet-naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of boete voor kan worden opgelegd. Wouter Kolff, voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: “Vermijd daarom drukke plekken. Bedenk goed waar je naar toe gaat, en volg, als je die krijgt, de instructies van medewerkers, handhavers en politie op. We zijn al enorm ver gekomen in de aanpak van corona. Samen komen we steeds een stap verder. Let goed op uzelf en elkaar!”
***
Update donderdag 28 mei 2020
Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf maandag 1 juni via een landelijk telefoonnummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Het aantal testlocaties van de GGD’en in Nederland is uitgebreid tot ruim 80. Blijkt u besmet te zijn met het coronavirus, dan stelt de GGD een bron- en contactonderzoek in. Ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang.
Het landelijk telefoonnummer wordt op maandag 1 juni om 08.00 uur bekendgemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken voor een test op een locatie in uw buurt. Maandag 1 juni publiceert Rijksoverheid een speciale webpagina over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt.
De doelgroepen die nu al getest worden, zoals zorgpersoneel, onderwijzend personeel en contactberoepen, kunnen tot 1 juni gewoon een afspraak maken bij de GGD.
Meer informatie hierover vindt u op www.dienstgezondheidjeugd.nl.
Na maandag 8 juni 2020 geen noodopvang
Vanaf maandag 8 juni zijn de basisscholen weer volledig open. Dan kunnen ouders die in cruciale beroepen werken geen gebruik meer maken van noodopvang voor hun kinderen. er kan dan geen aanspraak meer gemaakt worden op de noodopvang.
Noodopvang in de avond, nacht en het weekeinde blijft tot in ieder geval woensdag 1 juli beschikbaar voor ouders waarvan één of beide ouder(s) werken in een ziekenhuis, de verpleging, verzorging en thuiszorg, ambulancezorg, als militaire arts of geneeskundige.
Meer informatie hierover vindt u op www.rijksoverheid.nl
Sportscholen, -verenigingen, -kantines, sauna's, casino's en dergelijke eerder open?
Sportscholen, -verenigingen, -kantines, sauna's, casino's en dergelijke kunnen mogelijk al open op woensdag 1 juli, in plats van de eerder aangekondigde dinsdag 1 september. Of die vervroeging inderdaad mogelijk is, is afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. Premier Rutte zei daar gisteren over: “De versoepeling van de maatregelen kunnen alleen doorgaan als het echt kan”. Ook riep de premier op om, als dat mogelijk is, de zomervakantie uit te stellen. Over een zomervakantie in het buitenland hoopt Rutte in de week van maandag 1 juni meer te kunnen vertellen.
QBuzz, Drechthopper en Wijkhopper rijden weer
Vanaf dinsdag 2 juni rijden de bussen van QBuzz vaker. Daarmee wordt de reiscapaciteit vergroot zodat meer mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, het openbaar vervoer kunnen blijven gebruiken. QBuzz verzorgt een zo compleet mogelijke dienstverlening, binnen de beperkingen die de maatregelen rondom de coronacrisis met zich meebrengen. Meer informatie: www.qbuzz.nl/dmg/meer-qbuzz/nieuws/XsvdUBIAACAA29eR/nieuwe-dienstregeling-per-2-juni
Ook de Drechthopper en Wijkhopper rijden weer vanaf dinsdag 2 juni. Wel blijven bepaalde voorzorgsmaatregelen van kracht om het gevaar van besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Meer informatie over de wijkhopper: www.socialedienstdrechtsteden.nl/wmo/wijkhopper
***
Update woensdag 20 mei 2020
In dit nieuw bericht van burgemeester Jan Heijkoop aan alle Ambachters beschrijft hij hoe mensen verschillend reageren op de versoepeling van de maatregelen.
"Beste mensen,
Ik vind het fijn weer wat woorden tot u te spreken. Want we leven in een tijd van veranderingen: Eerst veranderingen waarin alles ernstiger werd en nu veranderingen dat het beter wordt.
En dat is mooi, want op dit moment veel minder zieke mensen, veel minder mensen in het ziekenhuis, weer ruimte voor mensen die voor andere ziekten behandeld moeten worden, minder mensen die overlijden en daar mogen we blij om zijn. En het is het resultaat van de discipline van u, van het Nederlandse volk. En vandaar dat er nu dus verruiming is.
Toch merk ik dat mensen daar verschillend op reageren. Je hebt mensen die eigenlijk ontevreden zijn: "Er moet meer ruimte zijn, we moeten kunnen ondernemen, het moet allemaal weer kunnen, want het is nu toch bijna voorbij?" En er zijn mensen die zich zorgen maken, die denken: "nou, als die besmetting maar niet weer verergerd. En is het niet om economische redenen dat het verruimd wordt?" En die durven eigenlijk geen gebruik te maken van de verruiming. En dat is jammer.
En daarom is het goed om vooral te luisteren naar de deskundigen over wat wel of niet mogelijk is. En die deskundigen die zeggen gewoon: Blijf handen wassen, houd rekening met die anderhalve meter, vermijd drukte, allemaal van die zaken om rekening mee te houden.
Nou, onze premier heeft gisteravond een aantal zaken duidelijk gemaakt: De middelbare scholen gaan weer open, lagere scholen, de basisscholen, gaan weer helemaal open, de horeca gaat onder voorwaarden open en daar mogen we allemaal best blij mee zijn. Ik zou zeggen: Maak daar ook passend gebruik van, maar tegelijkertijd zeg ik tegen u: Neem ook de verantwoordelijkheid om je aan de regels te houden.
En als we op het goede evenwicht tussen de ruimte en ervan genieten, en ons verantwoordelijk gedragen dan komt het allemaal goed.
En ik wens jullie allemaal een mooie Hemelvaartsdag en tot een volgende keer."
***
Update dinsdagavond 19 mei 2020
Op dinsdag 19 mei kondigden premier Rutte en minister De Jonge aan dat de voorgenomen versoepeling voor 1 juni door kan gaan. Premier Rutte: “De ruimte die er nu is, hebben we met elkaar verdiend door de regels na te leven. De versoepeling maakt het nog belangrijker dat we ons aan de regels houden. We weten dat virus snel kan opkomen als we dat niet doen. We mogen vertrouwen hebben maar, we moeten waakzaam blijven.”
Iedereen kan helpen het virus onder controle te houden
Minister de Jonge roept op verantwoordelijkheid te nemen: “Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan het virus verspreiden. Maar omgekeerd kan iedereen ook helpen om het virus onder controle te houden. Neem die verantwoordelijkheid, niet alleen voor jezelf maar ook voor elkaar. Met aanpassingen proberen we zoveel mogelijk ons gewone leven te leiden.”
Voor iedereen blijft gelden:
- Was vaak je handen
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi het zakdoekje daarna weg
- Vermijd handcontact met anderen (schud geen handen, geef geen highfives enzovoort)
- Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) tot anderen
- Werk zoveel mogelijk thuis
- Blijf thuis bij verkoudheidsklachten
- Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden)
- 70-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid moeten extra voorzichtig zijn
Een uitgebreid overzicht van de maatregelen die op dit moment nog gelden tót maandag 1 juni en wat er mag vanaf maandag 1 juni vindt u op de website van Rijksoverheid.
Wat mag vanaf maandag 1 juni:
Groepen mensen
- Groepen mensen mogen buiten bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden.
- In alle publiek toegankelijke gebouwen mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. 1,5 meter afstand houden moet ook hier.
- Thuis blijft het dringend advies voor bezoekers om 1,5 meter afstand te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.
Horeca
- Restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni 12.00 uur open, onder de voorwaarden van een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel), alleen op reservering, 1,5 meter afstand tot anderen en vooraf een checkgesprek of bezoek een risico oplevert.
- Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
Onderwijs
- Voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gaat op dinsdag 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn.
- Op maandag 8 juni gaat het basisonderwijs en buitenschoolse opvang weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is.
- Vanaf maandag 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot woensdag 1 juli) voor leerlingen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend).
- Op maandag 15 juni starten MBO, HBO en universiteiten beperkt met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.
Culturele instellingen
- Film-, theater- en concertzalen gaan open, onder de voorwaarden van een maximum 30 mensen in het publiek per zaal, alleen op reservering,1,5 meter afstand tot anderen en vooraf een checkgesprek of bezoek een risico oplevert.
- Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.
- Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen open. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden.
Openbaar vervoer
- Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Reizigers vanaf 13 jaar zijn verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Op stations, haltes en perrons is een mondkapje niet verplicht. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand.
- Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.
Testen
- In juni wordt het voor iedereen met klachten mogelijk om zich bij de GGD te laten testen, zonder tussenkomst van de huisarts. Wanneer exact is nog niet bekend, streven is maandag1 juni. Ook is het niet meer verplicht om 24 uur te wachten voorafgaand aan de test.
Verpleegtehuizen
- De pilot om bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toe te laten wordt op maandag 25 mei uitgebreid naar meer locaties. Het streven is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling geldt voor alle verpleegtehuizen waar geen besmetting is.
Lees de uitgebreide toelichting op de versoepelingen op de webpagina van de Rijksoverheid.
Betrek kinderen en jongeren
Premier Rutte sprak zijn complimenten uit aan kinderen en jongeren: “Kinderen en jongeren in Nederland hebben zich ontzettend goed aangepast en aan de regels gehouden. Ik wil jullie bij dezen een groot compliment geven. Het is mede dankzij jullie dat we de goede kant op gaan. Ik wil dat juist jullie meedenken en meepraten. Kom met ideeën, lever kritiek. We moeten ons aan de regels houden, maar daarbinnen moeten we de beste oplossingen zoeken. Nodig kinderen en jongeren hiervoor uit. Ga het gesprek aan met de volwassenen van de toekomst.”
Maximale controle
Minister Hugo de Jonge kondigt aan dat er wordt ingezet op maximale controle van het virus, om zo nog sneller en gerichter te kunnen sturen. “Met het een zogenoemd dashboard kunnen we alle informatie bij elkaar brengen om het zicht op de coronawerkelijkheid te meten. Dit dashboard gaan we op twee manieren gebruiken: als signaleringsfunctie en de mogelijkheid om een regionaal waarschuwingssysteem te maken.”
***
Update maandagmiddag 11 mei 2020
āāOm de verspreiding van het coronavirus te beperken zijn regels gesteld die gehandhaafd moeten kunnen worden. Daarom geldt sinds vandaag, maandag 11 mei, een nieuwe noodverordening. Daarmee geeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) invulling aan de aangepaste regels die 6 mei door de minister-president zijn gepresenteerd. De noodverordening van woendag 29 april is vervallen. Politie, Handhaving en de emeente werken samen in het handhaven van de maatregelen. Zowel politie, Handhaving als gemeente kunnen organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op niet-naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of boete voor kan worden opgelegd.
Samen verantwoordelijk
Samen kunnen we telkens de volgende stap verdienen, onder andere door drukte te vermijden en ons goed aan de maatregelen en adviezen houden. De meeste mensen doen dat. Voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Wouter Kolff: "Ik ben er trots op dat de meeste mensen in de regio de maatregelen goed opvolgen. Daar wil ik graag mijn waardering voor uitspreken, want ik begrijp hoe langer het duurt, hoe lastiger het is vol te houden. Maar onthoud: Het gaat om jouw opa en oma of om jouw kwetsbare oom of buurvrouw. Of misschien wel om jouzelf. We doen het om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen en een onbekend virus in te dammen. En vergeet ons zorgpersoneel niet: zij werken bijzonder hard en hebben ook tijd nodig om rust te nemen.’’
