Wandelroutes

Wandelen is goed en gezond. En een goede manier om de omgeving op een andere manier te leren kennen. Hier vindt u enkele wandelroutes met thema's.

Duurzame bomenroute - najaar 2022

Duurzame wandelroute najaar 2022

Op deze Ambachtse bomenroute - najaar 2022 nemen we u mee langs een aantal bijzondere bomen. Wandelt u mee?

De route

De wandelroute bestaat uit twee delen: deel 1 (groene lijn) van 3,5 km en deel 2 (oranje lijn) van 3 km. Deze zijn apart te lopen of gecombineerd en dan loopt u een mooi 'achtje' van in totaal 6,5 km.

  1. Schietwilg - Hoge Kade t.h.v. Waelneslaan (Shell-park)
    Deze Schietwilg oogt misschien oud en rot, maar weghalen zou zonde zijn: de boom is een bron van leven! Tal van insecten, schimmels, vogels en andere levende organismen vinden een thuis in deze boom. Daarmee levert hij een grote bijdrage aan biodiversiteit.
     
  2. Treurwilg Julianasingel t.h.v. nr 12
    Wist je dat mensen vroeger op de wilgenbast kauwden als natuurlijke pijnstiller? Door het kauwen kwam het stofje salicine vrij. Dit zit ook in aspirine. Nu wordt de wilg voor andere doeleinden gebruikt, zoals manden en touwen. Ook insecten zijn erg blij met de wilg. Door de vele soorten (zeldzame) mossen en korstmossen die op de schors groeien, voorziet de boom zo’n 450 soorten insecten van eten.
     
  3. Rode beuk (particulier) Julianasingel t.h.v. nr 11
    De koningin van het bos: zo wordt de rode beuk ook wel genoemd. Vroeger werd deze boom vaak geplant als statussymbool. Bij jonge bomen blijft het blad aan de takken zitten totdat de nieuwe knoppen gaan ‘schuiven’ en het blad eraf wordt gedrukt. In april krijgt de boom nieuw blad. Dit is later dan bij de meeste andere bomen. Doordat rode beuken niet diep wortelen, hebben zij snel last van droogte.
     
  4. Vleugelnoot Julianasingel t.h.v. nr 1
    De vleugelnoot is een geduchte concurrent voor andere begroeiing. Door het dichte bladerdak kunnen andere planten en bomen er niet onder groeien. De vleugelnoot dankt zijn naam aan de ‘gevleugelde vruchten’ die in lange slierten naar beneden hangen. Door hun ‘vleugels’ vliegen zij mee op de wind en kunnen zij zich ver verspreiden. Deze boom staat op de waardevolle bomenlijst van de gemeente. Door wortelbeschadigingen en vermindering van de groeiruimte heeft deze boom het al jaren moeilijk. Om de wortelschade te compenseren en de kans op omvallen te verkleinen moest de boom flink worden gesnoeid.
     
  5. Platanen Onderdijk t.h.v. 72
    Warm weer? Dan is de plataan je vriend. Met zijn brede kruin, grote bladeren, dichte bladerdek en een hoogte van soms wel 30 tot 35 meter zorgt de boom voor flink wat schaduw. Karakteristiek is de stam: deze laat verschillende kleuren bruin en groen zien doordat er stukken schors afvallen. De plataan is een van de weinige bomen die je flink kunt terugsnoeien. Hierdoor kan de boom ook in smallere straten staan.
     
  6. Knotwilgen Graaf Willemlaan  t.h.v.  83  (SOL  Villa  Ambacht)
    Een knotwilg kan door het landschap lopen. Hoe? Als de boom niet geknot wordt, valt hij om en begint hij aan de uiteinden opnieuw te groeien. Als de boom groot is, valt hij weer om en herhaalt het proces zich. Je vindt de bomen vooral langs sloten en wegen. Met hun wortels verstevigen zij oevers en bermen. Tussen de takken wemelt het van de muggen en insecten. Vogels vinden een broedplaats in de pruik van de boom. En ook dieren als muisjes en padden zoeken een schuilplaats in de wilg. Deze knotwilgen zijn tijdens de Boomfeestdag 2019 geplant.
     
  7. Tiny Forest Kruising Graaf Willemlaan  –  Van  Kijfhoekstraat
    2gether is het tweede Tiny Forest van Ambacht. Dit Tiny Forest is 400m2 groot en zit vol met verschillende planten. Het doel van een Tiny Forest is dat kinderen daar natuureducatie kunnen krijgen en ook leren door zelf de Tiny Forest te onderhouden. Kindcentrum De Tweestroom en SOL Villa Ambacht hebben samen dit Tiny Forest in Kruiswiel geadopteerd.
     
  8. Beatrixboom, Linde Hoge Kade t.h.v. 52
    Eeuwen geleden ontmoetten geliefden elkaar onder een lindeboom. Nu wordt de boom vaak geplant als aandenken voor een buitengewone gebeurtenis. De boom kan niet alleen heel oud worden, maar heeft ook een bijzondere vorm. Hij groeit in de vorm van een omgekeerd hart en heeft hartvormige bladeren. De linde bloeit in juni en verspreidt dan een zoete geur. Bijen en hommels zorgen in deze periode voor de bestuiving.
     
  9. Moerascipres Baxpark
    De moerascipres verliest in de herfst al zijn blad. Een bijzonder verschijnsel voor een naaldboom. De boom bloeit pas in het voorjaar als de naalden weer aan de boom komen. De grond rond de bomen is vaak heel hard: hier ligt een stevige houten vloer van wortels. Door dit zeer goed ontwikkelde wortelsysteem kan de boom ook op droge grond goed uitgroeien en zal hij niet snel omwaaien.
     
  10. Kastanjebomen Weteringsingel t.h.v. 94
    Als je herfst zegt, denk je al snel aan kastanjes. Je kunt deze noot – want dat is het – heel goed eten: hij is gezond en bevat veel vitamine C. De kastanjeboom heeft geneeskrachtige eigenschappen. Verschillende delen van de boom bevatten stoffen die helpen tegen bijvoorbeeld trombose, artritis en bloedarmoede.
     
  11. Appelbomen Dorpsstraat 104
    Wist je dat appelbomen tot wel 50 jaar vruchten kunnen dragen? Daarvoor moeten de bomen dan wel elk jaar meer dan 900 uur onder de 7 graden Celsius blijven. Als het klimaat te warm wordt, komen er dus geen appels aan de bomen. In het voorjaar herken je de appelboom aan zijn witte tot roze bloesem. In de herfst hangen deze bomen vol geeloranje sierappels. En de naam zegt het al: deze appels zijn niet (echt lekker) om te eten.
     
  12. Rode beuk (monumentaal) Kerkplein 1
    De beuk, de koningin van het bos, is een boom met status. Een statussymbool dat veel welgestelde particulieren vroeger wilden hebben. Dit kun je nog zien bij oude monumentale panden, waar de oprijlanen zijn omgeven door dit soort bomen. Deze monumentale rode beuk is meer dan 70 jaar oud en staat op de waardevolle bomenlijst van de gemeente.

