Zustergemeente Bergen

Het doel van de jumelage is om de goede contacten tussen de gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht in Nederland en Bergen in Duitsland te verdiepen en de ontmoetingen tussen inwoners uit beide gemeenten te bevorderen. Mogelijke uitwerkingen zijn uitwisselingen door scholen en leerlingen, ontmoetingen tussen sportverenigingen, deelname aan herdenkingen en netwerkbeurzen voor bedrijven.

 

Stichting Jumelage

Voorbeelden van uitwisselingen die al jaren succesvol plaatsvinden, zijn:

  • 4 mei-herdenking 2022 waarbij de burgemeester van Bergen een krans legde bij het oorlogsmonument op Waalhof
  • Swingende optredens van 'Akkordeonclub Bergen von 1952' en ons eigen Re-Flax.
  • Prachtige fietstochten in zowel onze omgeving, als op de Lüneburger heide.
  • Knallende wedstrijden tussen schietverenigingen uit beide gemeenten.
  • Werkbezoeken aan en van zowel de Bergense als de Ambachtse gemeenteraad.
Commissie

Omdat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht de jumelage belangrijk vindt, benoemde ze in 2003 een jumelage-commissie. Die bestaat uit een enthousiaste en diverse vrijwilligersgroep die de Ambachtse verenigingen en instellingen met die uit Bergen samenbrengt via bijvoorbeeld vertaalhulp, het delen van contactgegevens en financiële tegemoetkomingen.

Stichting

Om deze ambities uit te werken en de gemeentelijke subsidie onvoldoende is, is de commissie sinds 14 oktober 2016 een stichting. Dat is een voorwaarde voor de aanvraag van de ANBI-Cultuurstatus, zodat sponsoring fiscaal heel aantrekkelijk wordt, van zowel de stichting als van één specifieke activiteit. Omdat de stichting hierdoor makkelijker extra inkomsten kan verwerven, vindt de gemeente een stichtingsvorm geen probleem.

Uitwerking

De instellingen blijven overigens wel zelf (financieel) verantwoordelijk voor de activiteiten die ze zelf organiseren. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en de Stichting benadrukken immers dat de jumelage een project van en voor de bevolking is. Dit kan alleen als haar eigen inwoners de jumelage ook zelf vormgeven. Voor hulp en informatie kunt u contact opnemen met onze secretaris, de heer P. Libregts, via jumelage.hia@gmail.com. Daar kunt u ook financiële tegemoetkomingen aanvragen, die het stichtingsbestuur zal beoordelen. Als u meer wilt weten over deze grensverleggende stichting kunt u de Facebookpagina bekijken. Misschien is het ook voor u tijd om uw grenzen te verleggen?

Verleden

De Ambachtse oud-burgemeester Jonker was een belangrijke trekker bij de jumelage. Dat maakt hem grensverleggend. Niet alleen om de internationale dimensie, maar ook om het verleden van Bergen. In die gemeente lag het berucht concentratiekamp Bergen-Belsen, een erfenis waar Bergen aanvankelijk mee worstelde, maar inmiddels tot leerschool omgevormd heeft. Verder kent Bergen, evenals Ambacht, een bloeiend verenigingsleven en bevindt er zich een kleine Nederlandstalige gemeenschap. Dat is een absolute meerwaarde voor de jumelage. Wilt u weten wat de werkgroep in het verleden deed, lees dan de nieuwsbrieven.