Eerder gesloten gebieden weer open
De eerder gesloten gebieden in Dordrecht en Numansdorp zijn per vandaag weer opengesteld. Zo geeft de Veiligheidsregio iedereen maximaal de ruimte om z’n eigen verantwoordelijkheid te nemen. VRZHZ roept iedereen op om solidair te zijn en de regels op te volgen, zodat we niet opnieuw in de situatie komen waarin gebieden afgesloten moeten worden. Overal geldt dat 1,5 meter afstand tot elkaar gehouden moet worden. Als je met drie personen of meer samen bent, dan moeten alle personen 1,5 meter tot elkaar en anderen in de omgeving aanhouden.
Recreatie en markten
Het verbod op het bieden van recreatief nachtverblijf wordt ingetrokken. Conform de landelijke lijn blijft gebruik van gemeenschappelijk sanitair verboven op recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden. De regels voor de markten zoals die de afgelopen twee weken van kracht waren, blijven voorlopig ongewijzigd.
U vindt de nieuwe regionale noodverordening op www.zhzveilig.nl/algemeen/noodverordening.
***
Update vrijdag 8 mei 2020
De burgemeester spreekt over onder andere flexibel werken, het stappenplan voor verruiming van de coronamaatregelen en het belang van ons aan de maatregelen te blijven houden.
Daarnaast roept hij nogmaals op om steun te bieden en te vragen: "Mijn blijvend advies is: praat er met elkaar over, kijk waar je hulp kunt krijgen en probeer zo toch deze tijd door te komen."
***
Update woensdag 6 mei 2020
Vandaag maakten premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) bekend welke besluiten zijn genomen over de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.
De 2 doelen waarmee de maatregelen van start, gingen gelden nog steeds:
- Het beschermen van ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid
- Voorkomen dat de zorg en vooral de intensieve zorg (intensive care) niet overbelast raken.
Premier Rutte: “Dit is het begin van een nieuwe fase, het prille begin van de weg terug. We kunnen nu de overgang maken naar de 1,5 meter-samenleving en zo de economie en de samenleving langzaam maar zeker openstellen. Dat doen we zo snel mogelijk, maar niet sneller dan verantwoord. Dit kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen en zich aan de regels blijft houden."
Stap voor stap
De premier en de minister presenteerden een plan om stap voor stap maatregelen te versoepelen. In onderstaande factsheet ziet u hoe dat plan er in grote lijnen uit ziet met de maatregelen bij de verwachte data. De uitgebreidere toelichting op de maatregelen per verwachte datum vindt u op Rijksoverheid.
Deze regels blijven gelden:
- Blijf thuis als u klachten hebt. Bij benauwdheid of koorts blijven alle leden van het huishouden thuis.
- Houd 1,5 afstand
- Werk zo veel mogelijk thuis
- Vermijd handcotact met anderen (schud geen handen, geef geen high fives enzovoort.)
- Was uw handen vaak
- Hoest en nies in de elleboog;
- Vermijd drukte (groepen)
- Bent u 70+ en/of heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig.
Vanaf maandag 11 mei
- zijn scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang weer open.
- mogen kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
- mogen jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, met 1,5 meter afstand tot elkaar.
- mag iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand tot elkaar.
- is het uitoefenen van de meeste contactberoepen weer mogelijk. Organiseer het werk zo, dat u zo veel mogelijk 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden. Werk op afspraak en bespreek vooraf of het bezoek een risico oplevert.
- zijn bibliotheken open.
- Gebruik het openbaar vervoer alleen gebruiken als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte. In trein, bus en metro geldt het advies om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf maandag 1 juni is dit verplicht.
Verwachting: vanaf maandag 1 juni
- Versoepeling van de regels voor voortgezet onderwijs, bioscopen, terrassen met zitplaatsen, bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen en musea. Er geldt een maximum van 30 bezoekers.
- Verplichting om in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te dragen.
Verwachting: vanaf maandag 15 juni
- Versoepelingen voor het MBO: praktijkexamens en praktijkonderwijs
Verwachting: vanaf woensdag 1 juli
- Versoepelingen voor campings en vakantieparken. Uitbreiding van het maximum aantal bezoekers naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.
Verwachting: vanaf dinsdag 1 september
- Versoepelingen voor contactsporten en binnensporten voor alle leeftijden, fitnessclubs, sauna’s en wellnesscentra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.
- Sportwedstrijden zonder publiek.
Een uitgebreide toelichting vindt u op www.rijksoverheid.nl.
Samen verantwoordelijk
Minister De Jonge benadrukt dat het risico nog niet weg is, zolang er geen vaccin is: “Let op: het virus is niet weg. Het is onder ons en kan ons hard treffen. Denk niet: ik hoor niet tot een risicogroep, mij kan niets gebeuren. Het is geen tijd voor ieder voor zich. Je kunt een rol spelen in het verspreiden van het virus wat voor een ander een ziekenhuisopname kan betekenen. Bescherm jezelf, en daarmee elkaar." Premier Rutte benadrukt geduld te hebben om samen alle details uit te werken: “We kunnen nu niet alles voor iedereen inregelen. Maar we komen wel tot praktische oplossingen. Dat hebben we tot nu toe gedaan en dat blijven we samen doen. De ruimte die er nu is voor de versoepeling hebben we me elkaar verdiend. Met elkaar moeten we zorgen dat we die behouden."
***
Update vrijdagmiddag 1 mei 2020
Burgemeester Jan Heijkoop vindt het leuk om op deze manier met u in gesprek te zijn en is blij met de (positieve) reacties. In dit bericht spreekt hij over het Ambachts volkslied door Re-Flax, de basisscholen, sporten, weekmarkten en het belang van vasthouden aan de huidige maatregelen.
***
Update vrijdagmiddag 1 mei 2020
We volgen als gemeente de maatregelen van de Rijksoverheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds woensdag 29 april geldt een nieuwe noodverordening in de regio. Hierdoor zijn weekmarkten onder voorbehoud weer toegestaan. Met de nieuwe regels in de noodverordening wordt invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen. De noodverordening is nodig om ervoor te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden. De markt Hoog Ambacht op de Sophiapromenade zal zaterdag 2 mei weer doorgaan met de volgende maatregelen:
- het marktterrein wordt afgezet met hekken en er komt een in- en uitgang;
- op de markt geldt eenrichtingsverkeer waar mensen zich aan moeten houden;
- mensen moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden;
- mensen moeten zoveel mogelijk alleen komen.
Woensdag 6 mei vindt ook de markt bij winkelcentrum De Schoof volgens dezelfde maatregelen weer plaats.
***
Update donderdagmiddag 30 april 2020
Aanvulling op ons bericht van gisteren over sporten in Hendrik-Ido-Ambacht: kinderen mogen onder voorwaarden weer sport(training)en volgen
Uit reacties blijkt dat veel Ambachtse sportaanbieders er nu al klaar voor zijn om veilig sport(trainingen) aan kinderen te bieden. Kunt u als sportaanbieder sport(trainingen) bieden volgens de richtlijnen van de geldende noodverordening (te vinden via www.zhzveilig.nl/algemeen/noodverordening), dan kunt u daar mee beginnen. Zend hierover wel van tevoren even een mail aan info@hi5ambacht.nl
***
Update woensdagmiddag 29 april 2020
Sinds vandaag, woensdag 29 april 2020, geldt een nieuwe noodverordening in onze regio Zuid-Holland Zuid. Deze noodverordening vervangt die van vrijdag 3 april. Met de nieuwe regels wordt invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken gehandhaafd kunnen worden.
Wat is veranderd?
De belangrijkste veranderingen op een rij:
- Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang zijn vanaf 11 mei weer (gedeeltelijk) open.
- Kinderen t/m 12 jaar mogen buiten weer georganiseerd sporten en bewegen onder begeleiding van een professional of sportvereniging. Kinderen van 13 t/m 18 jaar mogen buiten weer georganiseerd sporten en bewegen onder begeleiding van een professional of sportvereniging, zolang zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden. In de update van vrijdag 24 april leest u hoe Hi5Ambacht dat in Hendrik-Ido-Ambacht aanpakt.
- De weekmarkten mogen open, mits ze aan de veiligheidsvoorschriften uit de nieuwste regionale noodverordening voldoen. We onderzoeken hoe de Ambachtse weekmarkten daaraan kunnen voldoen.
- Hier geldt dan net als in de supermarkt: kom alleen, houd altijd 1,5 meter afstand en consumeren is niet toegestaan. Is het marktterrein te klein om 1,5 meter afstand te creëren, dan mag het aantal standplaatsen verminderd worden, zodat wel 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Kramen met levensmiddelen hebben hierbij voorrang.
- Evenementen zijn afgelast tot 1 september. Eerder lieten we al weten dat de Zomerparkdag dit jaar niet doorgaat
Wat is niet veranderd?
De belangrijkste maatregelen die ongewijzigd blijven zijn:
- Blijf zoveel mogelijk thuis. Voel je je niet lekker? Hoest u, niest u of hebt u koorts? Blijf dan altijd thuis. Houd 1,5 meter afstand.
- Gedeelde sanitaire voorzieningen op recreatie- en vakantieparken blijven gesloten. Verblijven in een vakantiehuis of boot met eigen sanitair is wel toegestaan.
- Het uitoefenen van contactberoepen blijft tot woensdag 20 mei niet toegestaan.
- Politie, handhaving en gemeente werken samen aan het handhaven van de maatregelen en kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening.
- Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of een boete voor kan worden opgelegd.
- Meent u dat mensen in overtreding zijn, heeft u daar hinder van en heeft hen netjes aanspreken niet het gewenst effect? Meld het dan via www.fixi.nl via de categorie Overlast.
Meer informatie
Op www.zhzveilig.nl/algemeen/noodverordening vindt u de actuele noodverordening.
Informatie van de Rijksoverheid over corona vindt u op www.rijksoverheid.nl/corona U kunt ook contact opnemen met het landelijk publieksnummer 0800 - 1351.
***
Update vrijdagavond 24 april 2020
Laat ik beginnen met u allemaal complimenten te maken. Complimenten met het feit dat in de meeste gevallen iedereen zich aan de richtlijnen houdt. Heel mooi dat dat ook werkt. We zien landelijk echt een beeld dat de ernst van de corona-epidemie bezig is af te nemen.
Maar we zijn er nog niet! We moeten volhouden en dan kunnen we stap voor stap weer naar wat verruiming toe. Tegen die achtergrond ben ik blij dat de kinderen na de vakantie weer gedeeltelijk naar school kunnen. En dat ook jonge mensen weer kunnen gaan sporten.
Verder is het zo dat ik u kan melden dat ik weer een aantal onderscheidingen heb uitgereikt. Altijd weer mooi om net voor Koningsdag onderscheidingen uit te reiken aan mensen die veel betekend hebben in Ambacht in de sfeer van vrijwilligheid en ook in de sfeer van hulpverlening en mantelzorg.