Loop via de Dorpsstraat en de Hoge Kade terug naar het beginpunt bij het gemeentehuis.

 

 

Historische monumenten en locaties - zomer 2022

In Hendrik-Ido-Ambacht staan 10 rijksmonumenten en 45 gemeentelijke monumenten. Ook andere locaties vertellen iets over onze historie. Aan de hand van de kaart kunt u zelf een route bepalen om de historische monumenten en locaties te bekijken.

Rijksmonumenten
  • Achterambachtseweg 6
  • Achterambachtseweg 12
  • Achterambachtseweg 12a
  • Achterambachtseweg 37
  • Dorpsstraat 84
  • Kerkplein 13
  • Kerkstraat 6
  • Kerkstraat 8
  • Kerkstraat 34-36
  • Brug over de Noord
Gemeentelijke monumenten
Achterambachtseweg 19

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 LA

Straatnaam

Achterambachtseweg

Situering

vrijstaande boerderij met de lengteas evenwijdig aan de weg

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

19

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

boerderij "Rosse" of "Rossenburg" uit 1861; in 1861 herbouwd na brand in eerder aanwezige bestanden.

Omschriivinq

 

hoofdvorm

rechthoekige plattegrond in 1 bouwlaag + hoge kapverdieping.

bijgebouwen

 

dakvorm

zadeldak

gevel

het voorhuis in gele baksteen in kruisverband; boven vensters en entree strekken in rode baksteen, evenals het plint tot onderkant lichtkozijnen; rode baksteen in het bedrijfsgedeelte.

vensters/deur

vereenvoudigde schuiframen met onderen bovenraam zonder glasroeden; nieuwe voordeur met gietijzeren rooster; dubbele wagendeuren en luiken in het bedrijfsgedeelte

detail

het voorhuis gedekt met grijze betonnen pannen; het bedrijfsgedeelte met roden Mulden pannen; steen met stichtingsdaturn boven entree.

groen

voorerf met grasgazon en monumentale bomen

 

 

Waardering

Overzichtelijke, aantrekkelijke situatie met ruim voorerf. Eenvoudig en harmonisch van architectuur. In 1861 herbouwd na afbraak van de oorspronkelijke, afgebrande boerderij door de vooraanstaande familie Van der Giessen (dijkgraaf etc.) De gaafheid van het woongedeelte is redelijk. Het bedrijfsgedeelte is verwaarloosd.  Toekomstwensen: schuurgedeelte opknappen.

Achterambachtseweg 47

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 LA

Straatnaam

Achterambachtseweg

Situering

fraaie ligging

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

47

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

boerderij uit de 19e eeuw

Omschriivinq

 

hoofdvorm

rechthoekig, met naar de achterzijde verbreed bedrijfsgedeelte; in 1 bouwlaag + hoge kapverdieping.

bijgebouwen

aan achterzijde

dakvorm

zadeldak, bij het bedrijfsgedeelte verhoogd en met wolfseind; evenwijdig aan de weg.

gevel

lichtrode baksteen in kruisverband met gele spekbanden; halfronde bogen boven venster en entree, voorzien van aanzeten sluitstenen met diamantkoppen; rode en gele baksteen decoratief verwerkt in de boogvelden en het fries onder de daklijst.

vensters/deur

de deur- en lichtkozijnen van de voorgevel vernieuwd, inclusief ramen en deur; het bedrijfsgedeelte met opgeklampte luiken en deuren.

detail

het woonhuis gedekt met donkergeglazuurde Hollandse pannen; het bedrijfsgedeelte met gesmoorde Hollandse pannen.

groen

gazons en diverse bomen.

 

 

Waardering

Fraai gelegen met bomen ter weerszijde van de oprijlaan. Ambachtelijke monumentale vormgeving. Onbekende historie. Vrij gaaf bewaard. Karakteristiek voor de bouwtijd met goed uitgevoerde details in het metselwerk.

Achterambachtseweg 49A

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 LA

Straatnaam

Achterambachtseweg

Situering

Woning met aangebouwde bedrijfsruimte

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

49A

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

Tuinderswoning met aangebouwde schuur Ca. 1800

Omschriivinq

 

hoofdvorm

Eenlaags vrijstaand pand met kap op samengestelde plattegrond, voorheen deels onderkelderd. Nok parallel aan de straat traditioneel ambachtelijke bouwstijl.

bijgebouwen

 

dakvorm

Zadeldaken; voorhuis met geglazuurde holle pannen en met twee passende dakkapellen. Origineel spant.

gevel

Geel metselwerk. Deels origineel voegwerk (snijvoeg). Uitwaaierende strekkenlagen in voorgevel. Tuitgevels met vlechtwerk, rollagen en natuurstenen afdekking. Muurankers. Geprofileerde kroonlijst met daarop de tekst "Buitenlust"

vensters/deur

In voorgevel originele kozijnen met luiksponning en schuifvensters met glas-in-lood. In zijgevels bouwsporen van oudere kozijnen, tevens ingebroken kozijnen. Enige originele paneeldeuren.

detail

Origineel entreehek

groen

De historische bomen aan de voorzijde van de woning dragen bij aan de monumentale waarde .

 

 

Waardering

Zeer hoge waarde

Dorpsstraat 13

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BB

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

goede situatie van de hoofdmassa's

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

13

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

boerderij "Nijverheid" uit de 1 9e eeuw; nu woonhuis — bedrijf

Omschriivinq

 

hoofdvorm

boerderij met dwarsdeel in 1 bouwlaag +hoge kapverdieping; de rechthoekige, brede aanzet van het woonhuis met de opgaande tuitgevel verschaffen een monumentale aanblik.

bijgebouwen

diverse loodsen op het achtererf

dakvorm

hoog zadeldak met de nok loodrecht op de wegas.

gevel

gele baksteen in kruisverband; strekken boven de vensters; geprofileerde lijst met rondboog boven het engelenraam (Willem 11-invloeden); hoofdentree met houten bewerkte pilasters, consoles en kroonlijst; de voorgevel is afgewerkt met windveren en bewerkte makelaar.

vensters/deur

gemoderniseerde schuiframen (onder- en bovenraam zonder glasroeden); boven de entree, op de le verdieping drielicht met halfrond middendeel; de voordeur met gietijzeren rooster.

detail

het voorhuis gedekt met betonnen pannen; royale voor- en zijtuin met monumentale bomen, heesters en gazons.

 

 

Waardering

Monumentale verschijningsvorm voor een conventionele Zuidhollandse boerderij. Onderbrekende historie. Vrij redelijke gaafheid, behoudens de later toegevoegde dakvensters. Toekomstwensen: meer passende vormgeving voor de lange dakvensters en het voorste raam in zijgevel oostzijde.

Dorpsstraat 20

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BD

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

vrijstaand en door tuin omringd

Even huisnr(s)

20

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

voormalige boerderij, gebouwd 1893 en herbouwd na brand in 1981;de bouwjaren zijn boven in de voorgevel aangegeven.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekig in 1 bouwlaag + kap en verhoogde

ingezwenkte voorgevel.

bijgebouwen

diverse loodsen op het achtererf

dakvorm

zadeldak, nok loodrecht op wegas en met wolfseind naar de voorgevel; gevel witgeschilderde baksteengevels met segmentbogen boven de vensters.

vensters/deur

gemoderniseerde schuiframen in de lichtvensters

in goede verhoudingen; deur in zijgevel.

detail

dak gedekt met gesmoorde pannen.

groen

ruime voor- en zijtuin.

