Lars Ouwehand, adviseur rampenbestrijding:

"Gelukkig weten Ambachters dat het rivierwater wel eens hoog staat."

Springtij, zuidwesterstorm Ciara en flink meer waterafvoer op de rivieren door neerlag en smeltende sneeuw in Duitsland en Oostenrijk: die combinatie veroorzaakte tussen vrijdag 7 en dinsdag 11 februari 2020 hoog water in de Hollandse delta en dus in rivier de Noord, waar Hendrik-Ido-Ambacht aan ligt. Lars Ouwehand is sinds juli 2019 adviseur rampenbestrijding bij de gemeente en legt uit wat de gemeente doet en wat inwoners zelf kunnen doen:

Verantwoordelijk

"Als adviseur rampenbestrijding ben ik, met 2 collega's, verantwoordelijk voor de gemeentelijke voorbereidingen op grote incidenten, de gemeentelijke inzet bij grote incidenten en de afstemming met andere hulpdiensten. Hoog water in de rivieren zien we enkele dagen van tevoren aankomen. Aan de hand van de verwachtingen voor maandag 10 en dinsdag 11 februari 2020, bepaalden we welke maatregelen we als gemeente moesten nemen. Daar hebben we draaiboeken voor klaar liggen."

Zwijndrecht

"We verwachtten de hoogste waterpiek op maandag. Ik was in het weekeinde daarvoor ook Officier van Dienst en daarmee ook voor de gemeentelijke inzet in Zwijndrecht verantwoordelijk. Dat ligt voor een deel lager en daarom was de situatie daar iets kritischer dan in Hendrik-Ido-Ambacht", vertelt Lars. "Door de goede samenwerking met collega's kon ik mijn aandacht goed verdelen."

Gemeente in actie

"Tussen vrijdag en dinsdag monitorden we de waterstand op onze computers, maar ook op het oog door bij de rivier te kijken. Ook deelden we informatie over hoog water via ons twitteraccount @Ambachtveilig. Vrijdag zonden we een informatiebrief aan bewoners en bedrijven in de laaggelegen buitendijkse gebieden. Maandag plaatsten we waarschuwingsborden aan het begin van de laagste buitendijkse wegen en we zetten een loopbrugje op de Waterbushalte, zodat mensen droog op en van de Waterbus konden komen. In Zwijndrecht plaatsten we maandag een tijdelijke waterkerende dam."

Veiligheidsadviseur Lars Ouwehand bij de WaterbushalteDe buitendienst van de gemeente plaatst een loopbrugje op de WaterbushalteEen van de maatregelen die we als gemeente namen: het plaatsen van waarschuwingsborden

Wat als...?

Als het water nog hoger zou zijn gekomen, wat dan? "Het is belangrijk om te weten dat dit een vrij uitzonderlijke situatie was", benadrukt Lars. "Maar inderdaad, Ambacht ligt grotendeels in een polder in de Hollandse delta en natuurverschijnselen zoals deze komen eens in de zoveel tijd voor. Toch zijn we ook voorbereid, de draaiboeken voor zulke situaties liggen klaar. De meest voor de hand liggende acties zijn het informeren van een groter gebied en het plaatsen van zandzakken en eventueel bigbags met zand op de locaties waar water over de dijk zou kunnen stromen. Maar dat laatste scenario was in de afgelopen week ècht ver van ons verwijderd."

Wat kunnen Ambachters zelf doen?

"Gelukkig weten Ambachters die buitendijks wonen dat het rivierwater weleens hoog komt te staan. Die reageren daar niet verbaasd op en dat geldt ook voor ondernemers die hun bedrijf buitendijks hebben", stelt Lars. "Op ons twitteraccount Ambachtveilig delen we actuele informatie over veiligheid in om Ambacht en dus ook over hoog water. Als het nodig is, bieden we handelingsperspectief, zoals dat heet. Dus dan laten we de mensen weten wat ze het best kunnen doen. Het kan sowieso geen kwaad om als inwoner via bit.ly/vrzhzoverstroming op de website van de Veiligheidsregio te lezen wat je kunt doen bij extreem hoog water. Want ook voor onze inwoners geldt: een goede voorbereiding is het halve werk."