Ja en dan Koningsdag. Koningsdag wordt dit jaar toch ook heel anders. Niet die uitbundige kleedjesmarkt, niet die grote mensenmassa's, maar we gaan het wel vieren.En u kunt daarbij een rol spelen:
Hang vooral de vlag uit! En er zijn momenten van gezamenlijk zingen, ieder vanuit zijn eigen huis, laten we er zo een Woningsdag van maken!
Er zijn nog wel een paar leuke dingen te melden vanuit Ambacht. Zo zijn de twee hardlooproutes in gebruik genomen, dat kunt u zien op de straat: 5 kilometer staat er dan. De bloemenmanden, die zijn weer opgehangen, wat ook erg leuk is en wat de vriendelijkheid en gezelligheid en het mooi maken van Ambacht echt bevordert.
Maar er zijn ook minder mooie dingen en dan wijs ik toch op de economische kant van het leven. Als het gaat over werk, banen, het bedrijf, uw bedrijf, maar ook straks:Kunnen we op vakantie? Mogen we het niet? Kortom: er zijn nogal wat schaduwzijden.
En dan noem ik ook nog de schaduwzijde van eenzaamheid, mensen in eenzaamheid, en ook hier en daar wrijvingen binnenshuis, van mensen die helemaal binnen zitten, Wrijvingen soms met de buren. Dat zien wij ook ontstaan. En ik wil u echt adviseren: Zoek hulp. Er zijn verschillende telefoonnummers, je kunt dat ook op internet vinden,op websites vinden. Ik noem dan de Sociale Dienst, ook al de gemeente, Ambacht Samen, de kindertelefoon: benut dat als het nodig is.
En ten slotte wil ik dan nog alle mensen bedanken,die hun buren helpen, die ouderen helpen, alle hulpverleners bedanken. Dat is heel mooi werk, wat er op het ogenblik plaatsvindt.
Het gaat u allen goed en fijn weekend en mooie Koningsdag aanstaande maandag!"
***
Update vrijdagmiddag 24 april 2020
Hi5Ambacht / sporten in en na de meivakantie
Let op: onderstaande info is deels verouderd.In de update van donderdag 30 april vindt u aanvullende info.
Vanaf woensdag 29 april mag in Nederland weer gedeeltelijk, georganiseerd en in de buitenlucht, gesport worden. In Hendrik-Ido-Ambacht coördineert Hi5Ambacht het sportaanbod in de gemeente. Dit aanbod heeft een ‘open karakter’, dat betekent dat alle kinderen hieraan mogen meedoen.Op www.hi5ambacht.nl vindt u vanaf morgen een overzicht van alle sportactiviteiten die aangeboden worden door Hi5Ambacht en de sportverenigingen. Vooralsnog vinden alle sportactiviteiten op de kunstgrasvelden van voetbalvereniging IFC plaats.
Hoe kunt u zich aanmelden?
Ga naar www.hi5ambacht.nl en maak een account aan als u deze nog niet heeft. Op één account kunt u meerdere kinderen registeren. Ga naar de activiteit en schrijf uw kind(eren) in voor de activiteit.
Als een kind niet aangemeld is, kan het dus niet deelnemen. Houd u zich naast de landelijke coronamaatregelen ook aan regels. Deze zijn ook te vinden op www.hi5ambacht.nl.
Sporten na de meivakantie ook mogelijk bij andere sportaanbieders
Tot 11 mei (de meivakantie, nog anderhalve week) blijft het sportaanbod uitsluitend via Hi5Ambacht plaatsvinden. Vanaf 11 mei mogen sportaanbieders dagelijks vanaf 15.00 uur (op woensdag vanaf 13.00 uur) hun eigen aanbod in de buitenruimte verzorgen, mits daarbij invulling wordt gegeven aan alle coronamaatregelen. We onderzoeken nog of Hi5Ambacht na 11 mei ook beweegaanbod verzorgt.
Het is van groot belang dat sportaanbieders de aanwijzingen vanuit het Rijk opvolgen. Sportaanbieders hebben de komende anderhalve week de tijd om de veiligheid bij het sporten te organiseren. Op het moment dat overtredingen van de regels worden geconstateerd, legt de gemeente het betreffende sportaanbod stil. De volksgezondheid is immers nog steeds het belangrijkst. Alleen samen krijgen we corona onder controle.
Corona en geldzaken: Sociale Dienst Drechtsteden helpt
Het coronavirus heeft voor veel mensen gevolgen voor de portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen en blijven uw uitgaven gelijk? De Sociale Dienst Drechtsteden helpt u graag om problemen te voorkomen en als u problemen heeft.
Wilt u zelf aan de slag met het regelen van uw geldzaken? Op www.socialedienstdrechtsteden.nl/coronaengeldzaken vindt u informatie met tips en advies.
Wilt u liever een persoonlijk advies? Dat kan via de Adviseurs Geldzaken van de Sociale Dienst Drechtsteden of via het Sociaal Wijkteam van Hendrik-Ido-Ambacht.
Bent u zelfstandig ondernemer en heeft u, als gevolg van de coronacrisis tijdelijke inkomensondersteuning nodig? Misschien komt u dan in aanmerking voor tijdelijke inkomensondersteuning.
Had u al geldproblemen en weet u nu helemaal niet meer hoe u de eindjes aan elkaar moet knopen? Dan kunt u schuldhulpverlening aanvragen.
Heeft u nog geen schulden, maar een laag inkomen en weinig vermogen? Dan komt u misschien in aanmerking voor financiële ondersteuning. Heeft u niet genoeg geld om rond te komen? En komt u ook niet in aanmerking voor een andere voorziening of uitkering? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.
Kijk voor alle informatie op de website: www.socialedienstdrechtsteden.nl/coronaengeldzaken.
Dienstverlening Jeugdteam en Sociaal Wijkteam
Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag 21 april is de dienstverlening van het Jeugdteam en het Sociaal Wijkteam gewijzigd.
Het Jeugdteam en het Sociaal Wijkteam is iedere werkdag bereikbaar via:
Telefoon: 078-6822416
Mail: info@sophia.nl
Website: www.jeugdteamambacht.nl , www.sociaalwijkteamambacht.nl
De receptie is bemenst in de ochtend van 9 tot 13 uur. U kunt dan eventueel ook documenten/brieven etc. afleveren volgens afspraak met uw contactpersoon.
Neem alstublieft gewoon contact met het Jeugdteam of Social Wijkteam op als u :
- Vragen heeft over brieven, aanslagen, beschikkingen etc die u niet snapt;
- Last heeft van spanning en stress over de huidige situatie en u met iemand wilt praten;
- Vragen heeft over voortgang van zorg;
- U ondersteuning of advies nodig heeft bij aanvragen m.b.t. WMO voorzieningen;
- U zich zorgen maakt om de veiligheid van uzelf of iemand in uw omgeving als gevolg van spanningen of (vermoeden van) geweld;
- In contact wilt komen met uw contactpersoon binnen de teams;
- In de knel komt als gevolg van uw veranderende financiële omstandigheden en niet weet wat nu te doen…
De professionals helpen u graag op weg en bekijken samen met u welke oplossingen etc. zij voor u kunnen bieden of waarin zij u kunnen ondersteunen.
Er zijn geen inloop spreekuren maar er kan wel een gesprek worden gepland. Via bijvoorbeeld beeldbellen of eventueel kunnen zij met u in contact komen op een veilige manier in Cascade of bij/rondom uw huis.
Sluiting bij feestdagen
Het Jeugdteam en het Sociaal Wijkteam is gesloten op maandag 27 april (Koningsdag) en dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag)
Verder adviseren zij u om zich aan de regels van het RIVM te houden. Op het moment dat er een verandering mogelijk is in onze dienstverlening leest u dat zo spoedig mogelijk op deze pagina.
***
Update woensdag 22 april 2020
In verband met de afgekondigde maatregelen door premier Rutte waarbij evenementen niet worden toegestaan, betekent dit dat onze Zomerparkdag op 29 augustus aanstaande niet doorgaat. Later meer.
***
Update dinsdagavond 21 april 2020
Het kabinet heeft de meeste maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus verlengd. Voor kinderen worden de maatregelen versoepeld: vanaf maandag 11 mei zijn basisscholen gedeeltelijk weer open en kunnen kinderen weer beperkt sporten. Het verbod op evenementen en betaald voetbal is verlengd tot dinsdag 1 september. Zelfstandig wonende ouderen kunnen beperkt bezoek ontvangen. Premier Rutte: "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf." De druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog.
Wat is veranderd?
1. Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang weer open.
- Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, en de kinderopvang openen op maandag 11 mei hun deuren. Hebt u een contract met een kinderdagopvangcentrum, dan mogen uw kinderen tussen 0 en 4 jaar oud na 11 mei weer naar het kinderdagverblijf. Hebt u een contract met een buitenschoolse opvang (BSO), dan mogen uw kinderen tussen 4 en 12 jaar oud naar de BSO op de dagen dat zij naar school gaan.
- Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50% van de tijd naar school. De andere helft van de tijd volgen zij onderwijs op afstand. De praktische invulling van dit principe ligt bij de scholen. Zij gaan dit verder uitwerken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.
- Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100% open.
- Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen en het openbaar vervoer te ontlasten.
- Scholen, kinderopvang en gemeenten spannen zich in om noodopvang zoveel mogelijk via normale wijze te organiseren; de organisatie van noodopvang (24/7) buiten reguliere tijden wordt nog nader uitgewerkt.
- Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.
2. Sporten voor kinderen en topsporters weer toegestaan.
Kinderen en jongeren hebben vanaf woensdag 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden)
- Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten. Douchen gebeurt thuis, ouders mogen niet langs de zijlijn staan.
- Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, met 1,5 meter afstand ertussen. Douchen gebeurt thuis, en ouders mogen niet langs de zijlijn staan.
- Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten voorkomen.
- Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.
3. Evenementen afgelast tot 1 september.
Evenementen vormen een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot dinsdag 1 september. Het risico op verspreiding van het virus is tijdens evenementen te groot. Premier Rutte: "We kunnen de risico’s de komende maanden nog niet aan." Ook het betaald voetbal gaat niet door.
4. Bezoek aan zelfstandig wonende ouderen beperkt mogelijk.
Het advies niet op bezoek te gaan bij 70-plussers is aangepast. Vanaf woensdag 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.
Wat is niet veranderd?
- We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. We blijven zoveel mogelijk thuis, werken thuis. Rutte: “Doe boodschappen alleen, houd 1,5 meter afstand. Blijf bij verkoudheid thuis, was je handen vaak en hoest en nies in je elleboog.”
- Bezoek aan verplegings- en verzorgingstehuizen blijft niet toegestaan. Premier Rutte: "Hier zit veel pijn en verdriet. We weten dat het noodzakelijk is onze kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen zo goed mogelijk te beschermen." Hoe en wanneer een aanpassing van bezoekregeling mogelijk is wordt onderzocht. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat geen bezoek voor ouderen en familie en vrienden heel zwaar is.
- Contactberoepen blijven tot 20 mei niet toegestaan. Er volgt nog een advies over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten de zorg.