 

 

Waardering

Beeldbepalende verschijningsvorm naast dorpsstraat 22.Het pand is het voorhuis van een voormalige boerderij. Het aanliggende achterhuis (bedrijfsgedeelte) is in 1891 niet herbouwd (gesloopt). Goed bewaarde gaafheid. Van belang als onderdeel van "ensemble". Toekomstwensen: de verschijningsvorm van de gekoppelde dakvensters is te nadrukkelijk aanwezig.

Dorpsstraat 21

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BB

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

vrijstaand

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

21

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

voormalig renteniershuis, gebouw omstreeks 1860.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige plattegrond, evenwijdig aan de weg geplaatst. Entreeportiek in voorgevel en een entree in rechter kopgevel.

bijgebouwen

diverse schuren op achtererf

dakvorm

zadeldak, nok loodrecht op wegas en met wolfseind naar de voorgevel; gevel witgeschilderde baksteengevels met segmentbogen boven de vensters.

gevels

grijs pleisterwerk met schijnvoegen.Voorgevel gebroken wit geschilderd. Plint bruin .Houten hoofdgestel. Versierde spaarvelden onder en strekken met diamantknop boven vensters in voorgevel.

vensters/deur

vereenvoudigde schuifvensters. Bovenlichten met glas-in-lood. Deuren gedeeltelijk vernieuwd.

dakvorm

zadeldak met gesmoorde kruispannen.

groen

Grasstroken. Aan voorzijde twee beuken.

 

 

Waardering

Van belang als onderdeel van"ensemble" van monumenten in de Dorpsstraat. Vrij gaaf. Karakteristiek voor streek/periode.

Dorpsstraat 22

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BD

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

vrijstaand met tuin voor en recht

Even huisnr(s)

22

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

boerderij "Bouwlust" uit 1813, na brand herbouwd in 1893; nu kantoor — bedrijfspand..

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige plattegrond met verbreed bedrijfsgedeelte achter; in 1 bouwlaag + kap en verhoogde ingezwenkte voorgevel.

bijgebouwen

verkoopcentrum op het achtererf

dakvorm

zadeldak met wolfseind naar de voorgevel; het bed rijfsgedeelte met verhoogd zadeldak; de nokrichtingen loodrecht op de wegas.

gevel

lichtgeschilderde bakstenen gevel met segmentbogen voorzien van aanzet en sluitstenen boven de kozijnen; de entree met gecanelleerde pilasters, kapitalen en kroonlijst.

vensters/deur

T-vormige schuiframen, waarvan de bovenlichten met glas-in-lood; dubbele voordeur met panelen en paardenhoofden; in het bedrijfsgedeelte kleine bogen roosvensters en gemoderniseerde staldeuren.

detail

dak gedekt met verbeterde Hollandse pannen in roodbruine kleur.

groen

grasgazon en coniferen.

 

 

Waardering

Als eertijds vrijstaande boerderij nog goed herkenbaar. Gave hoofdvorm. Karakteristiek voor de oorspronkelijke functie. Het pand vormt een "ensemble" met het naastgelegen object. Na de brand is het in 1893 herbouwd, gelijktijdig met het object Dorpsstraat 20. Een redelijk bewaarde gaafheid van het voorhuis. Toekomstwensen: detaillering en kleur van de toegangen naar het bedrijfsgedeelte te herzien.

Dorpsstraat 23

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BB

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

erfscheiding aan linkerzijde met sloot, aan tuin- en wegzijde d.m.v. smeedijzeren hek.

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

23

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

boerderij "Appelgaard" uit de ige eeuw met vernieuwde zijgevel in het achtergelegen bedrijfsgedeelte.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekig in 1 bouwlaag met hoge zolderverdieping; dwars voorhuis.

bijgebouwen

 

dakvorm

zadeldak met nokrichting van het voorhuis evenwijdig aan de weg.

gevel

voorgevel aan de wegzijde in 5 traveeen, gepleisterd in blokvorm, lichtkleurig geschilderd met kroonlijst onder de voorgoot; zijgevels met vlechtingen in de tuitgevels, uitgevoerd in gele baksteen.

vensters/deur

lichtkozijnen met afgeronde hoeken aan de bovenzijde, voorzien van onder- en bovenlichten zonder glasroeden; entreeportiek in het midden van de voorgevel; de deur met gietijzeren rooster.

detail

gesmoorde Hollandse pannen; het zadeldak van het bedrijfsgedeelte met rode Hollandse pannen.

groen

grasperken en afgeknotte linden aan de voorzijde en bomen langs de sloot.

 

 

Waardering

Aantrekkelijke situatie, mede door de aanwezigheid van de sloot als erfscheiding. Eenvoudig en harmonisch, gericht op de woon- en bedrijfsfuncties. Vermoedelijk onveranderd voor agrarisch bedrijf gebruikt (inclusief vlasverwerking). Vrij gaaf bewaard.

Dorpsstraat 24

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BD

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

vrijstaand, kloek woonhuis

Even huisnr(s)

24

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuis uit ca. 1910

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekig met entreeportiek in de symmetrische voorgevel in 1 bouwlaag met kapverdieping.

bijgebouwen

 

dakvorm

zadeldak met nok evenwijdig aan de weg.

gevel

witgeschilderde baksteen in kruisverband; segmentbogen boven de kozijnen in de voorgevel met okergeel-zwart mozaïek in de boogvelden; geprofileerde houten kroonlijst.

vensters/deur

eenvoudige schuiframen met onder- en bovenraam zonder glasroeden; de voordeur met gietijzeren rooster.

detail

Romaanse dak- en kantpannen in roodbruine kleur; dakvenster met halfronde boog en piron.

groen

tuin rondom met bomen, heesters en gazon.

 

 

Waardering

Vrijstaand, eenvoudig en kloek woonhuis in gave hoofdvorm.Karakteristiek voor de bouwtijd. Onbekende historie. Goed bewaarde gaafheid.

Dorpstraat 25

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BB

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

kenmerkende situatie voor agrarische bedrijfsvoering

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

25

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

boerderij uit 1883, later lichtkozijn in westelijke zijgevel toegevoegd; het bouwjaar wordt aangegeven d.m.v. witgeschilderde bakstenen in de voorgevel.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekig grondplan met verbreding naar de bedrijfsruimte in 1 bouwlaag + hoge kapverdieping.

bijgebouwen

grote houten stal op het achtererf

dakvorm

zadeldak met wolfseind naar de voorgevel; de nok loodrecht op de wegas; het bedrijfsgedeelte met verhoogde nok t.o.v. de woning.

gevel

boven de vensters strekken in rode baksteen; aan de voorzijde ingezwenkte lijstgevel met middenportiek als entree, houten hoofdgestal met geornamenteerde consoles.

vensters/deur

T-vormige schuiframen met luiken; Voordeur met gietijzeren rooster; in de tuitgevel van de stal roosvensters en boven de brede toegangsdeuren boogvormig raam en straalvormige ruitindeling; in zijgevel van de stal ijzeren boogvensters.

detail

het woonhuisgedeelte gedekt met zwart geglazuurde Hollandse pannen; het zadeldak van het bedrijfsgedeelte met rode Hollandse pannen

groen

monumentale beuken en diverse heesters.