- De noodopvang blijft open voor kinderen van ouders die in een cruciale beroepsgroep werken en die normaal geen gebruikmaken van opvang en voor kinderen die in een kwetsbare thuissituatie leven. Aan de noodopvang zijn geen kosten verbonden. Neem contact op met de school of kinderopvangorganisatie van uw kind(eren) om de mogelijkheden te bespreken.
- Werkt 1 van de ouders in een cruciale beroepsgroep, dan kan de andere ouder er zijn voor het kind/de kinderen. U hoeft dan geen gebruik te maken van de noodopvang.
- Bij milde gezondheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of verhoging tot 38 graden) mag uw kind niet naar school of de opvang
- Kunt u hulp bieden of gebruiken, kijk dan op www.ambachtsamen.nl.
Volhouden blijft nodig
We hebben veelal een manier gevonden om ons dagelijks leven praktisch in te vullen, ook al is dat lang niet altijd makkelijk. Medewerkers in de zorg doen hun uiterste best om iedereen de zorg te geven die zij nodig hebben. Er worden nog steeds mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, maar de aantallen gaan gestaag omlaag. Hoewel de situatie nog heel fragiel is, komt er nu voorzichtig ruimte. Ruimte die ook nodig is. Kunst is om te beginnen met maatregelen die het minst ervoor zorgen dat het virus om zich heen gaat grijpen. Bijvoorbeeld bij ouders die hun werk moeten combineren met de schoolbegeleiding van hun kinderen. Ruimte ook voor kinderen en jongeren die hun school, sport en spel missen. Dat is de verdienste van ons allemaal: omdat we ons aan de maatregelen houden, kunnen we kleine stapjes zetten.
Vervolgstappen
De verlenging van de maatregelen geldt tot woensdag 20 mei. In de week voor woensdag 20 mei volgt een nieuw beslismoment. Het kabinet houdt een vinger aan de pols en zal flexibel zijn als daar een aanleiding voor is. Daarbij is het moeilijk meer dan een paar weken vooruit te kijken. Rutte: "We varen op zicht".
Met iedere stap die we in dit proces zetten, zullen sommigen opgelucht zijn, anderen juist teleurgesteld of bezorgd. Toch is dit de intelligente weg vooruit naar een gezonde samenleving, waarin mensen zich veilig voelen, kunnen ondernemen, onderwijs volgen en zich weer zo vrij mogelijk kunnen bewegen. Daarbij gebruiken we de kansrijke plannen die bedrijven en organisaties maken voor de anderhalvemetersamenleving.
De impact op de samenleving en de sociaaleconomische gevolgen van de crisis zijn enorm. Premier Rutte: “Deze coronacrisis is één van de grootste, ingrijpende periode voor ons die wij ooit zullen meemaken.” De overheid kan hulp bieden aan ondernemingen, zelfstandigen en getroffen sectoren. Maar we kunnen niet voorkomen dat veel mensen in meer of mindere mate geraakt worden. Gelukkig zien we dat overal in de samenleving mensen, bedrijven en organisaties opstaan om elkaar te helpen.
***
Update vrijdagmiddag 17 april 2020
"Beste Ambachters,
Het lijkt er wel op of ons leven in een andere versnelling staat. Alles gaat langzamer, echt een periode van onthaasting. Veel dingen gaan niet door, of ze gebeuren op een andere wijze. Gelukkig is dat ook zo wat betreft het aantal ziektegevallen. Dat neemt af, wat betreft de coronacrisis.
Ook in onze gemeente zijn de nodige mensen ziek en ook overleden en ik wil ook vanaf deze plaats mijn deelneming uitspreken, wat ik soms al persoonlijk heb gedaan, maar ook op deze wijze. Ook wil ik mensen die ziek zijn, heel veel sterkte en kracht toe wensen om weer beter te worden.
Heel veel om ons heen gaat gelukkig wel door, wat werk betreft. Bij de gemeente de renovatie van de Kerkstraat, ook hier in het gemeentehuis een nieuw plafond, want de mensen werken allemaal thuis. Gelukkig gaat dat door.
En dan over dat thuis werken, heel veel mensen werken thuis en dan ook tegelijkertijd nog de kinderen begeleiden die thuis les krijgen. En zeker in de wat kleinere woningen, is dat een hele opgave. Ik heb daar veel respect voor dat u dit lukt en ook veel sterkte daarbij.
Maar er zijn meer mensen die helemaal alleen thuis zijn, in isolatie, eenzaam, oud, omdat ze bij een risicogroep behoren, geen bezoek ontvangen. En dat is moeilijk, heel moeilijk vaak. En ik roep u allen op, om een beetje aandacht te besteden aan mensen die eenzaam zijn. Een kaartje, een telefoontje of soms te helpen, dat is heel waardevol in deze periode.
Verder weet ik dat veel mensen zich zorgen maken over hun baan, over de financiën, over het bedrijf. En dat is best lastig. Verdiep je in de mogelijkheden voor ondersteuning en maak daar gebruik van. En: deel dit ook met collega's, deel het met andere bedrijven en wees transparant. En zo kun je elkaar ook helpen, wat dat betreft.
En ten slotte wil ik ook heel veel respect uitspreken voor al diegene die in deze lastige dagen hulp verlenen in verpleeghuizen, in ziekenhuizen en thuiszorg. Dat is best zwaar, daar heb ik heel veel respect voor. Heel veel sterkte jullie, het ga jullie allemaal goed.
En, beste Ambachters: Houd vol wat betreft het in acht nemen van de adviezen die we krijgen van de Rijksoverheid. En ik hoop met u, dat we binnen niet al te lange tijd weer in een ander tijdperk komen, van meer ruimte.
Het gaat u allemaal goed."
Buremeester Jan Heijkoop,
vrijdag 17 april 2020
***
Update donderdagmiddag 16 april 2020
Een bewonderenswaardig groot deel van Hendrik-Ido-Ambacht houdt zich goed aan de "coronamaatregelen", zoals minstens 1,5 meter afstand tot elkaar houden en geen groepen vormen. Ook spreken we elkaar netjes aan als het ons stoort dat mensen de regels even niet in acht nemen.
Geeft dat niet het gewenst resultaat, meld dat dan via www.fixi.nl. Kies daar voor de categorie Overlast (groepsvorming, parkeren, dieren, graffiti). Op die manier kunnen we als gemeente direct aan de slag met uw melding. Dankuwel!
***
Update dinsdag 14 april 2020
Met die vlag tonen we onze trots op iedereen die in deze tijden een stap extra zet. De opbrengst van de vlag gaat naar het Rode Kruis. Die organisatie gebruikt het geld in het tegengaan van corona.
Burgemeester Jan Heijkoop: "Ook, of misschien wel juist in deze tijden hebben we behoefte aan symbolen. We hebben de vlag gehesen als symbolische steun aan iedereen die nu nog harder werkt dan anders. Maar ook als symbool van hoop en vertrouwen. Want ik heb er alle vertrouwen in dat we samen corona onder controle zullen krijgen."
Het lied dat u hoort is een deel van het Ambachts volkslied "Waar de Waal stroomt", gezongen door koor Inter Nos. Het verscheen in 1982 op de lp "Waar de Waal stroomt, zingt 't Ambacht".
***
Update vrijdagmiddag 10 april 2020
Het is een bijzondere tijd waarin we leven en jullie merken het allemaal: Kinderen thuis, thuiswerken, afstand houden... Kortom het is heel ingrijpend. Dat geldt voor ons allemaal.
Ook voor ons als gemeente is dat het geval. Zo hebben we van de week voor het eerst een digitale gemeenteraad gehad. Best wennen, maar het is wel nodig. We moesten een aantal zaken bespreken rondom coronavirus en ook het handhaven van de afspraken die gemaakt zijn. Het handhaven van de richtlijnen. En ook al besluiten nemen voor na de coronacrisis. Want de besluiten die we nu nemen, is het werk op dat moment.
Vooral voor jongelui lijkt het best moeilijk te zijn om zich helemaal aan de regels te houden. En daar heb ik wel een beetje begrip voor. Maar er zijn ook jongelui die bewust de grenzen opzoeken en dan treden we toch op. Waarschuwen, maar ook proces-verbaal. En dat is echt belangrijk voor ons allemaal. Dus jongelui en eigenlijk iedereen: Houd je aan de regels en de richtlijnen.
En dan nog een groep waar ik speciaal bij stil wil staan: dat zijn onze hulpverleners. De mensen in de verpleeghuizen, in de ziekenhuizen of de ambulance, de huisartsen, noem maar op, en de politie en er zijn nog veel meer. Die hebben het druk en lopen meer risico maar ze doen ontzettend waardevol werk. Allemaal hebben we respect voor die hulpverleners en ik wens de hulpverleners heel veel sterkte en succes bij hun werk.
En ten slotte: Houd je allemaal aan de regels. Als dat zo is kunnen de parken open blijven en dan kunnen we toch op een bepaalde manier nog een frisse neus halen.
Het ga jullie allemaal goed."
***
Update donderdagmiddag 9 april 2020
We merken dat heel veel mensen de maatregel om thuis te blijven, goed opvolgen. Ondanks het mooie weer afgelopen weekeinde, gingen velen niet op pad. Ook in het aanstaand (paas)weekeinde is het belangrijk om de maatregelen op te volgen en zoveel mogelijk thuis te blijven.
"Een frisse neus halen in de eigen buurt moet kunnen, maar blijf je gezond verstand gebruiken en houd je aan de maatregelen”, zegt voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) Wouter Kolff. In het paasweekeinde wil de Veiligheidsregio opnieuw géén gebieden afsluiten. Ze vertrouwt erop dat mensen de maatregelen ook het komende weekend goed zullen opvolgen. Uiteraard worden gebieden wel afgesloten als het er echt te druk wordt. Zo werd afgelopen weekend in Dordrecht de weg naar de Biesbosch afgesloten, omdat het daar te druk werd en het daardoor niet mogelijk was om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden
.
Controle
Op veel locaties controleren handhavers en politie, ook in het weekend. Daarnaast worden drones en een politiehelikopter ingezet zodat eventuele drukte ook vanuit de lucht gesignaleerd en bekeken kan worden en komt er extra toezicht op het water.
Houd vol!
We roepen iedereen nogmaals op om zich aan de maatregelen te houden. We moeten dit echt nog even volhouden. De komende weken blijven spannend. Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle, blijf elkaar daarom helpen en steunen waar het kan. “Iedereen is nodig om dit virus te verslaan. Blijf het beste in jezelf en anderen naar boven halen, zo houden we het ook op de langere termijn vol”, zegt voorzitter VRZHZ Wouter Kolff.
***
Update dinsdag 7 april 2020
Iedereen kent de 1,5 meter-afstandregel en de meeste inwoners van onze gemeente houden zich eraan. Prima! Toch zijn er nog inwoners die zich er niet aan houden. Zo ging het op zondag 5 april op enkele locaties toch mis: te veel mensen hielden onvoldoende afstand (twee armlengtes) tot elkaar.
“En dus gaan we daar extra controles inzetten de komende tijd”, aldus veiligheidsadviseur Jan Maaskant van de gemeente. “Let wel: mensen mogen best in de parken komen, maar wel altijd op tenminste 1,5 meter afstand van elkaar. Altijd. Het is de enige manier om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.”
Elkaar aanspreken
In Hendrik-Ido-Ambacht zijn inspecteurs op pad om klachten op te volgen, buurtpreventie spreekt overtreders aan en omdat het Baxhuis gesloten is, gaan ook alle jongerenwerkers de straat op om jongeren aan te spreken. “Het is belangrijk jongeren te vertellen dat de kans dat zij ziek worden inderdaad kleiner is, maar dat zij het virus kunnen overdragen op hun omgeving, bijvoorbeeld op hun ouders of oma en opa.” Tot slot spreken politie en Handhaving mensen aan op hun gedrag. Jan: “En inwoners mogen elkaar ook gerust aanspreken.
Nog geen boetes
Tot maandagochtend waren er nog geen boetes uitgedeeld (“Dat past bij een gemeente als Hendrik-Ido-Ambacht, we gaan eerst met elkaar het gesprek aan”, zegt Jan), maar dat kan bij herhaling van overtredingen zomaar veranderen. Jan: “Politie en Handhaving maken hun eigen keuzes bij het al dan niet uitdelen van een boete, dat is wettelijk zo geregeld.” Een boete voor een volwassene bedraagt € 400 en voor een ondernemer € 4.000. "Maar”, benadrukt Jan, “het overgroot deel van de mensen houdt zich gelukkig wel heel goed aan de regels.”
***
Update zaterdagavond 4 april 2020
Gisteren is een nieuwe noodverordening van kracht gegaan, de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid van 3 april 2020. De vorige noodverordening is daarmee ingetrokken.
Eén van de veranderingen ten opzichte van de vorige noodverordening is artikel 2.2. Daar is de term “publieke ruimte” weggelaten, waardoor de noodmaatregel op meer situaties van toepassing is. Ook bijeenkomsten buiten de publieke ruimte vallen nu onder de noodverordening. Zo kan bijvoorbeeld worden opgetreden tegen feestjes in (studenten)huizen, garages, loodsen en dergelijke. Ook bij elkaar geparkeerde auto's met mensen daarin wordt gezien als een bijeenkomst. Ook daar kan nu tegen opgetreden worden. Wie met meer dan 2 personen in een auto of ander voeruig zit, is strafbaar en kan beboet worden. (Tenzij de personen in dezelfde woning wonen).
De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand tot een ander houden als we niet samen in een woning wonen.
De Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid van 3 april 2020
***
Update vrijdagmiddag 3 april 2020
***
Update donderdagmiddag 2 april 2020
De gemeenteraad vergadert, ook in deze tijden, om de democratische besluitvorming door te laten gaan. Dit doet de raad op afstand. De raadsleden vergaderen dus vanuit huis. U kunt de vergaderingen via http://hendrikidoambacht.raadsinformatie.nl volgen.
Maandag 6 april begint de raadsvergadering om 19.00 uur. U kunt deze vergadering beluisteren via deze link https://hendrikidoambacht.raadsinformatie.nl/. Deze vergadering is zonder beeld. Om 20.00 uur kunt u de opiniërende vergadering volgen met beeld en geluid via dezelfde link. U ziet de raadsleden vanuit de huissituatie met elkaar vergaderen.
Dinsdag 7 april om 19.00 uur vinden de besluiten plaats. Ook deze vergadering is te beluisteren, de directe link is https://hendrikidoambacht.raadsinformatie.nl/. Ook deze vergadering is dus zonder beeld.
***
Update woensdagmiddag 1 april 2020
Nieuwe regionale noodverordening
Sinds vandaag is de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid van 1 april 2020 van kracht. De vorige noodverordening is daarmee ingetrokken.
***
Update woensdagochtend 1 april
Openingstijden publieksbalies verder aangepast
Met ingang van maandag 6 april zijn de publieksbalies in het gemeentehuis gesloten op woensdag en vrijdag.
De publieksbalies zijn open op
maandag 14.00 tot 19.30 uur | dinsdag 9.00 - 12.00 uur | donderdag 8.30 - 15.00
- Heeft u verkoudheidsklachten, kom dan niet naar het gemeentehuis.
- We nemen alleen de meest belangrijke zaken in behandeling, op afspraak. Het gaat om: Aangifte geboorte | Aangifte huwelijk/partnerschap binnen 3 weken voor de wettelijke plechtigheid | Inschrijving vanuit buitenland | Aanvraag paspoort korter dan 1 maand geldig | Aanvraag identiteitskaart korter dan 1 maand geldig | Aanvraag rijbewijs bij geldigheid korter dan 1 maand | Aanvraag voorrang op een woning (afspraak na telefonisch contact) | Aanvraag verklaring omtrent gedrag voor een nieuwe baan binnen 6 weken.
- Heeft u iets anders nodig van onze gemeentewinkel, stel uw bezoek dan uit of regel het via deze website. Niet alle producten zijn op dit moment leverbaar.
- Het geboorteloket in Albert Schweitzer ziekenhuis is gesloten. U kunt geboorte-aangifte online doen met DigiD en op afspraak via 14 078 doen in het gemeentehuis.
- Huwelijken: bruidspaar, maximaal 4 getruigen en eventueel aangevuld met 4 ouders. Dit geldt tot maandag 1 juni 2020.
- Uitvaarten: maximaal 30 mensen mogen aanwezig zijn, catering is niet mogelijk, houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Neem voor meer informatie contact op met team begraafplaatsen via (078) 770 2770 of begraafplaats@h-i-ambacht.nl
- Geen spreekuren van Sociaal Wijkteam, Jeugdteam, Bureau Sociaal Raadslieden en Sociale Dienst Drechtsteden/Schulphulpverlening. Ook de inloop voor de JGZ (consultatiebureau) gaat niet door. Meer info via bit.ly/sophiaspreekuur-corona.
- Het Baxhuis is gesloten, kijk voor meer info op www.jongerenwerkhia.nl
Meldpunt Openbare Ruimte/Fixi
Onze dienstverlening bij problemen aan de openbare ruimte (gat in de weg, verstopte straatkolk, zwerfafval en dergelijke) blijft behouden. Is er dus een probleem aan stoep, straat of park, meld het dan via www.fixi.nl.
Afvalinzameling via HVC
HVCGroep doet er alles aan om de dienstverlening door te laten lopen. Er is een toename van huishoudelijk afval. Probeer niet teveel afval te maken in deze tijd, blijf het afval goed scheiden en breng even geen extra spullen weg.
- Afval wordt opgehaald volgens de normale dienstregeling
- De Milieustraat is volgens de normale openingstijden open, maar het is er deze dagen zeer druk dus u moet rekening houden met wachttijden. Als het kan, stel uw bezoek dan uit. Breng geen producten met een verhoogd brandrisico, zoals elektrische apparaten, chemisch afval (verf) en matrassen
- Kijk voor meer informatie op de speciale pagina van www.hvcgroep.nl
Openbaar vervoer
- Kijk voor aangepaste dienstverlening door Waterbus op www.waterbus.nl
- Kijk voor aangepaste dienstverlening door Qbuz op www.qbuzz.nl/dmg
- Wijkhoppers rijden niet, de Drechthopper alleen bij medische noodzaak of een andere zeer urgente reden. Meer info: www.socialedienstdrechtsteden.nl.
Sociale Dienst Drechtsteden
Ook Sociale Dienst Drechtsteden heeft zijn dienstverlening aangepast:
- Werkplein: sinds donderdag 19 maart kunt u tussen 08.30 - 12.00 uur op het Werkplein terecht voor spoedgevallen, maar alleen als u geen verkoudheidsklachten heeft. Komt u voor zo'n spoedgeval, dan houdt u zich aan de bekende maatregelen.
- Post kunt u niet meer persoonlijk afgeven bij de Sociale Dienst. Doe de post in de brievenbus voor de ingang, Spuiboulevard 298 in Dordrecht.
- Wmo-huisbezoeken gaan niet door, contact met uw contactpersoon gaat via de telefoon.
- Klantenservice: 078 770 8910 op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 15.00 uur, via Facebooken via het vragenformulier op www.socialedienstdrechtsteden.nl
Sociale Dienst Drechtsteden is misschien minder goed bereikbaar. Actuele informatie vindt u op www.socialedienstdrechtsteden.nl/nieuws.
***
Update dinsdagavond 31 maart 2020
Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn sinds 15 maart maatregelen genomen. De maatregelen die tot 6 april golden, zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Premier Rutte maakte dit vanavond 31 maart bekend. "We realiseren ons dat we veel van mensen vragen. Maar het is echt nodig." aldus Rutte.
Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.
De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.
Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal. "Blijf thuis, ga niet reizen door het land." Een week voor 28 april wordt een besluit genomen voor de periode tot na 28 april. De premier waarschuwde wel dat de maatregelen niet meteen na die datum opgeheven worden: "Maak geen plannen voor de meivakantie."
Premier Rutte roept iedereen om samen de coronacrisis te bestrijden, en elkaar te helpen. "Wees aardig en begripvol voor elkaar. Klop een keer op het raam bij de buren." Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.
***
Update dinsdagochtend 31 maart 2020
In de regio Zuid-Holland Zuid zijn per 1 april 2020 de sanitaire voorzieningen van recreatieparken, campings, jachthavens enzovoort. gesloten. Hierdoor is het niet meer mogelijk om als toerist gebruik te maken van deze voorzieningen. Ook is recreatief nachtverblijf verboden. Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: "Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zien we ons gedwongen om deze maatregel te nemen. Ook al voelt het tegenstrijdig, we willen in deze tijd toerisme zoveel mogelijk voorkomen."
Ook de verhuur van campingplaatsen en andere vormen van nachtverblijf is per 1 april 2020 niet meer toegestaan zolang de noodverordening geldt. Voorzitter Wouter Kolff: "De kans op besmetting wordt groter als we deze locaties niet sluiten. Ik roep mensen op om vooral thuis te blijven. Volg de maatregelen en adviezen van het RIVM op. Ik kan het niet genoeg blijven herhalen."
Een uitzondering geldt voor hotels, permanente bewoning, vaste standplaatsen en gebruik door seizoenarbeiders, als die recreatiewoningen over eigen sanitair beschikken. Voorzitter Wouter Kolff wil daar nog aan toevoegen: "Ook als u een vaste plek op een camping huurt, vragen we u om thuis te blijven en voorlopig geen gebruik te maken van uw vaste locatie. We werken als hulpdiensten en gemeenten intensief samen om corona te bestrijden. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Daar hebben we onze inwoners bij nodig. Help elkaar door u aan de regels te houden."
Een van de richtlijnen is dat groepsvorming verboden is. Een groep is 3 or meer personen die geen 1,5 meter afstand tot elkaar bewaart. Uitzondering hierop zijn spelende kinderen en mensen die samen een huishouden vormen. Maakt u zich zorgen om een groep mensen in de buitenlucht, spreek hen dan op gepaste wijze en afstand aan. Wilt u contact met de politie over een groep mensen, neem dan contact op met de politie via 0900 - 8844.
Ouders moeten binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen in de gemeente waar hun kind is geboren. Dat kan nu ook online met DigiD, 24 uur per dag, op onze pagina Geboorteaangifte.