 

 

Waardering

Fraai en gebruikelijk voor deze bedrijfsvoering. Monumentaal en karakteristiek voor de functie en de bouwtijd. Vermoedelijk onveranderd voor agrarisch bedrijf gebruikt (inclusief vlasverwerking).Redelijke gaafheid. Toekomstwensen: de schuur vraagt om onderhoud; de verschijningsvorm van het ingebrachte lichtkozijn in de zijgevel zou beter kunnen worden ingepast.

Dorpsstraat 53

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BB

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

vrijstaand object met grote tuin, sloot en toegangshek aan de wegzijde.

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

53

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuis — artsenpraktijk uit 18e eeuw; in 1918 serre verbouwd en in 1937 een verdieping en een garage toegevoegd. Huis "Pruilenburg" wordt reeds genoemd voor 1782.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekig, aanvankelijk symmetrisch in 2 bouwlagen + kap met later aangebouwde serre en bijkeuken.

bijgebouwen

grote houten stal op het achtererf

dakvorm

zadeldak met wolfseind naar de voorgevel; de nok loodrecht op de wegas; het bedrijfsgedeelte met verhoogde nok t.o.v. de woning.

gevel

zadeldak op het hoge bouwdeel. rode baksteen in kruisverband; met strekken boven de vensters van de begane grond; de later toegevoegde verdieping boven de oorspronkelijk 18e eeuwse onderbouw wordt daarvan onderbroken d.m.v. een waterlijst.

vensters/deur

op de begane grond gemoderniseerde schuiframen en op de verdieping naar buiten draaiende stolramen; goede voordeur met panelen.

detail

verbeterde Hollandse pannen; het interieur is van belang, nog deels in 18e eeuwse afwerking; voorts een gave eetkamerbetimmering uit eerste kwart 20e eeuw.

groen

royale tuin met diverse beplantingen en zeer monumentale bomen.

 

 

Waardering

Geheel vrijstaand op markant punt in oorspronkelijke context. De hoofdopzet is in 18e eeuwse verschijningsvorm. Gebouwd als woonhuis, in 1825 aangekocht door dorpsheel- en vroedmeester H.J.Coert. Sindsdien steeds artsenwoning gebleven. Het exterieur is redelijk gaaf, het interieur met belangrijke 18e eeuwse resp. begin 20e eeuwse details. Enig in verschijningsvorm. Toekomstwensen: de latere toevoeging bij de hoofdingang en het gewijzigde lichtkozijn in de wachtkamer aan de zijgevel kunnen belangrijk worden verbeterd.

Dorpsstraat 152-152a

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BE

Straatnaam

Dorpsstraat

Situering

aanvankelijk vrijstaand tussen de kernen Oostendam en dorp.

Even huisnr(s)

152/152a

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

voormalig raadhuis Hendrik-Ido-Ambacht (tot 1951); eerst verbouwd met uitbreiding naar rechts; in 1952 verbouwd voor bewoning en bedrijfsvoering als kapsalon.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

in 1 bouwlaag + kelder- en kapverdieping; voor rechthoekige vorm met gedeeltelijk gerende achtergevel.

bijgebouwen

grote houten stal op het achtererf

dakvorm

zadeldak met nok, evenwijdig aan de weg; steekkap naar de geaccentueerde risaliet voorgevel.

gevel

rode baksteen in kruisverband; felrode baksteen decoratief in segmentbogen boven entree en vensters en boven de nisjes aan weerszijde van het portiek; boogfries onder de gootlijst en overkragende tuitgevel met halfronde boog waarin gemeentewapen en Frans balkon.

vensters/deur

vereenvoudigde schuiframen en vernieuwde ingangsdeuren.

detail

gesmoorde kruispannen; plint met rusticablokken van geschilderd pleisterwerk; langs de openbare weg eigen stoep, afgezet met ijzeren hekwerk.

 

 

Waardering

Opvallend in de scherpe knik van de doorgaande weg. Karakteristiek voor de vroegste periode. Eerste "eigen" raadhuisje. Aanvankelijk symmetrisch, later verbreed met 1 travee. Thans bedrijfspand. Redelijk bewaarde gaafheid. Grote zeldzaamheid.

Emmasingel 35

 

Emmasingel 37

 

Hoogtstraat 1

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 XG

Straatnaam

Hoogstraat

Situering

vrijstaand hoekpan met voor- en zijtuin aan Kerkstraatzijde.

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

1

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuis — bedrijfspand uit 1909; de oorspronkelijke functie is woonhuis — antiekhandel.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige vorm in 1 bouwlaag met kapverdieping; de afgeschuinde hoek is verhoogd en geflankeerd door vleugelvormige aanzetten.

bijgebouwen

 

dakvorm

rode baksteen in kruisverband boven het geschilderde plint; boven de kozijnen segmentbogen van rode verblendsteen; geschilderd pleisterwerk met versieringen

in de boogvelden; tandlijsten langs bovenrand verhoogde gevelhoek met flanken.

gevel

rode baksteen in kruisverband; felrode baksteen decoratief in segmentbogen boven entree en vensters en boven de nisjes aan weerszijde van het portiek; boogfries onder de gootlijst en overkragende tuitgevel met halfronde boog waarin gemeentewapen en Frans balkon.

vensters/deur

lichtkozijnen met T-vormige ruitindeling (niet authentieke luiken); de enkele en dubbele voordeuren met panelen en sierroosters; opslagruimte met opgeklampte vlakke deuren.

detail

gesmoord, blauwgrijze kruispannen; lijstvormige bekroning met vazen op de afgeschuimde hoek van de eindpilasters van de aansluitende flanken.

groen

3 leilinden aan de Kerkstraat.

 

 

Waardering

Markant op eerste aanzet tot wijkvorming, karakteristiek voor de bouwtijd. Gebouwd als burgerhuis met bedrijfsruimte. Expliciete vormgeving voor een hoekpand. In goed bewaarde toestand. Toekomstwensen: het daklicht aan de zijde van de Hoogstraat vervangen Door een dakvenster als aan de Kerkstraatzijde; de raamblinden kunnen vervallen.

Hoogtstraat 2

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 XG

Straatnaam

Hoogstraat

Situering

vrijstaand hoekpand met tuin rondom.

Even huisnr(s)

2

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuis uit 1914, in 1984 carport eraan toegevoegd.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige vorm met trapeziumvormige erker met bovenbalkon, in 1 bouwlaag met kap

bijgebouwen

carport

dakvorm

samengesteld schilddak met 2 topgevels en vlak middendeel.

gevel

rode baksteen in kruisverband; sierbanden van lichtkleurige baksteen; lateien van kunststeen, evenals het plint geschilderd; de tuingevels met windveren, bovenin gekoppeld d.m.v. paneelvormige beschieting.

vensters/deur

enkele en dubbele schuiframen waarvan de bovenlichten met roedeverdeling; de voordeur met panelen en ruitindeling.

detail

gesmoorde dakpannen met tuile du nord.

groen

diverse struiken.