***
Update vrijdagmiddag 27 maart 2020
"Beste mensen,
We beleven moeilijke tijden op dit moment, nu het coronavirus zich zo verspreid. Wereldwijd, maar ook in onze gemeente.
Ik weet dat velen van u zich zorgen maken. Zorgen om de eigen gezondheid, of van geliefden. Zorgen maken ook over hun baan, schoolexamens en ik weet ook dat veel mensen zich eenzaam voelen, nu ze vooral thuis moeten blijven.
En ik wil jullie, ik wil u, een hart onder de riem steken.Probeer dit vol te houden zo. Help elkaar om deze tijd door te komen. En ook: Laten we ons allemaal aan de regels houden van afstand en op een gegeven moment zoveel mogelijk thuis te blijven.
Ten slotte wil ik iedereen bedanken -de hulpverleners, winkeliers, noem maar op- die een bijdrage leveren, zodat alles goed verloopt. Ook de vrijwilligers die elkaar helpen, maar ook gewoon mensen in het algemeen die elkaar helpen. Ik zie een mooie kant naar boven komen bij veel Ambachters.
Ik wens u, ondanks alle zorgen, heel veel sterkte de komende tijd en ik hoop dat we met elkaar deze crisis op een goede wijze tot een einde kunnen brengen.
Dankuwel."
***
Update donderdag 26 maart 2020
De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (Wouter Kolff) kondigt de derde noodverordening aan. Vanzelfsprekend komen de eerdere twee hiermee te vervallen. In de nieuwe noodverordening zijn alle nieuwe maatregelen over de bestrijding van het coronavirus, die tijdens de persconferentie van maandag 23 maart naar buiten zijn gebracht, verwerkt. Dit is toegepast op de specifieke situatie in de regio Zuid-Holland Zuid. Voorzitter Wouter Kolff: ‘’Het is echt van levensbelang dat zo min mogelijk mensen ziek worden én dat de intensive care-capaciteit niet overbelast raakt. Ik ben er trots op dat de meeste mensen uit de regio de maatregelen goed opvolgen. Daar wil ik graag mijn waardering voor uitspreken, want ik weet hoe lastig het soms is. Ik roep iedereen dringend op om mee te doen en de maatregelen en adviezen nauwgezet op te volgen. Voor diegenen die de maatregelen aan hun laars blijven lappen, geldt dat we stevig zullen handhaven.”
Evenementen en samenkomsten
Evenementen met een vergunnings- en meldplicht worden verboden tot 1 juni 2020. Daarnaast zijn alle overige samenkomsten verboden, waarbij enkele uitzonderingen worden gemaakt die door de Rijksoverheid verder zijn toegelicht. (Zie toelichting Rijksoverheid). Deze uitzonderingen gelden alleen als wordt voldaan aan de hygiënemaatregelen én een afstand van 1,5 meter.
Sluiten casino’s en contactberoepen
Casino’s, speelhallen en vergelijkbare instellingen moeten hun deuren sluiten. Dit geldt ook voor zaken waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend. Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen is verboden, voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Denk hierbij aan masseurs, kappers, nagelstylisten, escort-services en rijinstructeurs. Een uitzondering geldt voor de behandeling van (para) medische beroepen, als daar een medische indicatie voor bestaat en de hygiënevereisten opgevolgd worden.
Groepsvorming
Groepsvorming is verboden in de volledige openbare ruimte in regio ZuidHolland Zuid. Als men zich daar op bepaalde locaties structureel niet aan houdt, kan dat leiden tot afsluiting. Onder een groep verstaat het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 meter houden. Op meer dan twee personen kan dus gehandhaafd worden. Er is geen sprake van groepsvorming als het gaat om personen die een gezamenlijk huishouden vormen. Daarnaast is ook geen sprake van groepsvorming als kinderen tot en met 12 jaar samenspelen onder toezicht van een of meerdere ouders. De ouders moeten dan wel weer onderling 1,5 meter afstand van elkaar bewaren.
Winkels, markten en vakantieparken
Winkels moeten gesloten worden en openbaar vervoer beëindigd als er geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstand. Dit geldt ook voor vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden. Grote drukke markten blijven verboden. Alleen kleine, bestaande markten kunnen doorgaan met maximaal 10 kramen. Daar mogen alleen levensmiddelen verkocht worden. Deze maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. Wouter Kolff: ‘’Met deze maatregelen hopen we de verdere verspreiding van het coronavirus in te perken. Alleen samen krijgen we corona onder controle."
***
Update maandagavond 23 maart 2020
Maandag 23 maart nam het kabinet aanvullende maatregelen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.
De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:
- Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar.
- Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek zijn.
- Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook die met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
- Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
- Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
- Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
- Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat maatregelen genomen moeten worden om mensen 1,5 meter afstand tot elkaar te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
- Voorzitters van de Veiligheidsregio's, in ons geval de heer Kolff, ook burgemeester van Dordrecht, kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
- Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
- De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen voorzitters van de Veiligheidsregio's, in ons geval de heer Kolff, ook burgemeester van Dordrecht, de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Zij kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd. Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina van de Rijksoverheid met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.
De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.
Deze informatie op www.rijksoverheid.nl
Meer informatie van de Rijksoverheid over corona: www.rijksoverheid.nl/corona.
Als gevolg van deze maatregelen, gaan veel geplande bijeenkomsten niet door. Eerder noemden we al de
- de commissievergadering van 17 maart
- de Landelijke Opschoondag op 21 maart
- de Landelijke Compostdag op 28 maart
- de Lunchbijeenkomst Inkoop en Aanbesteding op 31 maart.
Onder de bijeenkomsten die nu ook niet door kunnen gaan, zijn:
- de feestelijke opening van Den Brommert door het Historisch Genootschap op 25 april,
- de festiviteiten op Koningsdag. 27 april,door Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana
- Dodenherdenking op 4 mei door het 4&5 mei-comité.
- Avondvierdaagse van 25 t/m 28 mei
- Bevrijdingdagfestiviteiten op 5 mei door het 4&5 mei-comité.
- Bolidt Inner Circle Run 18 juni
***
Updates zondagmiddag 22 maart 2020
Vandaag is bekend geworden dat een 46-jarige inwoner van Hendrik-Ido-Ambachte positief getest is op het coronavirus. Dit is de eerste bekende besmetting in onze gemeente. Burgemeester Jan Heijkoop: "Hiermee heeft Hendrik-Ido-Ambacht niet langer alleen te maken met de maatregelen tegen corona, maar nu helaas ook met corona zelf. Ik wens de zieke en degenen die hem lief en dierbaar zijn veel sterkte voor de komende tijd."
De burgemeester doet nogmaals een oproep: "Ambachters, houdt u zich toch vooral aan de veiligheidsmaatregelen. Alleen daarmee kunnen we verspreiding zoveel mogelijk voorkomen."
Vandaag zond de Rijksoverheid via NL-Alert een noodmelding uit aan alle Nederlanders. Hierin wordt opgeroepen om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden en thuis te blijven als u ziek of verkouden bent.
***
Update vrijdagmiddag 20 maart 2020
- Scholen en kinderdagopvang zijn gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. In sommige gevallen is noodopvang mogelijk.
- Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk, maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis.
- Bewoners van alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg mogen geen bezoek meer ontvangen. Dit om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Instellingen kunnen, voor inwoners die in de stervensfase zijn, een uitzondering maken.
- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn afgelast. Dit geldt ook voor locaties zoals musea, sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en markten.
- Werk zoveel mogelijk vanuit huis. Is dat niet mogelijk, probeer dan fysiek contact met anderen te mijden. Spreid bijvoorbeeld de werktijden.
- Houd waar mogelijk 1,5 meter, 2 armlengtes, afstand van elkaar. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, of als u een bekende tegenkomt in de buitenlucht. Info hierover geeft Rijksoverheid.
- Bent u 70-plusser of hebt u een verminderde weerstand? Beperk dan uw fysieke sociale contacten zoveel mogelijk. (Video)Bellen kan een alternatief zijn.
- Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met uw huisarts als de klachten verergeren. Moet u in isolatie of quarantiane blijven, dan heeft u misschien iets aan de folder Omgaan met stressreacties tijdens isolatie of quarantaine.
Informatie over corona en maatregelen daartegen vindt u op www.rijksoverheid.nl/corona.
Heel wat mensen kunnen extra hukp gebruiken in deze tijden. Een van die groepen is zonder meer de groep Ambachtse mantelzorgers. Aan hen bieden we, samen met Mee Plus, deze informatie:
MEE Mantelzorg
Heeft u vragen of zorgen, bel dan de MEEmantelzorglijn: 078 206 32 02 of mail aan mantelzorg@meeplus.nl. Samen met u zoekt MEE Mantelzorg naar de beste oplossing voor uw vraag of probleem.
Sociaal Team
Heeft u vragen of zorgen bel dan het Sociaal Team: 078 - 682 24 16 of stel uw vraag via www.sophia.nl. Ook de medewerker van het sociaal team zal met u kijken naar de beste oplossing voor uw vraag of probleem.
HiP
ipHelpt blijft in deze tijd bereikbaar. In Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht staan ruim 100 vrijwilligers klaar die graag even helpen met boodschappen doen, een pakket ophalen bij de voedselbank, vervoer naar arts of ziekenhuis of een ander dringend klusje dat niet kan wachten. Belt u met uw vraag naar 078 780 23 42 of plaats de vraag op de site van HIP: www.hipvanatotz.nl Voor mensen zonder internet is de helpdesk in deze tijd langer open: HiP is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur.
BBV (Blije Borgh Vrijwilligers) / maaltijdvoorziening
Het restaurant in de Blije Borgh is tijdelijk gesloten maar het bezorgen van de maaltijden gaat gewoon door. Hier kan ook gebruik van worden gemaakt door mensen die nog niet bekend zijn bij de Blije Borgh. Aanmelden via Margreet Heijweege, telefoon: 078 681 33 55.
BBV / Belcirkel De Blije Borgh
Vrijwilligers hebben een telefooncirkel opgezet waarbij ze mensen bellen die graag even willen praten. Als u zich opgeeft, wordt u van maandag tot en met vrijdag iedere dag 1 x gebeld. Aanmelden via Margreet Heijweege, telefoon: 078 681 33 55. In urgente gevallen kunt u ook gebruikmaken van de Blije Borgh Vrijwilligers voor het doen van een boodschapn of andere urgente zaken die niet kunnen wachten.
Alle locaties voor dagbesteding zijn nu gesloten, maar de meeste organisaties (zoals alle vestigingen van de Blije Borgh en ook zorgboerderij Het Gewone Huis) houden telefonisch contact met hun cliënten en mantelzorgers. Is dit bij u niet het geval, maar zou u dat wel willen? MEE kan dan kijken wat het voor u kan doen. Bel MEE via telefoonnummer: 078 206 32 02.
Rode Kruis en Ready2Help
Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070 445 58 88. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
Mantelzorg.nl
Als mantelzorger wilt u weten waar u rekening mee moet houden in de zorg voor uw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Veel informatie en antwoorden op vragen die MEE Plus krijgt, vindt u op de website www.mantelzorg.nl.
Zorgt u voor iemand die in isolatie of quarantiane verblijft, dan hebben die persoon en u misschien iets aan de folder Omgaan met stressreacties tijdens isolatie of quarantaine.
***
Update donderdagmiddag 19 maart 2020
- Heeft u verkoudheidsklachten, kom dan niet naar het gemeentehuis.
- We nemen alleen de meest belangrijke zaken in behandeling, op afspraak. Het gaat om: Aangifte geboorte | Aangifte huwelijk/partnerschap binnen 3 weken voor de wettelijke plechtigheid | Inschrijving vanuit buitenland | Aanvraag paspoort korter dan 1 maand geldig | Aanvraag identiteitskaart korter dan 1 maand geldig | Aanvraag rijbewijs bij geldigheid korter dan 1 maand | Aanvraag voorrang op een woning (afspraak na telefonisch contact) | Aanvraag verklaring omtrent gedrag voor een nieuwe baan binnen 6 weken.
- Heeft u iets anders nodig van onze gemeentewinkel, stel uw bezoek dan uit of regel het via deze website.
- Het geboorteloket in Albert Schweitzer ziekenhuis is gesloten, geboorte-aangifte kunt u op afspraak doen in het gemeentehuis.
- Huwelijken: bruidspaar, maximaal 4 getruigen en eventueel aangevuld met 4 ouders.
- Uitvaarten: maximaal 30 mensen mogen aanwezig zijn, catering is niet mogelijk, houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Neem voor meer informatie contact op met team begraafplaatsen via (078) 770 2770 of begraafplaats@h-i-ambacht.nl
- Geen spreekuren van Sociaal Wijkteam, Jeugdteam, Bureau Sociaal Raadslieden en Sociale Dienst Drechtsteden/Schulphulpverlening. Ook de inloop voor de JGZ (consultatiebureau) gaat niet door. Meer info via bit.ly/sophiaspreekuur-corona.
- Geannuleerd zijn ook: de weekmarkten, de Landelijke Compostdag, de Landelijke Opschoondag, de commissievergadering van 17 maart, de Lunchbijeenkomst Inkoop en Aanbesteding op 30 maart
- Het Baxhuis is gesloten, kijk voor meer info op www.jongerenwerkhia.nl
Meldpunt Openbare Ruimte/Fixi
Onze dienstverlening bij problemen aan de openbare ruimte (gat in de weg, verstopte straatkolk, zwerfafval en dergelijke) blijft behouden. Is er dus een probleem aan stoep, straat of park, meld het dan via www.fixi.nl.
Afvalinzameling via HVC
HVCGroep doet er alles aan om de dienstverlening door te laten lopen. Er is een toename van huishoudelijk afval. Probeer niet teveel afval te maken in deze tijd, blijf het afval goed scheiden en breng even geen extra spullen weg.
- Afval wordt opgehaald volgens de normale dienstregeling
- De Milieustraat is volgens de normale openingstijden open, maar het is er deze dagen zeer druk dus u moet rekening houden met wachttijden. Als het kan, stel uw bezoek dan uit. Breng geen producten met een verhoogd brandrisico, zoals elektrische apparaten, chemisch afval (verf) en matrassen
- Kijk voor meer informatie op de speciale pagina van www.hvcgroep.nl
Openbaar vervoer
- Kijk voor aangepaste dienstverlening door Waterbus op www.waterbus.nl
- Kijk voor aangepaste dienstverlening door Qbuz op www.qbuzz.nl/dmg
- Wijkhoppers rijden niet, de Drechthopper alleen bij medische noodzaak of een andere zeer urgente reden. Meer info: www.socialedienstdrechtsteden.nl.
Sociale Dienst Drechtsteden
Ook Sociale Dienst Drechtsteden heeft zijn dienstverlening aangepast:
- Werkplein: sinds donderdag 19 maart kunt u tussen 08.30 - 12.00 uur op het Werkplein terecht voor spoedgevallen, maar alleen als u geen verkoudheidsklachten heeft. Komt u voor zo'n spoedgeval, dan houdt u zich aan de bekende maatregelen.
- Post kunt u niet meer persoonlijk afgeven bij de Sociale Dienst. Doe de post in de brievenbus voor de ingang, Spuiboulevard 298 in Dordrecht.
- Wmo-huisbezoeken gaan niet door, contact met uw contactpersoon gaat via de telefoon.
- Klantenservice: 078 770 8910 op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 15.00 uur, via Facebooken via het vragenformulier op www.socialedienstdrechtsteden.nl
Sociale Dienst Drechtsteden is misschien minder goed bereikbaar. Actuele informatie vindt u op www.socialedienstdrechtsteden.nl/nieuws.
***
Update dinsdagmiddag 17 maart 2020
Vandaag is landelijk een eenduidige noodverordening voor alle 25 veiligheidsregio's vastgesteld. Voor onze regio, Zuid-Holland-Zuid, is dat de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Deze nieuwe noodverordening vervangt de voorgaande. Meer informatie vindt u op de website van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: www.zhzveilig.nl.
Vragen en Antwoorden over Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.
De Sociale Dienst Drechtsteden heeft zijn dienstverlening aangepast:
- Werkplein: sinds donderdag 19 maart kunt u tussen 08.30 - 12.00 uur op het Werkplein terecht voor spoedgevallen, maar alleen als u geen verkoudheidsklachten heeft. Komt u voor zo'n spoedgeval, dan houdt u zich aan de bekende maatregelen.
- Post kunt u niet meer persoonlijk afgeven bij de Sociale Dienst. Doe de post in de brievenbus voor de ingang, Spuiboulevard 298 in Dordrecht.
- Wmo-huisbezoeken gaan niet door, contact met uw contactpersoon gaat via de telefoon.
- Klantenservice: 078 770 8910 op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 15.00 uur, via Facebooken via het vragenformulier op www.socialedienstdrechtsteden.nl
Door bovenstaande maatregelen kan Sociale Dienst Drechtsteden minder goed bereikbaar zijn. Actuele informatie vindt u op www.socialedienstdrechtsteden.nl/nieuws.
***
Update dinsdagochtend 17 maart 2020
Ook het Ambachts bedrijfsleven heeft te maken met de gevolgen van corona en de maatregelen ertegen. Initiatieven en regelingen om de gevolgen ervan te beperken, hebben we gebundeld op www.h-i-ambacht.nl/coronaenambachtseondernemers.
HVC Groep doet er alles aan om de dienstverlening door te laten lopen.
- Afval wordt opgehaald volgens de normale dienstregeling
- De Milieustraat is volgens de normale openingstijden open, maar het is er deze dagen zeer druk dus u moet rekening houden met wachttijden. Als het kan, stel uw bezoek dan uit. Breng even geen producten met een verhoogd brandrisico, zoals elektrische apparaten, chemisch afval (verf) en matrassen.
- Kijk voor meer informatie op de speciale pagina van www.hvcgroep.nl
Zoals altijd mag op de toegestane locaties buiten gespeeld en gesport worden. Probeer ook hier lichamelijk contact te vermijden, speel alleen of in kleine groepjes.
De sportvelden van de sportclubs blijven verboden terrein voor onbevoegden.
Wijkhoppers rijden niet, de Drechthopper alleen als er sprake is van een medische noodzaak of een andere zeer urgente reden. Meer informatie vindt u op de website van Sociale Dienst Drechtsteden.
***
Update maandagmiddag 16 maart 2020
We weten inmiddels meer over de uitwerking van de maatregelen in de strijd tegen corona:
- Publieksbalies gemeentehuis: Alleen de meest urgente zaken nemen we in behandeling, u wordt alleen op afspraak geholpen.>
- Het geboorteloket in Albert Schweitzer ziekenhuis is gesloten, geboorte-aangifte kunt u op afspraak doen in het gemeentehuis.
- Huwelijken: bruidspaar, maximaal 4 getruigen en eventueel aangevuld met 4 ouders.
- Uitvaarten: maximaal 30 mensen mogen aanwezig zijn, catering is niet mogelijk, houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Neem voor meer informatie contact op met team begraafplaatsen via (078) 770 2770 of begraafplaats@h-i-ambacht.nl
- Geen spreekuren van Sociaal Wijkteam, Jeugdteam, Bureau Sociaal Raadslieden en Sociale Dienst Drechtsteden/Schulphulpverlening. Ook de inloop voor de JGZ (consultatiebureau) gaat niet door. Meer info via bit.ly/sophiaspreekuur-corona.
- Geannuleerd zijn:de Landelijke Compostdag, de Landelijke Opschoondag, de commissievergadering van 17 maart, de Lunchbijeenkomst Inkoop en Aanbesteding op 30 maart
- Het Baxhuis is gesloten.
Bovenstaand is aanvulling op het bericht van vrijdag 13 maart: Dienstverlening aangepast om coronavirus.
***
Update zondagavond 15 maart 2020
Nieuwe maatregelen
Sinds maandag 16 maart zijn kinderopvang en onderwijs gesloten. Docenten organiseren onderwijs op afstand, waarbij eindexamenleerlingen prioriteit hebben. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten sinds zondag 15 maart 18.00 uur. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
In deze tijd wordt veel gevraagd van mensen die werken bij bijvoorbeeld hulpdiensten, in de transportsector en in de voedselvoorziening, dus de mensen met cruciale beroepen en/of betrokken bij vitale processen:
- Blijf alleen wanneer u klachten en koorts hebt, thuis. Overleg zo nodig met uw werkgever. Heeft u kinderen in de schoolgaande leeftijd, dan kunt u gebruik maken van kinderopvang in de eigen school of kinderopvang.
- Reis niet naar het buitenland.
De Rijksoverheid biedt hulp aan ondernemers die in de problemen komen of dreigen te komen. Denk aan werktijdverkorting, uitstel van betaling aan de Belastingdienst en de verruiming van de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die in de problemen komen omdat klanten annuleren en/of hun ondwerneming tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Het Adviesteam van de Kamer van Koophandel helpt u graag verder. U kunt het team op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur bellen via 0800 2117.
Nog altijd geldt:
- Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
- Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
- Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
- Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.
- Was uw handen regelmatig.
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg.
- Vermijd handcontact met een ander (schud dus geen handen).
In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 maart is bevestigd dat zes inwoners van Zuid-Holland Zuid positief getest zijn op besmetting met het coronavirus. Het betreft drie personen uit de Hoeksche Waard, één uit Zwijndrecht, één uit Hardinxveld-Giessendam en één uit Molenlanden. Al deze patiënten maken het goed en verblijven in thuisisolatie.Het totaal aantal positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid komt daarmee op achttien. Eén inwoner van de Hoeksche Waard is na besmetting overleden. Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werd opgeschaald naar GRIP-4 na bekendmaking van de ingrijpende landelijke maatregelen om het coronavirus te bestrijden.
Ook wij roepen iedereen in Hendrik-Ido-Ambacht, regio Zuid-Holland-Zuid en het hele land op de genoemde maatregelen na te leven. Voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid Wouter Kolff: ,,Om het coronavirus in ons land en ook in onze regio zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn forse maatregelen nodig die ons allemaal treffen. Ik reken op de wijsheid en verantwoordelijkheid van onze inwoners en ondernemers. We zijn allemaal nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken, met als voornaamst doel te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt. Let daarbij alstublieft goed op elkaar en houd vooral oog voor ouderen en kwetsbaren.”