 

 

Waardering

Pendant van Hoogstraat 1, aan de overzijde van de straat. Karakteristiek voor de bouwtijd. Ontworpen voor het schoolhoofd van de "nieuwe" O.L.S. Ill; na 1978 particuliere woning. Restant van O.L.S. Ill. Redelijk bewaarde gaafheid. Toekomstwensen: het grote daklicht laten vervallen c.q. wijzigen in dakvenster als bestaand aan Kerkstraatzijde.

Kerkplein 12

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3342 BT

Straatnaam

Kerkplein

Situering

aangebouwd aan achterzijde met aan het Kerkplein grenzende tuin.

Even huisnr(s)

12

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

voormalige boerderij uit ca. 1890, nu als woning gebruikt; bij verbouwingen nieuw, te massaal dakvenster aangebracht.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige vorm in 1 bouwlaag + kapverdieping.

bijgebouwen

later bijgebouwde garage

dakvorm

zadeldak met nok, loodrecht op de hoofdstraat.

gevel

gele baksteen in kruisverband; Strekken in rode baksteen boven deur- en lichtkozijnen; geschilderd plint; gietijzeren ankerrozetten;

vensters/deur

een gedeelte met vereenvoudigde 6-ruits schuiframen; voordeur met rooster in gietijzer.

detail

dak met gesmoorde Hollandse pannen; bakgoot op consoles; aan de zijgevel ijzeren hek rond voor- en zijtuin.

groen

tuin aan 2 zijden met 2 monumentale bomen.

 

 

Waardering

Vooral van belang in verband met het aangrenzende gebied van het kerkgebouw en Toebehoren. Karakteristiek voor agrarische bedrijfswoning. Beeldbepalend voor de Omgeving van de kerk. Redelijke gaafheid. Toekomstwens: de zonwering aan de voorgevel afstemmen op de kozijnvorm.

Kerkstraat 28

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 LE

Straatnaam

Kerkstraat

Situering

vrijstaand met tuin rondom.

Even huisnr(s)

28

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuis uit 1883; verbouwd in 1974 en in 1991 met 2 dakvensters aan de voorzijde en het vergroten van de woonkamer aan de achterzijde; raamindeling en voordeur gemoderniseerd.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige vorm in 1 bouwlaag + kapverdieping.

bijgebouwen

 

dakvorm

zadeldak met nok, evenwijdig aan de weg; 2 dakvensters aan voorzijde.

gevel

gele baksteen in kruisverband; getoogde strekken boven de vensters; omgaande portiekomlijsting en het plint

geschilderd; gietijzeren rozetten.

vensters/deur

vensters met gemoderniseerde schuiframen en luiken; moderne voordeur met glaspanelen; levensboom in het bovenlicht.

detail

gesmoorde gele Dordtse baksteen; verbeterde Hollandse pannen; het bouwjaar wordt vermeld in 2 ruitvormige velden in het plint..

groen

tuin met gazon, heesters en monumentale bomen.

 

 

Waardering

Aanvankelijk afzonderlijk in de weilanden gesitueerd, thans vrijstaand in de  lintbebouwing. Voor een kennelijk welgestelde opdrachtgever destijds in vrije omgeving gebouwd landhuis. In streng geselecteerde steen opgetrokken. Eenvoudige, goede hoofdvorm. Vrij gaaf geheel. Behoudende gemoderniseerde ramen, voordeur, gootlijs en dakvensters karakteristiek voor de bouwtijd. Toekomstwensen: geen.

Kerkstraat 30

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 LE

Straatnaam

Kerkstraat

Situering

vrijstaand met tuin rondom.

Even huisnr(s)

30

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

restaurant "In den Braven Hendrik", waarvan oudste deel gebouwd in 1902; vroeger woonhuis van de burgemeester (architect J. Breugem, Bergschenhoek; opdrachtgever gemeente Hendrik-Ido-Ambacht); bouwjaar aangebracht in de gevelbekroning van de tuitgevel; diverse verbouwingen met in 1985 uitbreiding naar de achterzijde.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige plattegrond; linkerbouwdeel in 1 bouwlaag + kapverdieping, rechterdeel vooruitspringend in 2 bouwlagen + kapverdieping achter een tuitgevel.

bijgebouwen

 

dakvorm

links flauwhellende Mansarde kap met stijle dakschilden; het hoge deel met zadeldak.

gevel

bruinrode baksteen in kruisverband; segmentbogen boven vensters en entree met decoratief metselwerk in de boogvelden; spekbanden, sluit- en aanzetstenen evenals het plint geschilderd.

vensters/deur

vereenvoudigde schuiframen en voordeur met panelen, glas en sierrooster.

detail

gesmoorde kruispannen in grijsblauw; sluitstenen met gevelornamenten.

groen

gazon en heesterperken.

 

 

Waardering

Vrijstaand met royaal voorterrein. karakteristiek voor de bouwtijd. Gebouwd als ambtswoning voor de burgemeester, nadien omgebouwd tot restaurant. Met beperkte middelen is gestreefd naar monumentale verschijningsvorm. Vrij gaaf bewaard. Toekomstwensen: zonwering beter afstemmen op de kozijnvormen.

Kerkstraat 47

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 LD

Straatnaam

Kerkstraat

Situering

gunstige beeindiging — mede door de openheid links — van het beeldbepalende "ensemble".

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

47

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuistype van rond de eeuwwisseling met later toegevoegde dakvenster.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige vorm in 1 bouwlaag met zolderverdieping

bijgebouwen

berging aan de achterzijde.

dakvorm

zadeldak met nok evenwijdig aan de weg.

gevel

gevel in geelkleurige baksteen met segmentbogen boven de kozijnen; aan de voorgevel bewerkte sluitsteen; portiek met entree aan de wegzijde; kroonlijst aan de voorgevel;

vensters/deur

gemoderniseerde indeling ramen en lichtkozijnen; overstekend dak afgewerkt met windveren aan de tuitgevel links.

detail

gesmoorde pannen; aan wegzijde eigen stoep, afgezet met ijzeren hek.

groen

zij- en achtertuin; eigen erfstrook bij de voorgevel, van de open bare weg gescheiden d.m.v. ijzeren hekwerk.

 

 

Waardering

Onderdeel van lintbebouwing, beeldbepalend "ensemble" met 5b, c en d. Kenmerkend voor de vroegere wijk Oostendam. Samenhangend beeld van een uitgroeiende lintbebouwing vanuit de kern Oostendam. Gaaf bewaard.