Kolff heeft voor Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid een noodverordening afgekondigd zodat de politie kan optreden tegen mensen die de genomen maatregelen niet naleven. Politie en de gemeenten in Zuid-Holland-Zuid werken daarin samen. Meer informatie over de noodverordening vindt u op zhzveilig.nl.
In Nederland zijn inmiddels meer dan 1000 besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM vindt u een overzicht van de actuele situatie in Nederland.>
Het virus verspreidt zich over de hele wereld. Reizen naar het buitenland is moeilijk, en wordt naar sommige landen afgeraden. Bezoek de webiste Nederland Wereldwijd voor eventuele gevolgen voor uw reisplannen.
Rijksoverheid heeft een pagina met meer informatie over het coronavirus: www.rijksoverheid.nl/coronavirus. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351 (dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur.)
Update vrijdagmiddag 13 maart 2020
Dienstverlening aangepast om coronavirus
Sinds maandag 16 maart is de dienstverlening van onze gemeente anders dan normaal. Daarmee volgen we de aangescherpte maatregelen rond het coronavirus. Dit betekent:
- Heeft u verkoudheidsklachten, kom dan niet naar het gemeentehuis.
- De publieksbalies zijn gesloten op woensdag, andere openingstijden blijven gelijk. Tijdens de openingstijden is de bezetting minimaal.
- We nemen alleen de meest belangrijke zaken in behandeling, op afspraak. Het gaat om: Aangifte geboorte | Aangifte huwelijk/partnerschap binnen 3 weken voor de wettelijke plechtigheid| Inschrijving vanuit buitenland | Aanvraag paspoort korter dan 1 maand geldig | Aanvraag identiteitskaart korter dan 1 maand geldig | Aanvraag rijbewijs bij geldigheid korter dan 1 maand | Aanvraag voorrang op een woning(afspraak na telefonisch contact) | Aanvraag verklaring omtrent gedrag voor een nieuwe baan binnen 6 weken.
- Heeft u iets anders nodig van onze gemeentewinkel, stel uw bezoek dan uit of regel het via deze website.
- Hebben we een niet-urgente afspraak met u gemaakt, dan verzetten we die afspraak in overleg met u.
- Het voltrekken van geplande huwelijken gaat vooralsnog door. Ook begrafenissen gaan door.
- De weekmarkten gaan niet door.
Deze maatregelen gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april 2020.
***
Het RIV heeft een pagina met meer informatie over het coronavirus: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351. Reizigers, werkgevers, ondernemers, medici en mensen die werken in onderwijs/kinderopvang vinden specifieke informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.
***
Update donderdag 12 maart 2020
In Zuid-Holland-Zuid zijn in totaal acht inwoners positief getest op het coronavirus. Een 86-jarige inwoner van de Hoeksche Waard overleed op 6 maart na besmetting met het coronavirus. Vijf inwoners van Hardinxveld-Giessendam en één van de Hoeksche Waard zitten in thuisisolatie. De school waarop betrokken kinderen zitten is geïnformeerd. Een patiënt ligt in het Alberst Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.
Wat kan ik zelf doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?
Sinds vandaag, 12 maart, geldt voor iedereen in Nederland:
- Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden: blijf thuis en mijdsociale contacten. Bel uw huisarts als de klachten verergeren.
- Bijeenkomsten van meer dan 100 personen worden afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
- Werk vanuit huis. Kan dit niet, spreid dan de werktijden met uw collega's.
- Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand.
- Bent u oudere en/of heeft u een verminderde weerstand, beperk dan deelname aan het sociaal leven. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.
Zorgpersoneel en personeel dat werkt aan vitale processen
In deze tijd wordt veel gevraagd van zorgpersoneel en personeel in vitale processen:
- Blijf alleen als u klachten en koorts hebt, thuis. (Overleg zo nodig met uw werkgever.)
- Reis niet naar het buitenland.
Scholen en universiteiten
- Scholen in het primair en voortgezet onderwijs blijven open. Natuurlijk gelden hier wel de hygiënemaatregelen: schud geen handen, was regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
- Kinderopvanglocaties blijven geopend. Kinderen en jongeren vormen niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
- b>Hogescholen en universiteiten: grootschalige bijeenkomsten, zoals hoorcolleges worden beperkt: onderwijsinstellingen wordt verzocht onderwijs op afstand te verzorgen.
Websites en landelijk informatienummer
Het RIVM heeft een pagina met meer informatie over het coronavirus: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351. Reizigers, werkgevers, ondernemers, medici en mensen die werken in onderwijs/kinderopvang vinden specifieke informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.
***
Update dinsdag 10 maart 2020
In Zuid-Holland-Zuid zijn in totaal zeven inwoners positief getest op het coronavirus. Een 86-jarige inwoner van de Hoeksche Waard overleed op 6 maart na besmetting met het coronavirus. Vijf inwoners van Hardinxveld-Giessendam en één van de Hoeksche Waard zitten in thuisisolatie. De school waarop betrokken kinderen zitten is geïnformeerd.
Noord-Brabant
In verband met de verspreiding van het virus in Brabant is inwoners van die provincie geadviseerd om tot en met maandag 16 maart zoveel als thuis te werken. In onze regio (Drechtsteden) werken veel mensen die in Brabant wonen en wonen veel mensen die in Brabant werken. Werkgevers wordt gevraagd thuiswerken mogeljk te maken. Werkt u in Brabant of moet u voor uw werk in Brabant zijn? Overleg dan met uw werkgever. Meer informatie over de situatie in Brabant vindt u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-de-situatie-in-noord-brabant.
Websites en landelijk informatienummer
Het RIVM heeft een pagina met meer informatie over het coronavirus: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351. Reizigers, werkgevers, ondernemers, medici en mensen die werken in onderwijs/kinderopvang vinden specifieke informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.
Wat kan ik zelf doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen, zijn dezelfde maatregelen die u neemt tegen alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert:
- Schud geen handen
- Was uw handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi die na gebruik direct weg
***
Update vrijdag 6 maart 2020
De 86-jarige man uit de Hoeksche Waard die onlangs in het Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam) werd opgenomen en het coronavirus bleek te dragen, is vandaag overleden. In onze regio (Drechtsteden) zijn vier inwoners positief getest op het coronavirus. In het eerste geval gaat om een 45-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam, zijn vrouw, en één van hun kinderen. Zij zitten in thuisisolatie. Dit gezin was met een ander gezin uit Hardinxveld-Giessendam in Noord-Italië. Ook de man van dit gezin is positief getest op het coronavirus. Hij zit in thuisisolatie en is niet ernstig ziek.
Websites en landelijk informatienummer
Het RIVM heeft een pagina met meer informatie over het coronavirus: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. U kunt ook telefonisch contact op met het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351.
Reizigers, werkgevers, ondernemers, medici en mensen die werken in onderwijs/kinderopvang vinden specifieke informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.
Wat kan ik zelf doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen, zijn dezelfde maatregelen die u neemt tegen alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert:
- Was uw handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi die na gebruik direct weg
***
Update woensdag 4 maart 2020:
Het nieuwe coronavirus (COVID-19) is ook in onze regio (Drechtsteden) vastgesteld. Een 45-jarige inwoner van Hardinxveld-Giessendam blijkt het nieuwe coronavirus (COVID-19) te dragen, zo werd dinsdag 3 maart duidelijk uit een laboratoriumonderzoek. De man was onlangs met zijn gezin en een ander gezin in Noord-Italië op vakantie en zit nu in thuisisolatie. Hij is niet ernstig ziek. De GGD brengt de contacten van deze patiënt in kaart voor contactonderzoek. Ook de leden van het andere gezin worden getest. Er is geen link met de patiënt die afgelopen zondag in het ziekenhuis in Gorinchem positief getest werd op Corona. De school waarop de kinderen van de man zitten, wordt vandaag geïnformeerd.
Websites en landelijk informatienummer
Het RIVM heeft een pagina met meer informatie over het coronavirus: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. U kunt ook telefonisch contact op met het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351.
Reizigers, werkgevers, ondernemers, medici en mensen die werken in onderwijs/kinderopvang vinden specifieke informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.
Wat kan ik zelf doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen, zijn dezelfde maatregelen die u neemt tegen alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert:
- Was uw handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi die na gebruik direct weg
***
Update zondag 1 maart 2020:
In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem verbleef een persoon die nu besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Deze patiënt lag voor een andere aandoening in het Beatrixziekenhuis, is geen inwoner van gemeente Gorinchem en verblijft nu in isolatie in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam. Op dit moment (zondagavond) zijn er geen bevestigde patiënten in de regio. Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgeschaald om ondersteuning te bieden aan de DG&J/GGD, gemeente Gorinchem en het ziekenhuis.
Beatrixziekenhuis Gorinchem
Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is in handen van Rivas. Dat heeft een opname- en bezoekersstop ingesteld voor het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de Lingepolikliniek in Leerdam. Rivas brengt nu in kaart wat de gevolgen zijn. Op dit moment ondersteunt de GGD Zuid-Holland Zuid het contactonderzoek dat door het ziekenhuis wordt uitgevoerd, zoals dit beschreven staat in de protocollen van het RIVM. Er is op dit moment geen noodzaak om verdere maatregelen te nemen. Voor alle pers-en publieksvragen over de sluiting van het ziekenhuis en de gevolgen voor bezoekers, patiënten en medewerkers kunt u contact opnemen met de zorglijn van het Rivas: 0900 - 8440.
Websites en landelijk informatienummer
Het RIVM heeft een pagina met meer informatie over het coronavirus: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351.
Reizigers, werkgevers, ondernemers, medici en mensen die werken in onderwijs/kinderopvang vinden specifieke informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.
Wat kan ik zelf doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen, zijn dezelfde maatregelen die u neemt tegen alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert:
- Was uw handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi die na gebruik direct weg
***
Vrijdag 28 februari 2020
In de Chinese regio Wuhan in China begon in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, officieel SARS CoV-2 genoemd. Dat staat voor severe acute respiratory syndrome coronavirus -2. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Wereldwijd worden maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
De persoon waarbij op 27 februari het virus werd gevonden, was eerder in Lombardije, Italië. Op dit moment (vrijdagochtend 28 februari) is in onze regio (Drechtsteden) geen besmetting bekend. Toch menen we dat het goed is om u wat informatie te geven:
Wat kan ik zelf doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen, zijn dezelfde maatregelen die u neemt tegen alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert:
- Was uw handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi die na gebruik direct weg
Wanneer heb ik kans op het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
Als u in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, is de kans zeer klein dat u besmet bent met het nieuw coronavirus. De kans is veel groter dat u gewoon griep of een ander verkoudheidsvirus hebt.
Als u
- Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
- En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
- China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan)
- Singapore
- Zuid-Korea
- Iran
- Italië: de gemeenten Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto)
- Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
neem dan telefonisch contact op met uw huisarts of de Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland-Zuid (078 - 770 85 00).
Waar vind ik meer informatie?
Het RIVM heeft een pagina met meer informatie over het coronavirus: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.