Kerkstraat 49

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 LD

Straatnaam

Kerkstraat

Situering

aansluitend aan object 5a

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

49

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuis — bedrijfspand van rond de eeuwwisseling; oorspronkelijke functie woonhuis met bedrijf; huidige functie woonhuis; bij verbouwing zijn de pakhuisdeuren vervangen door vensterraam.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige plattegrond in 1 bouwlaag met zolderverdieping.

bijgebouwen

 

dakvorm

zadeldak met nok evenwijdig aan de rijweg.

gevel

goede en functionele gevelindeling, geelkleurige baksteen met rode strekken boven de kozijnen.

detail

kroonlijst aan de voorgevel; windveren ter weerszijde van de overstekende dakvlakken; gesmoorde pannen.

groen

zij- en achtertuin; eigen erfstrook bij de voorgevel, van de openbare weg gescheiden d.m.v. ijzeren hekwerk.

 

 

Waardering

Lintbebouwing, beeldbepalend "ensemble" onderdeel met 5a, c en d.Kenmerkend voor de vroegere wijk Oostendam. Samenhangend beeld van een uitgroeiende lintbebouwing vanuit de kern Oostendam. Vrij gaaf bewaard. Eenvoudig en karakteristiek tijdsbeeld. Toekomstwensen: de deuren bij de bedrijfsingang herstellen.

Kerkstraat 51

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 LD

Straatnaam

Kerkstraat

Situering

onderdeel van de aansluitende lintbebouwing als "ensemble".

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

51

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuis van rand de eeuwwisseling; tussentijds gewijzigde entree en lichtkozijnen in gekoppeld etageraam.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige basisvorm in 1 bouwlaag met zolderverdieping.

bijgebouwen

 

dakvorm

zadeldak met nok evenwijdig aan de weg.

gevel

sterk gewijzigde gevelindeling in gepleisterde afwerking met dominant dakvenster.

venster/deur

modern.

detail

windveren met makelaar en grijs gesmoorde pannen.

 

 

Waardering

Onderdeel lintbebouwing, beeldbepalend "ensemble" met 5a, b en d. Kenmerkend voor de vroegere wijk Oostendam. Samenhangend beeld van een uitgroeiende lintbebouwing vanuit de kern Oostendam. Na "herstel" gaaf geheel. Eenvoudig en karakteristiek tijdsbeeld. Toekomstwensen: herstel van de oorspronkelijke gevelindeling met de bij dit type passende kroonlijst en dakvensters.

Kerkstraat 59

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 LD

Straatnaam

Kerkstraat

Situering

aan wegzijde, onderdeel van de aansluitende lintbebouwing als "ensemble".onderdeel van de aansluitende lintbebouwing als "ensemble".

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

59

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

breed woonhuistype van rand de eeuwwisseling; tussentijdse 2 lichtkozijnen samengevoegd tot etalagevenster en moderne glasdeur als entree.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige, dwarsgeplaatste voorbouw in 1 bouwlaag + kap als dwarshuis voor een achterbouw.

bijgebouwen

 

dakvorm

zadeldak met nok evenwijdig aan de weg.

gevel

witgeschilderd, oorspronkelijke, eenvoudige, symmetrische gevelindeling.

venster/deur

goede vorm van de oude lichtkozijnen met gemoderniseerde ruitverdeling in onderraam en bovenlicht; moderne glasdeur als entree en etalage.

detail

gesmoorde pannen.

 

 

Waardering

Onderdeel lintbebouwing, beeldbepalend "ensemble" met 5a, b en c. Kenmerkend voor de vroegere wijk Oostendam. Samenhangend beeld van een uitgroeiende lintbebouwing vanuit de kern Oostendam. Na herstel oorspronkelijke vensterindeling een gave verschijningsvorm. Eenvoudig en karakteristiek tijdsbeeld. Toekomstwensen: herstel van de oorspronkelijke gevelindeling met passende deurentree.

Kerkstraat 67

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 LD

Straatnaam

Kerkstraat

Situering

vrijstaand met tuin rondom

Even huisnr(s)

 

Oneven huisnr(s)

67

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

woonhuistype, gebouwd ca. 1850. oorspronkelijk woonhuistype met bedrijf. "Bastiaans vest" als naam later toegevoegd.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige vorm in twee bouwlagen + kap.

bijgebouwen

aan achterzijde een aangebouwde schuur.

dakvorm

schilddak met nok evenwijdig aan de weg; aanbouw met zadeldak.

gevel

rode baksteen in kruisverband, strekken boven de kozijnen en geprofileerde houten kroonlijst aan de voorgevel.

venster/deur

4- en 6 ruits schuiframen met luiken; voordeur met sierrooster; eenvoudige schootankers in zijgevel; in ageeraanbouw ijzeren boogvensters.

detail

gesmoord geglazuurde Hollandse pannen.

groen

monumentale plataan in tuin met struiken.

 

 

Waardering

Karakteristiek voor de vroegere woonkern Oostendam. Eenvoudige, goede hoofdvorm (Betuwse invloed). Een combinatie van woning en bedrijf van een lid van de ondernemende fam. Wildeman. Het pand verkeert in goed bewaarde toestand.

Onderdijk 16

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 BL

Straatnaam

Onderdijk

Situering

vrijstaand, oorspronkelijk in landelijke omgeving; opgenomen in het stedenbouwkundige plan.

Even huisnr(s)

16

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

complex van 12 woningen onder 1 kap, genaamd "De Hoogt"; rijenhuis voor rekening gebouwd van de plaatselijke scheepswerf in 1904, gerenoveerd in de jaren '80.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige plattegrond in doorgaande rij in 1 bouwlaag met kap.

bijgebouwen

vrijstaande bergingen op achtererf

dakvorm

zadeldak met nok evenwijdig aan de weg

gevel

baksteen in kruisverband met strekken boven de licht- en deurkozijnen

venster/deur

6-ruits ramen aan de voorgevels; paneeldeuren bij de entree.

detail

plint

groen

voor- en achtertuin

 

 

Waardering

In strook gesitueerd als rijenhuis (ongespiegelde vorm). Eenvoudige, harmonische vormgeving. Gebouwd in opdracht van plaatselijke scheepswerf. Goed voorbeeld van ontluikend sociaal gevoel en tevens om "hoger" personeel te binden. Na de renovatie een begeerd object gebleken voor kleine gezinnen. Goed bewaarde gaafheid en niet geringe zeldzaamheid. Toekomstwensen: schoorsteenvormen op de nok.

Onderdijk 18

Objectgegevens

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Hendrik-Ido-Ambacht

Plaatseliike aanduiding

 

Plaats

Hendrik-ldo-Ambacht

Postcode

3341 BL

Straatnaam

Onderdijk

Situering

vrijstaand, oorspronkelijk in landelijke omgeving; opgenomen in het stedenbouwkundige plan

Even huisnr(s)

16

Oneven huisnr(s)

 

 

 

Objectomschrijving

lnleiding

complex van 12 woningen onder 1 kap, genaamd "De Hoogt"; rijenhuis voor rekening gebouwd van de plaatselijke scheepswerf in 1904, gerenoveerd in de jaren '80.

Omschrijvinq

 

hoofdvorm

rechthoekige plattegrond in doorgaande rij in 1 bouwlaag met kap.

bijgebouwen

vrijstaande bergingen op achtererf

dakvorm

zadeldak met nok evenwijdig aan de weg

gevel

baksteen in kruisverband met strekken boven de licht- en deurkozijnen

venster/deur

6-ruits ramen aan de voorgevels;

detail

plint

groen

voor- en achtertuin

 

 

Waardering

In strook gesitueerd als rijenhuis (ongespiegelde vorm). Eenvoudige, harmonische vormgeving. Gebouwd in opdracht van plaatselijke scheepswerf. Goed voorbeeld van ontluikend sociaal gevoel en tevens om "hoger" personeel te binden. Na de renovatie een begeerd object gebleken voor kleine gezinnen. Goed bewaarde gaafheid en niet geringe zeldzaamheid.Toekomstwensen: schoorsteenvormen op de nok.

Onderdijk 20

Verborgen inhoud

Onderdijk 22

Verborgen inhoud

Onderdijk 24

Verborgen inhoud

Onderdijk 26

Verborgen inhoud

Onderdijk 28

Verborgen inhoud

Onderdijk 30

Verborgen inhoud

Onderdijk 32

Verborgen inhoud

Onderdijk 34

Verborgen inhoud

Onderdijk 36

Verborgen inhoud

Onderdijk 38

Verborgen inhoud

Onderdijk 138

Verborgen inhoud

Onderdijk 138a

Verborgen inhoud

Onderdijkse Rijweg 262

Verborgen inhoud

Paulusweg 20

Verborgen inhoud

Rijksstraatweg 52

Verborgen inhoud

Veersedijk 2

Verborgen inhoud

Veersedijk 80

Verborgen inhoud

Veersedijk 275

Verborgen inhoud

Vrouwgelenweg 41/43

Verborgen inhoud

Andere bijzondere locaties
  • Kasteel Boucquet
  • Kerkstraat 7, voormalige 'Vakteekenschool
  • Kerkstraat 59, woonhuis uit 1920
  • Leonia A. van Tricht-plantsoen, locatie verdwenen watermolens
  • Veerweg, eeuwenlang aanleg- en vertreksteiger
  • Hoge Kade 1, voormalige smederij
  • Vreedenborgh, Wepsterlaan. Verdwenen buitenplaats
  • Veersedijk 275, woonhuis
  • Reeweg, lange tijd grens tussen twee gemeenten
  • Stehouwebrug, locatie waar vier oude landwegen samenkwamen
  • Oostendam Noordzijde, gevoelsmatig deel van Ambacht, officieel tot gemeente Ridderkerk horend
  • Veersedijk 2, al zeer lang pand met horeca-functie

Duurzame wandelroute - zomer 2022

Tijd voor ontspanning! Ontspannen kan kan prima in Ambacht. Bijvoorbeeld met deze duurzame wandelroute. We nemen u mee naar allerlei plekken waar u 'groen' kunt spelen, ontspannen en genieten.

1. Recreatiegebied Sandelingen-Ambacht

Zwemmen, wandelen, picknicken, spelen, op een bankje genieten van het uitzicht? In Sandelingen Ambacht kan het allemaal! In het recreatiegebied ligt een grote waterplas met een ligweide. Zin om te zwemmen? Kijk dan of de waterkwaliteit goedgekeurd is. Energie over? Neem dan een kijkje bij de dieren van de Frelustal of ga lekker spelen of knuffelen met de dieren op het Jeugdspeelpark. Wist u dat in een deel van Sandelingen-Ambacht honden los mogen lopen? Meer daarover leest u op www.h-i-ambacht.nl/hond.

2. Baxpark

Bzzzzzzzz….wat hoor ik daar? In het grote bijenhotel in het Baxpark nestelen bijen en andere insecten. Zij zijn belangrijk voor de bestuiving van de planten én ze zijn een lekker hapje voor vogels en andere dieren. Leuk weetje: wist u dat de meeste wilde bijen niet verder dan 50-200 meter willen vliegen van hun nest om voedsel te zoeken? Neem een kleedje mee en geniet van het zonnetje, trap een bal bij het voetbalveld of ga skaten in het Skatepark; kortom in het Baxpark zijn veel mogelijkheden om leuke dingen te doen.

3. Zwembad de Louwert

Neem een plons in een duurzaam bad; zwembad De Louwert is in de periode 2017 – 2020 namelijk vernieuwd. Er zijn forse investeringen gedaan in het zwembad op het gebied van duurzaamheid. Zo is bij de verbouw besloten om over te stappen naar een 'gasloos' systeem. Hierbij zijn de geplande CV-ketels vervangen door warmtepompen. Om de kosten in stroomgebruik te drukken zijn op het dak van het bad - naast de al aanwezige zonnepanelen - nog 400 panelen extra aangelegd.

4. (en punt 11) Watertappunten

Onderweg dorst gekregen? Bij een watertappunt vindt u gratis drinkwater tappen. Zo kunt u tijdens het fietsen, wandelen of hardlopen makkelijk uw waterflesje vullen met vers kraanwater. Het voorkomt plastic afval én is lekker en gezond. Ambacht heeft twee watertappunten: nabij Dorpstraat 41 en aan de Sophiapromenade. Op www.drinkwaterkaart.nl vindt u alle watertappunten in Nederland.

5. Sophiapolder – natuureiland

Bent u een echte vogelliefhebber? Of wandelt u graag in de natuur? Ga dan eens met het pontje naar natuureiland Sophiapolder. Kluten, tureluurs, bergeenden en groenpootruiters: ze scharrelen er allemaal hun kostje bij elkaar. In de kreken kun u vaak lepelaars zien, die met hun lepelvormige snavels zigzaggend voedsel vangen in het water. Doordat het Zuid-Hollands Landschap de dijken maait, worden deze bloemrijker. Op de hogere gronden vind u onder andere fluitenkruid, koninginnenkruid, sint-janskruid en grote kardenbol. Dit zijn planten die veel insecten aantrekken, zoals vlinders, hommels en bijen.

6. Tiny Forest Kruiswiel

2gether, aan de Van Kijhoekstraat, is het tweede Tiny Forest van Ambacht. Het doel van een Tiny Forest is dat kinderen daar natuureducatie kunnen krijgen maar ook leren door de Tiny Forest te onderhouden. Tiny Forest 2gether is groter dan de Tiny Forest Sophiawoud; maar liefst 400 m2. 2gether is geadopteerd door Kindcentrum De Tweestroom en SOL Villa Ambacht en zit vol met verschillende planten.

7. Minibieb TBG

Even in het park neerploffen om wat te lezen, maar uw boek vergeten? De minibieb aan de Ring 174 biedt uitkomst! Bij een minibieb kunt u gratis boeken lenen of ruilen. Scheelt weer een nieuw boek kopen. In Ambacht zijn er drie minibiebs. Ook de andere twee minibiebs bezoeken?

  • Veerse bieb: Veersedijk 30
  • Minibieb Hieperdebieb: Schildmanstraat 19

8. Crezéepolder

Spot de Big 5 van de Crezéepolder: de bever, visarend, spindotter, kluut en lepelaar. Het water van getijdenrivier de Noord bepaalt het ritme van de Crezéepolder. Met eb komen de slikken droog te liggen, terwijl de geulen en kreken zich vullen met zoet water tijdens vloed. Dit soort zoetwatergetijdengebieden zijn zeldzaam. De droogvallende slikken zitten vol voedsel en daar komen lepelaars, grutto’s, tureluurs en wintertalingen op af. In het voorjaar zitten er bijna honderd broedparen van de kluut, dit is uniek zo ver weg van de kust! Sinds 2020 zwemmen in het gebied bevers rond. Vissen als de winde en de blankvoorn gebruiken de kronkelende stroompjes in het gebied als kraamkamer voor hun kroost.

9. Natuurspeeltuin

De Kikkersprong Stammen om op te klimmen, zand om in te kliederen, water om op te pompen… De Kikkersprong is dé plek om te spelen, ravotten én een beetje vies te worden. De klim- en klauterpalen staan in een wadi. Dit is een soort 'kuil' waarin regenwater wordt opgevangen. Bij een flinke regenbui blijft het water hier nog een tijdje in staan, voordat het langzaam de bodem in zakt. Zo helpen we een handje tegen droogte en wateroverlast. Kom jij spelen?

10. De Waal

Extra leuk op warme dagen: lekker vanaf de oever je voeten laten bengelen in het koele water of met een bootje varen op De Waal.. De Waal, ook wel het Waaltje genoemd, is belangrijk voor de waterhuishouding in het oostelijke deel van het eiland IJsselmonde. Het Waaltje is 8 kilometer lang en loopt van Hendrik-Ido-Ambacht naar de Oude Maas. Gaat u varen op De Waal, lees dan vooraf de vaarregels (link naar nieuwsbericht). Wandeltip: zo wandelt u eens langs beide kanten van De Waal. 

 

Duurzame wandelroute - winter 2021

De duurzame wandelroute bestaat uit twee lussen: een korte route ca 3,25km (1-2-3-4-5-6-1) en een langere route ca 6km (1-6-7-8-9-10-11-1). Beide beginnen en eindigen bij het gemeentehuis aan de Weteringsingel. 

1. Zon op dak gemeentehuis

Sinds 2017 liggen op het dak van het gemeentehuis ruim 250 zonnepanelen. De zonnepanelen zijn van de bewonerscoöperatie ‘Zon op Hendrik-Ido-Ambacht’ De gemeente stelt het dak van het gemeentehuis gratis ter beschikking. Bewoners zonder (geschikt) eigen dak kunnen zo toch gebruik maken van de energie van de zon. Uitdaging: Kijk tijdens je wandeling langs de Weteringsingel af en toe omhoog naar de daken van de woningen en tel eens hoeveel huizen ook zonnepanelen hebben!

2. Groenonderhoud: locatie oude begraafplaats

Een mooie laatste rustplaats helpt om goed afscheid te nemen en geliefden te herdenken. Hendrik-Ido-Ambacht heeft twee begraafplaatsen: Achterambacht en Waalhof. Naast traditioneel begraven is het mogelijk om as te laten begraven, laten verstrooien, of laten bijzetten in een urnenmuur. Voor het groenonderhoud is er hiervoor gekozen om de begraafplaatsen extra netjes bij te houden. In de wijken houden we het groen ook netjes, maar er mag wat onkruid tussen staan. Sinds een paar jaar gebruiken we geen vergif meer voor de bestrijding van onkruid. Dit is beter voor mens en natuur. Bij de ecologische zones bij bijvoorbeeld het Hooftlaantje en de Ambachtsezoom krijgt de natuur meer ruimte: hier is een natuurlijke ecologische kwaliteit afgesproken.

3. Bijenlint Graaf Willemlaan

Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Bijen en andere insecten leveren dus een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Om deze nuttige dieren een handje te helpen is een bijenlint aangelegd. Dit is een bloemenstrook die bijen, vlinders en andere insecten in de periode van februari tot augustus van voedsel en leefruimte voorziet.

4. Afvalvrije scholen: locatie Willem de Zwijger

Je houdt maar heel weinig restafval over als je afval goed scheidt én voorkomt. Dát is wat kinderen leren en in de praktijk brengen op de afvalvrije school. In Ambacht werken veel scholen ernaar toe om een afvalvrije school te worden: Willem de Zwijgerschool, Admiraal, Villa Ambacht, De Krommeweg, De Watervlinder en De Klimboom.

5. Warmtenet in De Volgerlanden

Nederland wil stoppen met het gebruik van aardgas om de co2 uitstoot te verminderen. In De Volgerlanden-Oost krijgen 900 nieuwbouwwoningen daarom een aansluiting op een warmtenet van HVC. De warmte voor het warmtenet wordt onttrokken uit de rivier De Noord. Deze techniek heet 'Thermische Energie uit Oppervlaktewater' (TEO).

6. Zwembad de Louwert Zwembad

De Louwert is in de periode 2017 – 2020 vernieuwd. Er zijn forse investeringen gedaan in het zwembad op het gebied van duurzaamheid. Zo is bij de bouw besloten om over te stappen naar een 'gasloos' systeem. Hierbij zijn de geplande CV-ketels vervangen door warmtepompen. Om de kosten in stroomgebruik te drukken zijn op het dak van het bad - naast de al aanwezige zonnepanelen - nog 400 panelen extra aangelegd.

7. Tiny Forest Sophiawoud

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Kinderen leren hier in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Leerlingen van Kindcentrum De Wijngaard beheren het minibos in het Sophiapark. Kindcentrum De Tweestroom en SOL Villa Ambacht hebben samen het Tiny Forest in Kruiswiel geadopteerd. Lees hier vooral ook het informatiebord om meer te weten te komen over de minibossen van Ambacht.

8. Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Op bedrijvenpark Ambachtsezoom zijn alle materialen in de gebouwen en het openbare ruimte duurzaam en goed herbruikbaar. Het is het eerste circulaire en energie neutrale bedrijvenpark in Nederland. In de openbare ruimte komen 350 biologisch geteelde bomen en veel andere planten. Dat is goed voor mens en dier!

9. Kringloopwinkels

Kringloopwinkels leveren een positieve impact op mens en milieu. Wat u weg wilt doen, daar kan een ander juist naar op zoek zijn en andersom. Door spullen opnieuw te gebruiken voorkomen we veel verspilling. In Ambacht hebben we drie kringloopwinkels: Habbekrats, Hebbes en de Nieuwe Hoop.

10. Minibieb TBG

In plaats van nieuwe boeken te kopen, kunt u bij een minibieb boeken ook lenen of ruilen. Zo beheren we met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus. Kijk voor de locaties van alle minibiebs op: www.minibieb.nl/minibieb/minibieb-tbg

11. Baxpark bomenroute

Bomen zuiveren de lucht, bieden verkoeling, geven sfeer en karakter en bieden een leefomgeving voor verschillende flora en fauna. Wist u dat Ambacht meer dan 12.500 bomen in openbaar gebiedt telt? Met wel 300 verschillende soorten? En dat we begin 2022 de laatste van 500 éxtra bomen gaan planten? In het Baxpark is een route langs een aantal markante bomen uitgestippeld. De bomenroute begint bij het informatiebord ter hoogte van de skatebaan.